REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená vepřová plec, dušená kapusta, vařené brambory

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na větší kostky rozkrájená vepřová plec, upečená v troubě podlitá vodou nebo vývarem, ochucený solí, pepřem a kmínem, servírovaná spolu s podučenou kapustou ochucenou anglickou slaninou a vařenými brambory.


Ingredience:
1 kgvepřové plece
hladká mouka
vlažná voda
kmín
sůl
Na kapustu:
1 ksstředně velké kapusty
400 ganglické slaniny v celku
200 mlkuřecího vývaru
1 lžíceslunečnicového oleje
několik kapek bílého vinného octa
špetka třtinového cukru
mletý černý pepř
sůl
Na brambory:
500 gbrambor
1,5 lvody
1 lžičkakmínu
1 lžičkasoli

Postup:

1. Vepřovou plec opláchneme ve vlažné vodě, pak ji rozkrájíme na větší kostky, osolíme, okmínujeme, vložíme do pekáče a mírně podlijeme vlažnou vodou
2. Pečeme v troubě asi 60 minut, během pečení dle potřeby přiléváme vlažnou vodu, maso obracíme a poléváme šťávou
3. Měkké maso vyjmeme, šťávu zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme vlažnou vodou a asi 30 minut povaříme
4. Dle chuti přisolíme a přecedíme přes cedník
5. Hotové servírujeme podlité šťávou spolu s dušenou kapustou a vařenými brambory.

Příprava kapusty:
1. Na rozpáleném oleji ve větším hrnci orestujeme na špalíčky nakrájenou italskou pancettu nebo českou anglickou slaninu
2. Opečenou slaninu posypeme třtinovým cukrem, zamícháme, přidáme pár kapek vinného, na nudličky nakrouhanou kapustu, vše zalijeme kuřecím vývarem
3. Dusíme asi 10-15 minut, kapusta musí být měkká, ale zároveň by měla trochu křupat
4. Podle chuti pokrm osolíme, okořeníme pepřem, případně ještě dosladíme cukrem a okyselíme octem.

Příprava brambor:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy