Prošpikovaná srnčí kýta, upečené doměkka, servírovaná s podušeným zelím a domácími bramborovými knedlíky.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
800 g | srnčí kýty |
120 g | slaniny |
50 g | sádla |
10 g | hladké mouky |
bobkový list | |
nové koření | |
tymián | |
voda | |
sůl | |
Na zelí: | |
1 ks | menší hlavky zelí |
2 ks | cibule |
100 ml | vody |
25 g | sádla |
15 g | hladké mouky |
kmín | |
cukr | |
ocet | |
sůl | |
Na knedlíky: | |
500 g | dopředu uvařených brambor ve slupce |
100 g | hurbé mouky |
100 g | krupice |
2 ks | vejce |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Očištěné srnčí maso odblaníme a prošpikujeme klínky slaniny, podle potřeby svážeme provázkem, osolíme, okořeníme podrceným divokým kořením
2. Maso vložíme do pekáče, přidáme sádlo a podlijeme vodou, pečeme v troubě vyhřáté na 190-200 °C doměkka, za občasného podlévání vodou a přelévání výpekem
3. Upečené maso vyjmeme, šťávu vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme trochou vody a dobře rozmícháme, povaříme asi 20 minut
4. Hlávku zelí rozřízneme, vykrojíme košťály a zelí nakrájíme na nudličky, v hrnci ho zalijeme vodou, přidáme kmín a dusíme do poloměkka
5. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme na sádle dosklovata, zaprášíme moukou a po mírném zapražení jíšku přimícháme do zelí, dusíme, za občasného promíchání doměkka, nakonec zelí dochutíme solí, cukrem a octem
6. Dopředu uvařené brambory oloupeme, nastrouháme, smícháme s vejci, hrubou moukou, krupicí a osolíme, zpracujeme na tužší těsto a vytvoříme bochánky
7. Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a zvolna uvaříme, hotové knedlíky nakrájíme na plátky
8. Plátky srnčí kýty podáváme se zelím, obložené knedlíky.