REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pastýřský koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento recept na masovou hovězí směs zapečenou přikrytou bramborovou peřinkou má kořeny v Anglii, kde se peče v různých obměnách již stovky let pod originálním názvem Shepherd´s pie.


Ingredience:
700-800 gmletého hovězího masa
200 ghrášku, čerstvého nebo i mraženého
250 mlnejlépa hovězího vývaru
3-4 ksstroužky česneku
2 ksmrkve
1 kscibule
1-2 lžícerajčatového pyré
1/2 lžícenasekaných čerstvých lístků tymiánu
pár kapek worcestrové omáčky
čerstvě namletý pepř
hladká mouka
máslo
sůl
Na bramborovou peřinu:
750 goloupaných brambor
60 gmásla
4 lžíceplnotučného mléka
3-4 lžícesmetany ke šlehání
1 ksvaječný žloutek
mletý černý pepř
voda
sůl

Postup:

1. Nejprve uvaříme oloupané brambory doměkka, jakmile budou měkké, vodu slijeme a přidáme k nim máslo, vaječný žloutek, mléko a smetanu, osolíme, opepříme, nejprve vše rozšťoucháme šťouchadlem na brambory, pak si pomůžeme elektrickým ručním mixérem a směs rozšleháme na jemnou kaši
2. Připravíme si masovou směs; Na másle na pánvi zprudka orestujeme nadrobno pokrájenou mrkev a cibuli, jakmile cibule mírně zezlátne, přidáme do pánve podrcené stroužky česneku a po chvíli i mleté hovězí, vše zprudka, za stálého míchání restujeme další 3-4 minuty, ke konci zlehka zaprášíme moukou a směs osolíme a okořeníme pepřem, důkladně vše opět promícháme
3. V této fázi do masové směsi zamícháme rajčatové pyré, vývar, worcester a a nasekané bylinky, zakryjeme pokličkou a dusíme na mírném zdroji tepla asi 20 minut, prostě tak dlouho, dokud masová směs nezhoustne a maso nezměkne, nakonec do směsi zamícháme hrášek
4. Připravíme si pekáček nebo jinou vhodnou nádobu na zapékání, buď jednu větší, nebo několik menších
5. Na dno rozložíme masovou směs, pomocí vhodného kuchyňského nástroje pak i připravenou bramborovou kaši (kdo chce mít pokrm dekorativní, část bramborové kaše si dá do cukrářského sáčku a pomocí ozdobné trubice povrch zapékací misky nastříká ozdobně)
6. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a zapékáme tak dlouho, až kaše krásně zezlátne, což bude trvat 20-30 minut, záleží na typu trouby
7. Hotový pokrm ihned podáváme, buď přímo v menších zapékacích miskách, nebo jednotlivé porce přendáme z pekáče na talíře a pak servírujeme, ovšem v těch malých miskách je to hezčí!

Doporučení:

V Anglii je to tzv. zbytkové jídlo, tedy masová směs se dělá z toho, co zbylo v kuchyni, ovšem mleté hovězí by mělo být takový pevný základ, ke kterému se pak dá přidat kde co, například houby, květák, zelené fazolky, cuketa …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

3 originální recepty z dýně, bez kterých se na podzim neobejdete

Přestože se dýně teprve v nedávné době dočkala své kulinářské renesance, stala se poměrně rychle oblíbenou potravinou, která udělá parádu nejen jako halloweenská dekorace. Svou barvou připomínající odlesky spadaného listí se doslova hodí k sychravému podzimnímu počasí. Inspirujte se netradičními recepty, jako jsou dýňové hranolky, lívance nebo placky bez složitých ingrediencí

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Slupky od ovoce i papírové utěrky. Podívejte se, co všechno patří do kompostu

Nejen péče o zahradu, ale také práce v kuchyni s sebou přináší množství odpadu, kterého se ale lehce zbavíte tím, že ho pomocí kompostování přeměníte na kvalitní hnojivo. Není to žádná věda, většinu práce za vás totiž odvede příroda. Jen si musíte dát pozor, jaký odpad do kompostu dáváte a který tam naopak nepatří.

číst dále ...

Pět pivních zajímavostí z Plzně: Věděli jste, že věž pivovaru stojí na místě šibenice, kde oběsili Kozinu?

Právě začátkem října měl vrcholit svátek všech milovníků piva, bavorský Oktoberfest. Kvůli pandemii koronaviru se však letos poprvé po více než sedmdesáti letech neuskutečnil. Stejně tak se letos nekonal ani oblíbený Pisner Fest, na který před dvěma lety přišlo do Plzně přes 55 tisíc lidí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy