REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená krůta (krocan) s nádivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Patří k anglickým zvyklostem, že krůta se servíruje v celku, porcuje se až na stole. Servíruje ji většinou pán domu, který dá každému na talířek kousek bílého masa z prsou, část tmavého masa z hřbetu a stehen a plátek nádivky.


Ingredience:
1 kskrůty nebo krocana
sádlo
voda
sůl
Na nádivku:
500 gmletého hovězího masa
300 gkrůtích drůbků (srdce, játra, žaludek)
250 gcibule
200 gstrouhanky
100 gslaniny
4 lžícevývaru
mletý černý pepř
majoránka
tymián
šalvěj
petrželová nať
sůl

Postup:

1. Krůtu vykucháme, opereme, osušíme a osolíme, necháme ji odležet (mezi tím si připravíme nádivku)
2. Nádivkou naplníme připravenou krůtu, otvor uzavřeme grilovacími jehlami nebo sešijeme
3. Celou krůtu potřeme sádlem a zabalíme do alobalu
4. V rozehřáté troubě na 175-180 °C pečeme dle velikosti krůty 2-3 hodiny (na každý půl kilogram hmotnosti masa počítáme asi 20 minut pečení při teplotě 175 °C)
5. Půl hodiny před dopečením alobal odstraníme a těsně před dopečením krůtu polijeme šálkem studené vody, tak nám vznikne křupavá kůrčička.

Příprava nádivky:
1. Cibuli zpěníme na slanině, přidáme dopředu uvařené, usekané drůbky, mleté maso, strouhanku, vejce a koření
2. Vše osolíme a dobře promícháme, podle potřeby směs zvlhčíme vývarem.

Doporučení:

Na talíř ke krůtě patří i kousek teplé šunky a kolečka klobásy, jako příloha se servírují opečené brambory, růžičková kapusta nebo vařená mrkev, pečená cibule a lžíce chlebové omáčky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy