V troubě podlitý vývarem upečený kus uzené krkovice ochucený česnekem a kmínem, servírovaný nakrájený na plátky spolu s domácím bramborovým knedlíkem a dušeným zelím.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
600 g | uzené krkovice |
česnek | |
kmín | |
pepř | |
vývar | |
sůl | |
Na zelí: | |
1 sklenice (670 g) | zelí sterilované i s nálevem |
1 lžíce | sádla |
1 ks | syrová brambora |
1 ks | cibule |
cukr | |
ocet | |
sůl | |
Na bramborové knedlíky: | |
600 g | brambor vařených ve slupce |
150 g | hrubé mouky |
1 lžíce | solamylu |
1 ks | vejce |
mírně osolená voda na uvaření | |
sůl |
Postup:
1. Do uzeného masa vetřeme utřený česnek, posypeme kmínem, podlijeme vývarem (neměl by být moc slaný) a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C doměkka
2. Po upečení masa výpek zredukujeme, naředíme vývarem, přidáme trochu škrobu, krátce povaříme a dochutíme solí, pepřem, případně česnekem
3. Připravíme si zelí; na sádle zpěníme cibuli, přidáme sterilované zelí ze sklenice s polovinou nálevu, také kmín a dusíme 30 minut, pak zahustíme syrovou bramborou, provaříme a dochutíme cukrem, solí, případně octem
4. Připravíme bramborový knedlík; den předem uvařené brambory ve slupce nastrouháme, přidáme mouku, solamyl, vejce, sůl, rychle vypracujeme těsto, z něhož vytvoříme dva knedlíky, které vaříme 20 minut v osolené vodě (vodu si dáme vařit tak, aby těsto dlouho nestálo)
5. Plátky upečené krkovice servírujeme spolu se zelím a bramborovými knedlíky, pěkně podlité šťávou z výpeku.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika
Pečená kachna s makovou nádivkou a šípkovým zelím
Pečená vepřová plec, dušená kapusta, vařené brambory