Klasický recept našich babiček a prababiček na pečenou kachnu servírovanou s různě upravenými brambory, houskovým nebo bramborovým knedlíkem a zelím.
Ingredience:
1 ks | kachny (cca 2 kg) |
30 g | soli |
2 g | kmínu |
voda | |
pekáč |
Postup:
1. Očištěnou a opláchnutou kachnu mírně osolíme na povrchu i uvnitř
2. Okmínujeme ji a vložíme do pekáče
3. Kachnu podlijeme trochou vody a zaklopenou upečeme, při teplotě kolem 180 °C, po obou stranách dozlatova (tučnější části během pečení propichujeme, aby se sádlo dobře vypeklo a přeléváme výpekem, aby se nám maso nevysušilo), ke konci pečení poklop odklopíme, abychom docílili křupavé kůrčičky
4. Upečenou kachnu z výpeku vyjmeme, naporcujeme ji a uchováme v teple
5. Sádlo z výpeku slijeme, šťávu zalijeme trochou vařící vody, krátce povaříme a pak přecedíme
6. Nakonec přidáme do šťávy část vypečeného sádla (15 g na 1 porci kachny) a tímto výpekem jednotlivé porce podléváme, v případě potřeby ještě šťávu dochutíme solí.
Jako přílohu podáváme různě upravené brambory, houskové nebo bramborové knedlíky a zelí.