REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená husa po staročesku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Drůbež měla ve staročeské kuchyni své zasloužené přední místo. Významné církevní svátky ale i vesnické poutě, křtiny posvícení, ba i svatby se neobešly bez pečených hus, kachen a kuřat, nebo slepic vařených v omáčce. Velikonoce k těmto svátkům také patřily …


Ingredience:
1 kshusy v celku
kmín
voda
sůl

Postup:

1. Vykuchanou husu umyjeme, z břišní dutiny odstraníme přebytečné sádlo, maso osolíme, okmínujeme jak na povrchu, tak i uvnitř
2. Husu položíme zády na pekáč, sádlo z břišní dutiny nakrájíme, vložíme do pekáče k masu, podlijeme vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 190-200 °C, během pečení vidličkou propichujeme kůži, aby přebytečné sádlo vyteklo, také poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vodou 3. Přebytečné sádlo z pekáče, které je na povrchu naběračkou odstraníme aby se nepřipalovalo, využijeme ho jinak
4. Husa je upečená tak po 2-3 hodinách, kůžička musí být zlatavá a křupavá
5. Upečenou husu vyndáme z pekáče a naporcujeme, z pekáče zároveň slijeme vypečené sádlo, část výpeku v pekáči ponecháme
6. Naporcovanou husu vrátíme zpět do pekáče podlijeme trochou vody a pečeme ještě dalších zhruba 10-15 minut.

Doporučení:

Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a dušeným sladkým, nebo kyselým zelím.

Poznámka:

Recept i s fotografiemi nám poslal Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy