REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečené vepřové maso s kuskusem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřové maso potřené medem smíchaným s pomerančovou šťávou, upečené doměkka, servírované s kuskusem smíchaným se zeleninou.


Ingredience:
1 kgvepřové pečeně
100 gmásla
40 gmedu
2 kssnítky čerstvého tymiánu
šťáva ze 4 pomerančů
cherry rajčátka na ozdobu
mletý pepř
voda
sůl
Na kuskus:
300 g kuskusu
80 gbrokolice
80 gmrkve
80 gcukety
80 glilku
6 lžicolivového oleje
voda
sůl

Postup:

1. Vepřové maso očistíme, ze všech stran osolíme, opepříme, položíme na něho omytou okapanou snítku tymiánu, pevně svážeme potravinářským provázkem a dáme do pekáčku
2. V misce smícháme pomerančovou šťávu s medem, rovnoměrně nalijeme na maso, podlijeme trochou vody, vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme doměkka (asi 90 minut), za občasného přelévání výpekem a podle potřeby podlévání vodou
3. Mezitím si v kastrolu na 2 lžících rozehřátého oleje krátce orestujeme kuskus (1 minutu), poté zalijeme vodou, osolíme, přivedeme k varu, odstavíme z tepla, zakryjeme pokličkou a necháme dojít, nakonec odlehčíme vidličkou
4. Ve vroucí osolené vodě krátce povaříme růžičky brokolice nakrájené na kousky a oloupanou mrkev nakrájenou na kostičky
5. Do velké pánve na zbylý rozehřátý oleji dáme na kostičky nakrájenou cuketu a lilek, přidáme i povařenou mrkev s brokolicí, orestujeme (asi 5 minut), pak přidáme kuskus a vše promícháme
6. Upečené maso vyjmeme z pekáčku, zbavíme provázku, nakrájíme na plátky, výpek zjemníme máslem a podáváme s kuskusem, ozdobíme rajčátky a zbylým tymiánem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

OCEAN48 před Vánocemi expanduje do Prahy i dalších velkých měst. V Brně bude opět k dispozici populární FishDrive

Brno, 28. listopadu 2019 – Na štědrovečerní stůl patří ryba. Milovníci tradičního kapra, ale i lidé upřednostňující čerstvé mořské živočichy, si letos přijdou na své. Společnost OCEAN48 specializující se na dovoz ryb z přímořských destinací otevře v předvánočním období ve velkých městech více než třicet stánků s bezkonkurenčním výběrem. V Brně budou moci zákazníci využít službu FishDrive, díky které si předem objednanou rybu vyzvednou bez nutnosti vystoupit ze svého auta.

číst dále ...

Zimní strava musí zahřát – 7 tipů na co si dát v zimě pozor

Žijeme v mírném podnebném pásu, kde je půl roku teplejší a půl roku chladnější počasí. Změny počasí ovlivňují i náš organismus a stejně tak jak mu přizpůsobujeme oblečení v šatníku, musíme přizpůsobit i stravu, která nás zahřeje. Odpovídající stravou pomůžeme našemu tělu ušetřit energii za jeho oteplování a při správném chování v chladných měsících můžeme předejít i nachlazení. Zde je 5 tipů, jak na to.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a voňavé!

Většina z nás má vánoční svátky spojené se vzpomínkami na dětství a také s vůněmi a chutěmi, které jsou pro tuhle část roku charakteristické. Vůně skořice, vanilky nebo svařeného vína a chuť čerstvě upečeného cukroví či vánočky, na to se mnozí z nás těšíme dlouho dopředu. Pečeme recepty našich maminek a babiček, předáváme si osvědčené rady a zaručené tipy, jak cukroví upéct ještě křehčí a nadýchanější, a nemůžeme se dočkat svátečního hodování.

číst dále ...

9 tipů na luxusní slavnostní pohoštění

Vybrané studené a teplé luxusní předkrmy a chuťovky k slavnostnímu pohoštění vhodné nejen jako součást menu, ale také jako dobroty například k dobrému vínku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy