REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená kachna nadívaná jablky a kaštany

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sváteční pokrm vhodný například na vánoční stůl. Kachna naplněná směsí z povařených kaštanů, plátků jablek, citronové šťávy … upečená v troubě dozlatova.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1 kskachny v celku o váze kolem 1,5-2 kg
4-5 ksvětších jablek
2-3 ksvelké červené cibule
1 kscitrónu
400 gjedlých kaštanů
150 mlčerného piva
2 lžícemedu
1 lžícemásla
několik snítek tymiánu
celý kmín
voda
sůl

Postup:

1. Ke kuchyňskému zpracování připravenou, omytou a důkladně okapanou kachnu zevnitř u zvenku osolíme (sůl vetřeme do masa a kůže), posypeme kmínem a necháme v pekáči odležet
2. Omytá a osušená jablka zbavená jadřinců, nakrájíme na plátky, promícháme s citronovou šťávou a nastrouhanou kůrou, přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na klínky a tymián
3. kaštany nařízneme do kříže a 15-20 minut je vaříme ve vodě, nebo pečeme na plechu v troubě, pak je oloupeme a smícháme s jablky
4. Kachnu naplníme připravenou směsí, do dutiny vložíme ještě 2 ks snítky tymiánu, otvor zajistíme jehlami nebo špejlemi, kůži pomažeme máslem
5. kachnu pečeme v troubě vyhřáté na 200 C asi 30 minut, pak teplotu snížíme na 170 C, podlijeme vodou, přikryjeme a pečeme asi další 1 hodinu, během pečení maso podléváme vodou a přeléváme výpekem, s vrchu sbíráme vypečený tuk
6. V této fázi kachnu obložíme zbylou směsí, posypeme tymiánem, podlijeme částí piva, pečeme zaklopené další 1 hodinu
7. Nakonec kachnu potřeme medem rozmíchaným s několika lžícemi piva a dopečeme odklopenou dozlatova.

Doporučení:

Zajímavá, i když pracnější je varianta kachnu opatrně vykostit (stačí odstranit kostru trupu, aby zůstala kachna pěkná), dutinu vyplnit houskovou nádivkou promíchanou s kaštany a jablky, dochutit tymiánem a šalvějí a takto naditou upéci dozlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Ledové kávové drinky – TOHLE JE IN…stantní káva

Léto a prázdniny doslova vyzývají k experimentování. Třeba s kávou a ledem a… To už záleží na vás. Míchané drinky s instantní kávou jsou nový trend. Perfektně vypadají i chutnají, a hlavně jsou jednoduché na přípravu. Nabízejí osvěžení, energii a relax v jednom. Můžete zkoušet různé druhy limonád nebo ovocných šťáv, (ne)mlék a přidávat i alkohol. Inspirujte se vybranými recepty s instantními novinkami Jacobs – s jemnější Jacobs Velvet Crema, která je vyráběna ze světleji pražených zrn a nabízí velice jemnou, vyváženou chuť a bohatou pěnu, nebo Jacobs Intense, která naopak vyniká plnou a intenzivní chutí s neodolatelným aroma díky tmavšímu stupni pražení kávových zrn. Více na www.kavajacobs.cz/recepty. Je léto, míchejte a bavte se!

číst dále ...

Letní grilování s pokrmy z místních specialit

Léto je v plném proudu a nejen krásné počasí v průběhu dne, ale i příjemné teplé večery doslova vybízejí ke grilování. Zcela jistě lze tento způsob tepelné úpravy potravin považovat za nejoblíbenější. Vůně dřevěného uhlí v kombinaci se šťavnatým masem nebo čerstvou zeleninou potěší každého milovníka dobrého jídla. Jako tip přinášíme několik zajímavých a netradičních receptů, které můžete vyzkoušet s přáteli nebo rodinou. Při výběru surovin pro přípravu receptů doporučujeme sledovat přítomnost loga Regionální potravina. Jedná se totiž o lokální produkty přímo z vašeho kraje, které jsou navíc kvalitní.

číst dále ...

Káva za studena? To není vtip

Také jste přesvědčeni, že káva zalitá studenou vodou je nepitelná? Chyba. Je to nový trend. Tzv. Cold Brew je dokonalý nápoj ideální na ledovou kávu, kterou navíc můžete vylepšovat přidáním šlehané smetany, mléka nebo ovoce, skvělá je i s tonikem. Prostě podle vaší fantazie.

číst dále ...

Spaluje tuk a snižuje hladinu cukru v krvi. Pivo umí zázraky

Říká se, že pivo dělá hezká těla. To ovšem nemusí být nadsázka. Jeho střídmá konzumace může posloužit nejen našemu vzhledu, ale také fungování organismu. V čem nám tedy může pivo prospívat?

číst dále ...

Tři kamarádi kuchaři objevují chuť Řecka

Gordon, Gino a Fred. To jsou jména tří kamarádů, kteří jsou zároveň proslulí svými kuchařskými show. Po úspěchu předchozích dvou sérií „Gordon, Gino a Fred na cestách“ znovu spojili své síly a vyrazili do slunného Řecka. Pánové zde okusili nejenom to nejlepší z řecké gastronomie, ale zakusili také trochu adrenalinu a dozvěděli se něco o místní kultuře, která historicky ovlivnila celý svět. Premiérové díly Gordon, Gino a Fred na cestách můžete sledovat na TV Paprika 19. srpna v 19 hodin.

číst dále ...

Čas sklizně je tu, připravte si přírodní zásoby zdraví

Způsobů, jak si uchovat letní úrodu na zimní měsíce je hned několik a tou nejstarší je sušení. Dle historiků se první recepty na sušení ovoce objevují již 1 800 let před Kristem. Tehdy se sušilo na slunci či ve vzdušných tunelech, dnes již máme mnohem rychlejší a jednodušší způsoby. Metoda sušení je oblíbená především pro svou snadnost a efektivnost. Odstraníte-li z potravin vodu, zpomalíte růst mikroorganismů a můžete je uchovávat dlouhou dobu a při dodržení několika pravidel si zachovají i všechny zdraví prospěšné látky. Mezi další oblíbené způsoby zpracování ovoce a zeleniny je třeba zavařování nebo sterilace.

číst dále ...

Mezinárodní den prosecca je tady. Jak si ho vychutnat a kdy si ho lidé nejčastěji dávají?

Připijte si s námi! Oblíbené prosecco slaví, a to rovnou mezinárodním dnem, který připadá na 13. srpna. Přečtěte si o tom, proč je u nás toto šumivé víno stále populárnější a který z krajů podle dat společnosti Dáme jídlo vede v jeho popíjení. A k tomu si nezapomeňte dát skleničku lahodného prosecca. Kurýři ze společnosti Dáme market Vám ho dovezou čerstvě vychlazené až ke dveřím během chvilky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy