REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená kachna nadívaná jablky a kaštany

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sváteční pokrm vhodný například na vánoční stůl. Kachna naplněná směsí z povařených kaštanů, plátků jablek, citronové šťávy … upečená v troubě dozlatova.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1 kskachny v celku o váze kolem 1,5-2 kg
4-5 ksvětších jablek
2-3 ksvelké červené cibule
1 kscitrónu
400 gjedlých kaštanů
150 mlčerného piva
2 lžícemedu
1 lžícemásla
několik snítek tymiánu
celý kmín
voda
sůl

Postup:

1. Ke kuchyňskému zpracování připravenou, omytou a důkladně okapanou kachnu zevnitř u zvenku osolíme (sůl vetřeme do masa a kůže), posypeme kmínem a necháme v pekáči odležet
2. Omytá a osušená jablka zbavená jadřinců, nakrájíme na plátky, promícháme s citronovou šťávou a nastrouhanou kůrou, přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na klínky a tymián
3. kaštany nařízneme do kříže a 15-20 minut je vaříme ve vodě, nebo pečeme na plechu v troubě, pak je oloupeme a smícháme s jablky
4. Kachnu naplníme připravenou směsí, do dutiny vložíme ještě 2 ks snítky tymiánu, otvor zajistíme jehlami nebo špejlemi, kůži pomažeme máslem
5. kachnu pečeme v troubě vyhřáté na 200 C asi 30 minut, pak teplotu snížíme na 170 C, podlijeme vodou, přikryjeme a pečeme asi další 1 hodinu, během pečení maso podléváme vodou a přeléváme výpekem, s vrchu sbíráme vypečený tuk
6. V této fázi kachnu obložíme zbylou směsí, posypeme tymiánem, podlijeme částí piva, pečeme zaklopené další 1 hodinu
7. Nakonec kachnu potřeme medem rozmíchaným s několika lžícemi piva a dopečeme odklopenou dozlatova.

Doporučení:

Zajímavá, i když pracnější je varianta kachnu opatrně vykostit (stačí odstranit kostru trupu, aby zůstala kachna pěkná), dutinu vyplnit houskovou nádivkou promíchanou s kaštany a jablky, dochutit tymiánem a šalvějí a takto naditou upéci dozlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy