Uvařený vepřový bůček, upečený v troubě dokřupava, servírovaný po plátcích podlití třešňovou omáčkou.
Ingredience:
600 g | vepřového boku bez kosti |
200 g | sušených třešní |
50 g | másla |
4 ks | bobkové listy |
2 ks | hřebíčky |
2 ks | karotky |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | anýzu |
1/4 ks | celeru |
4 lžíce | olivového oleje |
2 lžíce | medu |
1 lžička | instantní jíšky |
1 l | vody |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Do hrnce s jedním litrem vody přidáme bobkové listy, hřebíčky, anýz, med, očištěné a na kolečka nakrájené karotky, oloupaný a na plátky nakrájený česnek, oškrábaný a na kolečka nakrájený celer a polovinu sušených třešní
2. Vše přivedeme k varu, okořeníme pepřem, osolíme a vložíme maso, pomalu ho vaříme doměkka, hotové maso vytáhneme a necháme vychladit
3. Maso dáme do pekáčku se třemi lžícemi olivového oleje a v troubě vyhřáté na 200 °C pečeme, dokud maso nezíská křupavou kůrku
4. Vývar z masa svaříme na polovinu původního množství, scedíme přes cedník a dáme stranou
5. Druhou polovinu sušených třešní orestujeme na másle a lžíci olivového oleje, zalijeme je připraveným, zredukovaným vývarem, zahustíme lžičkou jíšky a 5 minut pomalu povaříme, dle potřeby dochutíme solí a pepřem
6. Maso nakrájené na plátky servírujeme podlité třešňovou omáčkou.