REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pastýřský koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento recept na masovou hovězí směs zapečenou přikrytou bramborovou peřinkou má kořeny v Anglii, kde se peče v různých obměnách již stovky let pod originálním názvem Shepherd´s pie.


Ingredience:
700-800 gmletého hovězího masa
200 ghrášku, čerstvého nebo i mraženého
250 mlnejlépa hovězího vývaru
3-4 ksstroužky česneku
2 ksmrkve
1 kscibule
1-2 lžícerajčatového pyré
1/2 lžícenasekaných čerstvých lístků tymiánu
pár kapek worcestrové omáčky
čerstvě namletý pepř
hladká mouka
máslo
sůl
Na bramborovou peřinu:
750 goloupaných brambor
60 gmásla
4 lžíceplnotučného mléka
3-4 lžícesmetany ke šlehání
1 ksvaječný žloutek
mletý černý pepř
voda
sůl

Postup:

1. Nejprve uvaříme oloupané brambory doměkka, jakmile budou měkké, vodu slijeme a přidáme k nim máslo, vaječný žloutek, mléko a smetanu, osolíme, opepříme, nejprve vše rozšťoucháme šťouchadlem na brambory, pak si pomůžeme elektrickým ručním mixérem a směs rozšleháme na jemnou kaši
2. Připravíme si masovou směs; Na másle na pánvi zprudka orestujeme nadrobno pokrájenou mrkev a cibuli, jakmile cibule mírně zezlátne, přidáme do pánve podrcené stroužky česneku a po chvíli i mleté hovězí, vše zprudka, za stálého míchání restujeme další 3-4 minuty, ke konci zlehka zaprášíme moukou a směs osolíme a okořeníme pepřem, důkladně vše opět promícháme
3. V této fázi do masové směsi zamícháme rajčatové pyré, vývar, worcester a a nasekané bylinky, zakryjeme pokličkou a dusíme na mírném zdroji tepla asi 20 minut, prostě tak dlouho, dokud masová směs nezhoustne a maso nezměkne, nakonec do směsi zamícháme hrášek
4. Připravíme si pekáček nebo jinou vhodnou nádobu na zapékání, buď jednu větší, nebo několik menších
5. Na dno rozložíme masovou směs, pomocí vhodného kuchyňského nástroje pak i připravenou bramborovou kaši (kdo chce mít pokrm dekorativní, část bramborové kaše si dá do cukrářského sáčku a pomocí ozdobné trubice povrch zapékací misky nastříká ozdobně)
6. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a zapékáme tak dlouho, až kaše krásně zezlátne, což bude trvat 20-30 minut, záleží na typu trouby
7. Hotový pokrm ihned podáváme, buď přímo v menších zapékacích miskách, nebo jednotlivé porce přendáme z pekáče na talíře a pak servírujeme, ovšem v těch malých miskách je to hezčí!

Doporučení:

V Anglii je to tzv. zbytkové jídlo, tedy masová směs se dělá z toho, co zbylo v kuchyni, ovšem mleté hovězí by mělo být takový pevný základ, ke kterému se pak dá přidat kde co, například houby, květák, zelené fazolky, cuketa …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy