REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pastýřský koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento recept na masovou hovězí směs zapečenou přikrytou bramborovou peřinkou má kořeny v Anglii, kde se peče v různých obměnách již stovky let pod originálním názvem Shepherd´s pie.


Ingredience:
700-800 gmletého hovězího masa
200 ghrášku, čerstvého nebo i mraženého
250 mlnejlépa hovězího vývaru
3-4 ksstroužky česneku
2 ksmrkve
1 kscibule
1-2 lžícerajčatového pyré
1/2 lžícenasekaných čerstvých lístků tymiánu
pár kapek worcestrové omáčky
čerstvě namletý pepř
hladká mouka
máslo
sůl
Na bramborovou peřinu:
750 goloupaných brambor
60 gmásla
4 lžíceplnotučného mléka
3-4 lžícesmetany ke šlehání
1 ksvaječný žloutek
mletý černý pepř
voda
sůl

Postup:

1. Nejprve uvaříme oloupané brambory doměkka, jakmile budou měkké, vodu slijeme a přidáme k nim máslo, vaječný žloutek, mléko a smetanu, osolíme, opepříme, nejprve vše rozšťoucháme šťouchadlem na brambory, pak si pomůžeme elektrickým ručním mixérem a směs rozšleháme na jemnou kaši
2. Připravíme si masovou směs; Na másle na pánvi zprudka orestujeme nadrobno pokrájenou mrkev a cibuli, jakmile cibule mírně zezlátne, přidáme do pánve podrcené stroužky česneku a po chvíli i mleté hovězí, vše zprudka, za stálého míchání restujeme další 3-4 minuty, ke konci zlehka zaprášíme moukou a směs osolíme a okořeníme pepřem, důkladně vše opět promícháme
3. V této fázi do masové směsi zamícháme rajčatové pyré, vývar, worcester a a nasekané bylinky, zakryjeme pokličkou a dusíme na mírném zdroji tepla asi 20 minut, prostě tak dlouho, dokud masová směs nezhoustne a maso nezměkne, nakonec do směsi zamícháme hrášek
4. Připravíme si pekáček nebo jinou vhodnou nádobu na zapékání, buď jednu větší, nebo několik menších
5. Na dno rozložíme masovou směs, pomocí vhodného kuchyňského nástroje pak i připravenou bramborovou kaši (kdo chce mít pokrm dekorativní, část bramborové kaše si dá do cukrářského sáčku a pomocí ozdobné trubice povrch zapékací misky nastříká ozdobně)
6. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a zapékáme tak dlouho, až kaše krásně zezlátne, což bude trvat 20-30 minut, záleží na typu trouby
7. Hotový pokrm ihned podáváme, buď přímo v menších zapékacích miskách, nebo jednotlivé porce přendáme z pekáče na talíře a pak servírujeme, ovšem v těch malých miskách je to hezčí!

Doporučení:

V Anglii je to tzv. zbytkové jídlo, tedy masová směs se dělá z toho, co zbylo v kuchyni, ovšem mleté hovězí by mělo být takový pevný základ, ke kterému se pak dá přidat kde co, například houby, květák, zelené fazolky, cuketa …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

“K dobrému jídlu nepotřebuješ stříbrnou vidličku”

Autorem tohoto výroku je americký šéfkuchař celebrit Paul Prudhomme, který vařil i na dvou prezidentských inauguracích. Dobré jídlo si můžete vychutnat i v pohodlí domova se svými nejbližšími, pokud do něj vložíte kousek sebe a připravíte ho s láskou. S recepty vám pomůže další oblíbený šéfkuchař Gabo Kocák, který 1. října na TV Paprika představí recepty mezinárodní kuchyně v nové kuchařské show Celý svet na panvici.

číst dále ...

Podzimní recepty s kvalitními potravinami

Léto je za námi a na dveře již klepe podzim. Stromy a keře začínají hrát různými barvami, zemědělci sklízejí jedny z posledních druhů zeleniny a ovoce a příroda se začíná připravovat na první mrazíky, které co nevidět dorazí. S příchodem chladnějších dnů postupně měníme nejen svůj šatník, ve kterém se začínají objevovat bundy a kabáty, ale i náš jídelníček začíná obsahovat více pokrmů, které zasytí a zahřejí. A právě proto jsme si pro vás připravili recepty, které se k tomuto počasí dokonale hodí. Bramboráčky na sádle s křenovým zelím, pečené kuře s rozmarýnovou omáčkou či karamelizovaná jablka s arašídovou drobenkou. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

Nejen na sv. Václava si připijte pivem aneb Střípky z historie zlatavého nápoje

To, že je sv. Václav patron českého národa, víme snad všichni. Možná ale někoho překvapí, že drží svou ochrannou ruku také nad pivovarnictvím. Co si z toho můžeme odvodit? Že i svatí mají rádi pivo. Musíme si ale uvědomit, že pivo dříve bylo úplně jiné. Pojďme si o něm říct pár zajímavostí.

číst dále ...

Hrušky jako sladký symbol podzimu. Vychutnejte si je v lákavých receptech

I když letní měsíce utekly jako voda, období, kdy si můžeme užívat sezónní ovoce, ještě zdaleka nekončí! I pestrobarevný podzim v Česku totiž nabízí dobroty, s nimiž můžeme v kuchyni báječně čarovat. Sáhněte tentokrát třeba po hruškách a nechte se inspirovat našimi recepty!

číst dále ...

Naučte se péct kuře jako mistr

Křupavá kůžička, šťavnaté maso a skvělá chuť. Pečené kuře je na jídelníčku českých domácností stálicí. Umíte ho ale upéct tak, aby se opravdu povedlo na jedničku? Osvěžte si základní postupy a zjistěte, kde při přípravě možná děláte chyby. Každý z nás ročně sní téměř 30 kg drůbežího masa a z velké části se jedná především o kuřecí. Za jeho oblibou stojí hned několik faktorů – je lehce stravitelné, obsahuje hodně bílkovin a méně tuku než jiné druhy masa a najdeme v něm i řadu vitaminů a minerálů jako fosfor, hořčík či železo. Obrovskou výhodou je i jeho variabilita, protože kuře můžeme v kuchyni snadno zpracovat celé. A jak si ho co nejlépe upéct?

číst dále ...

Dozvuk letních barev v podzimní kuchyni! Dopřejte si dobroty z paprik, které potěší i náročné strávníky

Červené, zelené nebo žluté, někdy kulaté a jindy zase podlouhlé. Řeč je o šťavnatých paprikách, jejichž přirozená zralost trvá od srpna přibližně do poloviny října, a jsou tak skvělým způsobem, jak si alespoň trochu prodloužit letní sezónu. Navíc vás díky svému vzhledu dokonale připraví i na nadcházející pestrobarevný podzim. Nezbývá, než se pustit do příprav!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy