Sladké, které se trochu pere s kyselou chutí, to je tradiční “Sweet and sour” podle tohoto receptu inspirovaného asijskou kuchyní, který ale k obrazu svému předělali Angličané.
Ingredience:
600 g | krůtího masa (prsa) |
2 ks | barevné masité papriky (červená, žlutá) |
2-3 ks | stroužky česneku |
2 ks | mrkve |
1 ks | cibule |
1/2 plechovky | nakrájeného ananasu i s nálevem |
2-3 lžíce | tekutého medu |
2-3 lžíce | sladkého kečupu |
2 lžíce | sojové omáčky |
2 lžíce | sladké chilli omáčky |
1 lžíce | bramborového škrobu |
(vinný ocet) | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Připravíme si marinádu; oloupný česnek prolisujeme, zamícháme do 3-4 lžic oleje, přidáme 2 lžíce sojové omáčky a 1 lžíci škrobu, vše promícháme
- Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, okořeníme pepřem, promícháme s marinádou, necháme odležet 1 až 2 hodiny, nebo klidně i přes celou noc
- Na pánvi zahřejeme olej, nudličky marinovaného krůtího masa na oleji zprudka orestujeme ze všech stran, pak maso vytáhneme z pánve a dáme bokem
- Mrkev očistíme, nakrájíme na kolečka, papriky zbavené jadřinců a stopek nakrájíme na nudličky, oloupanou cibuli nakrájíme na proužky
- Do pánve přidáme trochu oleje, orestujeme nejprve na kolečka nakrájenou mrkev, na proužky cibuli, po chvíli přidáme na silnější nudličky pokrajéné papriky, chvíle vše restujeme
- Zeleninu v pánvi dochutíme chilli omáčkou, kečupem, přidáme kousky anansu i s trochou nálevu, med, chvíli vše provaříme, ochutnáme, dochutíme solí a pepřem, pokud se vám bude zdát moc sladké, stačí omáčku zakápnout trochou vinného octa
- V této fázi do omáčky vrátíme orestované maso, zamícháme, maso prohřejeme a nejlépe ihned pokrm servírujeme.