REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pastýřský koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento recept na masovou hovězí směs zapečenou přikrytou bramborovou peřinkou má kořeny v Anglii, kde se peče v různých obměnách již stovky let pod originálním názvem Shepherd´s pie.


Ingredience:
700-800 gmletého hovězího masa
200 ghrášku, čerstvého nebo i mraženého
250 mlnejlépa hovězího vývaru
3-4 ksstroužky česneku
2 ksmrkve
1 kscibule
1-2 lžícerajčatového pyré
1/2 lžícenasekaných čerstvých lístků tymiánu
pár kapek worcestrové omáčky
čerstvě namletý pepř
hladká mouka
máslo
sůl
Na bramborovou peřinu:
750 goloupaných brambor
60 gmásla
4 lžíceplnotučného mléka
3-4 lžícesmetany ke šlehání
1 ksvaječný žloutek
mletý černý pepř
voda
sůl

Postup:

1. Nejprve uvaříme oloupané brambory doměkka, jakmile budou měkké, vodu slijeme a přidáme k nim máslo, vaječný žloutek, mléko a smetanu, osolíme, opepříme, nejprve vše rozšťoucháme šťouchadlem na brambory, pak si pomůžeme elektrickým ručním mixérem a směs rozšleháme na jemnou kaši
2. Připravíme si masovou směs; Na másle na pánvi zprudka orestujeme nadrobno pokrájenou mrkev a cibuli, jakmile cibule mírně zezlátne, přidáme do pánve podrcené stroužky česneku a po chvíli i mleté hovězí, vše zprudka, za stálého míchání restujeme další 3-4 minuty, ke konci zlehka zaprášíme moukou a směs osolíme a okořeníme pepřem, důkladně vše opět promícháme
3. V této fázi do masové směsi zamícháme rajčatové pyré, vývar, worcester a a nasekané bylinky, zakryjeme pokličkou a dusíme na mírném zdroji tepla asi 20 minut, prostě tak dlouho, dokud masová směs nezhoustne a maso nezměkne, nakonec do směsi zamícháme hrášek
4. Připravíme si pekáček nebo jinou vhodnou nádobu na zapékání, buď jednu větší, nebo několik menších
5. Na dno rozložíme masovou směs, pomocí vhodného kuchyňského nástroje pak i připravenou bramborovou kaši (kdo chce mít pokrm dekorativní, část bramborové kaše si dá do cukrářského sáčku a pomocí ozdobné trubice povrch zapékací misky nastříká ozdobně)
6. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a zapékáme tak dlouho, až kaše krásně zezlátne, což bude trvat 20-30 minut, záleží na typu trouby
7. Hotový pokrm ihned podáváme, buď přímo v menších zapékacích miskách, nebo jednotlivé porce přendáme z pekáče na talíře a pak servírujeme, ovšem v těch malých miskách je to hezčí!

Doporučení:

V Anglii je to tzv. zbytkové jídlo, tedy masová směs se dělá z toho, co zbylo v kuchyni, ovšem mleté hovězí by mělo být takový pevný základ, ke kterému se pak dá přidat kde co, například houby, květák, zelené fazolky, cuketa …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy