Na větší kostky rozkrájená vepřová plec, upečená v troubě podlitá vodou nebo vývarem, ochucený solí, pepřem a kmínem, servírovaná spolu s podušenou kapustou ochucenou anglickou slaninou a vařenými brambory.
Ingredience:
1 kg | vepřové plece |
hladká mouka | |
vlažná voda | |
kmín | |
sůl | |
Na kapustu: | |
1 ks | středně velké kapusty |
400 g | anglické slaniny v celku |
200 ml | kuřecího vývaru |
1 lžíce | slunečnicového oleje |
několik kapek bílého vinného octa | |
špetka třtinového cukru | |
mletý černý pepř | |
sůl | |
Na brambory: | |
500 g | brambor |
1,5 l | vody |
1 lžička | kmínu |
1 lžička | soli |
Postup:
- Vepřovou plec opláchneme ve vlažné vodě, pak ji rozkrájíme na větší kostky, osolíme, okmínujeme, vložíme do pekáče a mírně podlijeme vlažnou vodou
- Pečeme v troubě asi 60 minut, během pečení dle potřeby přiléváme vlažnou vodu, maso obracíme a poléváme šťávou
- Měkké maso vyjmeme, šťávu zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme vlažnou vodou a asi 30 minut povaříme
- Dle chuti přisolíme a přecedíme přes cedník
- Hotové servírujeme podlité šťávou spolu s dušenou kapustou a vařenými brambory.
Příprava kapusty:
- Na rozpáleném oleji ve větším hrnci orestujeme na špalíčky nakrájenou italskou pancettu nebo českou anglickou slaninu
- Opečenou slaninu posypeme třtinovým cukrem, zamícháme, přidáme pár kapek vinného, na nudličky nakrouhanou kapustu, vše zalijeme kuřecím vývarem
- Dusíme asi 10-15 minut, kapusta musí být měkká, ale zároveň by měla trochu křupat
- Podle chuti pokrm osolíme, okořeníme pepřem, případně ještě dosladíme cukrem a okyselíme octem.
Příprava brambor:
- Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
- Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
- Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat.
Pečená uzená krkovice, dušené zelí, bramborový knedlík
Pečené jelito s červeným zelím a brambory