REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krocan s kaštanovou nádivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept z Anglie na krocana s nádivkou, přelévaného chlebovou omáčkou.


Ingredience:
1 kskrocana
tenké plátky slaniny
sůl
Nádivka:
500 gkaštanů
90 gstrouhanky
60 gslaniny
30 gmásla
1 ksvejce
3 dlvývaru
špetka jemně nastrouhané citr.kůry
mletý pepř
petrželka
sůl
Chlebová omáčka:
60 gčerstvé bílé strouhanky
15 gmásla
3 dlmléka
2 kshřebíčku
1 ksmalé cibule
1 lžícesmetany
muškátový květ
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Nádivku připravíme tak, že omyté kaštany nařízneme a vaříme 10-15 minut ve vodě
2. Pak je po částech vyndáme, oloupeme vrchní i spodní slupku, dáme do vývaru a uvaříme doměkka
3. Uvařené je rozmačkáme vidličkou nebo umeleme na masovém strojku
4. Umleté kaštany promícháme s jemně nakrájenou slaninou, strouhankou, nadrobno nasekanou petrželkou, strouhanou kůrou z dobře omytého citrónu, máslem, mletým pepřem, solí a spojíme rozšlehaným vejcem
5. Očištěného, uvnitř osoleného krocana naplníme nádivkou (plníme dutinu břišní, a to jen do tří čtvrtin, protože nádivka při pečení zvětší objem – z případně zbylé nádivky utvoříme kuličky a přidáme je při dopékání ke krocanovi
6. Krocana osolíme i na povrchu, prsa pokryjeme plátky slaniny, obalíme do dvojitého alobalu a pečeme v mírně vyhřáté troubě (např. krocana o hmotnosti 6 kg včetně nádivky pečeme 3 hodiny) při teplotě 170 °C
7. Půl hodiny před dopečením fólii sundáme.

Doporučení:

Přílohy: Podáváme s osmaženými klobáskami, růžičkovou kapustou, malými karotkami, smaženými bramborami a chlebovou omáčkou.

Poznámka:

Příprava chlebové omáčky:1. Do dvouplášťového hrnce nalijeme mléko, přidáme cibuli se zapíchnutými hřebíčky, muškátový květ a zahříváme 30 minut, ale nevaříme2. Cibuli odstraníme, za stálého míchání vsypeme strouhanku, přidáme polovinu dávky másla, mletý pepř, sůl a vaříme 20 minut3. Omáčku zjemníme smetanou, zbylým máslem a podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Halloweenské čarování v kuchyni

Strašidelný svátek se blíží! K Halloweenu neodmyslitelně patří dýně, pavučiny, kostry, čarodějnice a další strašidelné postavy… A také spousta dobrot! Užijte si kouzelné chutě – naservírovali jsme vám speciální recepty na halloweenskou hostinu.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy