REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krocan s kaštanovou nádivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept z Anglie na krocana s nádivkou, přelévaného chlebovou omáčkou.


Ingredience:
1 kskrocana
tenké plátky slaniny
sůl
Nádivka:
500 gkaštanů
90 gstrouhanky
60 gslaniny
30 gmásla
1 ksvejce
3 dlvývaru
špetka jemně nastrouhané citr.kůry
mletý pepř
petrželka
sůl
Chlebová omáčka:
60 gčerstvé bílé strouhanky
15 gmásla
3 dlmléka
2 kshřebíčku
1 ksmalé cibule
1 lžícesmetany
muškátový květ
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Nádivku připravíme tak, že omyté kaštany nařízneme a vaříme 10-15 minut ve vodě
2. Pak je po částech vyndáme, oloupeme vrchní i spodní slupku, dáme do vývaru a uvaříme doměkka
3. Uvařené je rozmačkáme vidličkou nebo umeleme na masovém strojku
4. Umleté kaštany promícháme s jemně nakrájenou slaninou, strouhankou, nadrobno nasekanou petrželkou, strouhanou kůrou z dobře omytého citrónu, máslem, mletým pepřem, solí a spojíme rozšlehaným vejcem
5. Očištěného, uvnitř osoleného krocana naplníme nádivkou (plníme dutinu břišní, a to jen do tří čtvrtin, protože nádivka při pečení zvětší objem – z případně zbylé nádivky utvoříme kuličky a přidáme je při dopékání ke krocanovi
6. Krocana osolíme i na povrchu, prsa pokryjeme plátky slaniny, obalíme do dvojitého alobalu a pečeme v mírně vyhřáté troubě (např. krocana o hmotnosti 6 kg včetně nádivky pečeme 3 hodiny) při teplotě 170 °C
7. Půl hodiny před dopečením fólii sundáme.

Doporučení:

Přílohy: Podáváme s osmaženými klobáskami, růžičkovou kapustou, malými karotkami, smaženými bramborami a chlebovou omáčkou.

Poznámka:

Příprava chlebové omáčky:1. Do dvouplášťového hrnce nalijeme mléko, přidáme cibuli se zapíchnutými hřebíčky, muškátový květ a zahříváme 30 minut, ale nevaříme2. Cibuli odstraníme, za stálého míchání vsypeme strouhanku, přidáme polovinu dávky másla, mletý pepř, sůl a vaříme 20 minut3. Omáčku zjemníme smetanou, zbylým máslem a podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy