REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečené vepřové maso s kuskusem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřové maso potřené medem smíchaným s pomerančovou šťávou, upečené doměkka, servírované s kuskusem smíchaným se zeleninou.


Ingredience:
1 kgvepřové pečeně
100 gmásla
40 gmedu
2 kssnítky čerstvého tymiánu
šťáva ze 4 pomerančů
cherry rajčátka na ozdobu
mletý pepř
voda
sůl
Na kuskus:
300 g kuskusu
80 gbrokolice
80 gmrkve
80 gcukety
80 glilku
6 lžicolivového oleje
voda
sůl

Postup:

1. Vepřové maso očistíme, ze všech stran osolíme, opepříme, položíme na něho omytou okapanou snítku tymiánu, pevně svážeme potravinářským provázkem a dáme do pekáčku
2. V misce smícháme pomerančovou šťávu s medem, rovnoměrně nalijeme na maso, podlijeme trochou vody, vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme doměkka (asi 90 minut), za občasného přelévání výpekem a podle potřeby podlévání vodou
3. Mezitím si v kastrolu na 2 lžících rozehřátého oleje krátce orestujeme kuskus (1 minutu), poté zalijeme vodou, osolíme, přivedeme k varu, odstavíme z tepla, zakryjeme pokličkou a necháme dojít, nakonec odlehčíme vidličkou
4. Ve vroucí osolené vodě krátce povaříme růžičky brokolice nakrájené na kousky a oloupanou mrkev nakrájenou na kostičky
5. Do velké pánve na zbylý rozehřátý oleji dáme na kostičky nakrájenou cuketu a lilek, přidáme i povařenou mrkev s brokolicí, orestujeme (asi 5 minut), pak přidáme kuskus a vše promícháme
6. Upečené maso vyjmeme z pekáčku, zbavíme provázku, nakrájíme na plátky, výpek zjemníme máslem a podáváme s kuskusem, ozdobíme rajčátky a zbylým tymiánem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy