Tento recept je jednodušší verze znýmých kantonských žebírek. Recept tedy pochází z Číny.
Ingredience:
500 g | vepřových žeber |
3 lžíce | omáčky hoi-sin |
1 lžíce | cukru |
1 lžíce | světlé sójové omáčky |
1 lžíce | tmavé sójové omáčky |
1 lžíce | rýžového vína nebo |
suchého cherry | |
10 lžic | vody nebo vývaru |
chilli omáčka na namáčení | |
nať koriandru na ozdobení |
Postup:
1. Ostrým nožem zbavíme žebírky přebytečného tuku a podélnými řezy kolem kosti získáme jednotlivá žebra, každé pak nasekáme na další 3-4 díly, vložíme je do pekáče
2. Smícháme cukr, obě sójové omáčky, víno a omáčku hoi-sin a touto směsí žebra přelijeme, žebra několikrát obrátíme, aby se dobře obalila a necháme je 3 hodiny marinovat
3. Přilijeme vodu nebo vývar a žebra zapékáme 15-20 minut v dobře předehřáté troubě na cca 200 °C
4. Pak žebra obrátíme, snížíme teplotu na 170 °C a pečeme je ještě dalších 35-40 minut
5. Žebra dáme na talíř, přelijeme je omáčkou z pekáče, ozdobíme lístky koriandru a podáváme s chilli omáčkou, kterou servírujeme ve zvláštní misce, v které se žebírka při konzumaci namáčejí.
– Chilli omáčka nemusí být příliš ostrá. Na trhu již existuje velký výběr, hlavně asijských, omáček.- Kantonská žebírka servírujeme s čerstvým chlebem.
Poznámka:Omáčka hoi-sin: Nazývaná také \”Pekingská omáčka\”, je to husté, červenohnědě zbarvené, sladké a silně aromatické kapalné koření. Můžeme se s ní setkat nejen v obchodech s asijským zbožím, ale je již k dostání i u nás ve všech supermarketech.