REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená kantonská žebírka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento recept je jednodušší verze znýmých kantonských žebírek. Recept tedy pochází z Číny.


Ingredience:
500 gvepřových žeber
3 lžíceomáčky hoi-sin
1 lžícecukru
1 lžícesvětlé sójové omáčky
1 lžícetmavé sójové omáčky
1 lžícerýžového vína nebo
suchého cherry
10 lžicvody nebo vývaru
chilli omáčka na namáčení
nať koriandru na ozdobení

Postup:

1. Ostrým nožem zbavíme žebírky přebytečného tuku a podélnými řezy kolem kosti získáme jednotlivá žebra, každé pak nasekáme na další 3-4 díly, vložíme je do pekáče
2. Smícháme cukr, obě sójové omáčky, víno a omáčku hoi-sin a touto směsí žebra přelijeme, žebra několikrát obrátíme, aby se dobře obalila a necháme je 3 hodiny marinovat
3. Přilijeme vodu nebo vývar a žebra zapékáme 15-20 minut v dobře předehřáté troubě na cca 200 °C
4. Pak žebra obrátíme, snížíme teplotu na 170 °C a pečeme je ještě dalších 35-40 minut
5. Žebra dáme na talíř, přelijeme je omáčkou z pekáče, ozdobíme lístky koriandru a podáváme s chilli omáčkou, kterou servírujeme ve zvláštní misce, v které se žebírka při konzumaci namáčejí.

Doporučení:

– Chilli omáčka nemusí být příliš ostrá. Na trhu již existuje velký výběr, hlavně asijských, omáček.- Kantonská žebírka servírujeme s čerstvým chlebem.

Poznámka:

Omáčka hoi-sin: Nazývaná také \”Pekingská omáčka\”, je to husté, červenohnědě zbarvené, sladké a silně aromatické kapalné koření. Můžeme se s ní setkat nejen v obchodech s asijským zbožím, ale je již k dostání i u nás ve všech supermarketech.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy