REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená kachna nadívaná jablky a kaštany

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sváteční pokrm vhodný například na vánoční stůl. Kachna naplněná směsí z povařených kaštanů, plátků jablek, citronové šťávy … upečená v troubě dozlatova.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1 kskachny v celku o váze kolem 1,5-2 kg
4-5 ksvětších jablek
2-3 ksvelké červené cibule
1 kscitrónu
400 gjedlých kaštanů
150 mlčerného piva
2 lžícemedu
1 lžícemásla
několik snítek tymiánu
celý kmín
voda
sůl

Postup:

1. Ke kuchyňskému zpracování připravenou, omytou a důkladně okapanou kachnu zevnitř u zvenku osolíme (sůl vetřeme do masa a kůže), posypeme kmínem a necháme v pekáči odležet
2. Omytá a osušená jablka zbavená jadřinců, nakrájíme na plátky, promícháme s citronovou šťávou a nastrouhanou kůrou, přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na klínky a tymián
3. kaštany nařízneme do kříže a 15-20 minut je vaříme ve vodě, nebo pečeme na plechu v troubě, pak je oloupeme a smícháme s jablky
4. Kachnu naplníme připravenou směsí, do dutiny vložíme ještě 2 ks snítky tymiánu, otvor zajistíme jehlami nebo špejlemi, kůži pomažeme máslem
5. kachnu pečeme v troubě vyhřáté na 200 C asi 30 minut, pak teplotu snížíme na 170 C, podlijeme vodou, přikryjeme a pečeme asi další 1 hodinu, během pečení maso podléváme vodou a přeléváme výpekem, s vrchu sbíráme vypečený tuk
6. V této fázi kachnu obložíme zbylou směsí, posypeme tymiánem, podlijeme částí piva, pečeme zaklopené další 1 hodinu
7. Nakonec kachnu potřeme medem rozmíchaným s několika lžícemi piva a dopečeme odklopenou dozlatova.

Doporučení:

Zajímavá, i když pracnější je varianta kachnu opatrně vykostit (stačí odstranit kostru trupu, aby zůstala kachna pěkná), dutinu vyplnit houskovou nádivkou promíchanou s kaštany a jablky, dochutit tymiánem a šalvějí a takto naditou upéci dozlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy