Sváteční pokrm vhodný například na vánoční stůl. Kachna naplněná směsí z povařených kaštanů, plátků jablek, citronové šťávy … upečená v troubě dozlatova.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
1 ks | kachny v celku o váze kolem 1,5-2 kg |
4-5 ks | větších jablek |
2-3 ks | velké červené cibule |
1 ks | citrónu |
400 g | jedlých kaštanů |
150 ml | černého piva |
2 lžíce | medu |
1 lžíce | másla |
několik snítek tymiánu | |
celý kmín | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Ke kuchyňskému zpracování připravenou, omytou a důkladně okapanou kachnu zevnitř u zvenku osolíme (sůl vetřeme do masa a kůže), posypeme kmínem a necháme v pekáči odležet
2. Omytá a osušená jablka zbavená jadřinců, nakrájíme na plátky, promícháme s citronovou šťávou a nastrouhanou kůrou, přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na klínky a tymián
3. kaštany nařízneme do kříže a 15-20 minut je vaříme ve vodě, nebo pečeme na plechu v troubě, pak je oloupeme a smícháme s jablky
4. Kachnu naplníme připravenou směsí, do dutiny vložíme ještě 2 ks snítky tymiánu, otvor zajistíme jehlami nebo špejlemi, kůži pomažeme máslem
5. kachnu pečeme v troubě vyhřáté na 200 C asi 30 minut, pak teplotu snížíme na 170 C, podlijeme vodou, přikryjeme a pečeme asi další 1 hodinu, během pečení maso podléváme vodou a přeléváme výpekem, s vrchu sbíráme vypečený tuk
6. V této fázi kachnu obložíme zbylou směsí, posypeme tymiánem, podlijeme částí piva, pečeme zaklopené další 1 hodinu
7. Nakonec kachnu potřeme medem rozmíchaným s několika lžícemi piva a dopečeme odklopenou dozlatova.
Zajímavá, i když pracnější je varianta kachnu opatrně vykostit (stačí odstranit kostru trupu, aby zůstala kachna pěkná), dutinu vyplnit houskovou nádivkou promíchanou s kaštany a jablky, dochutit tymiánem a šalvějí a takto naditou upéci dozlatova.