REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená husa, červené a bílé zelí, bramborový a houskový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Česká klasika, dozlatova upečená husička servírovaná s podušeným červeným a bílým zelím a dvěma druhy knedlíků, přelitá šťávou z výpeku.


Ingredience:
1 kshusy
30 gsoli
2 gkmínu
voda na podlití
Na červené zelí:
1 sklenicečerveného sterilovaného zelí
1 lžícesádla
1 kssyrové brambory
1 kscibule
kmín
cukr
sůl
Na dušené bílé zelí:
1 sklenicebílého kysaného zelí i s nálevem
2 lžícehladké mouky
1 ksvětší cibule
cukr
olej
sůl
Na kynutý houskový knedlík:
400 ghrubé mouky
1 hrnekvlažného mléka
1 ksrohlíku
1 ksvejce
1/2 kskostky kvasnic
1 lžičkacukru
1 lžičkasoli
mírně osolená voda na uvaření knedlíků
Na bramborové knedlíky:
800 gbrambor
150 ghrubé krupice
150 ghrubé mouky
50 gškrobové moučky
2 ksvejce
sůl
mírně osolená voda na uvaření knedlíků

Postup:

1. Očištěnou a opláchnutou husu mírně osolíme na povrchu i uvnitř, okmínujeme ji a vložíme do pekáče
2. Maso podlijeme trochou vody a zaklopenou upečeme, při teplotě kolem 180 °C, po obou stranách dozlatova (tučnější části během pečení propichujeme, aby se sádlo dobře vypeklo a přeléváme výpekem, aby se nám maso nevysušilo), ke konci pečení poklop odklopíme, abychom docílili křupavé kůrčičky
3. Upečenou husu z výpeku vyjmeme, naporcujeme ji a uchováme v teple
4. Sádlo z výpeku slijeme, výpek zalijeme trochou vařící vody, krátce povaříme a pak výpek přecedíme
5. Nakonec přidáme do výpeku část vypečeného sádla (15 g na 1 porci husy) a tímto výpekem jednotlivé porce podléváme, v případě potřeby ještě výpek dochutíme solí. Příprava červeného sterilovaného zelí:
1. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme zelí, kmín, sůl a dusíme asi 15 minut
2. Pak přidáme nastrouhanou bramboru (zelí zahustí), dochutíme cukrem a provaříme. Příprava bílého zelí:
1. Na dobře rozpáleném oleji zprudka osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli
2. Snížíme teplotu zdroje, zesklovatělou cibulku zaprášíme moukou a zamícháme
3. Po chvíli přidáme zelí i s nálevem, dusíme za občasného promíchání tak 10-15 minut, osolíme
4. Podle chuti přidáme cukr (zelí by mělo mít sladkokyselou chuť), promícháme, ještě chvíli podusíme a můžeme podávat. Příprava kynutých knedlíků:
1. Odebereme trochu vlažného mléka do kterého zamícháme cukr a rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek
2. Rohlík nakrájíme na malé kostičky, v míse je přelijeme zbytkem mléka ve kterém rozšleháme vejce, kostičky necháme nasáknout
3. K rohlíkům přidáme mouku, sůl, kvásek a vypracujeme těsto, to necháme vykynout nejlépe pod čistou hadrovou utěrkou, musí zdvojnásobit svůj objem
4. Z vykynutého těsta uděláme tři menší nohavice, nebo dvě větší nohavice, necháme ještě 15-20 minut kynout pod utěrkou
5. Knedlíky vložíme do mírně osolené vody a z každé strany vaříme cca 10 minut, potom knedlíky vytáhneme a okapané ne několika místech propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára. Příprava bramborových knedlíků:
1. Brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout a oloupeme. Na vále je nastrouháme, osolíme, přidáme škrobovou moučku, krupici a do středu rozklepneme vejce
2. Zpracováváme tužší těsto s postupným přidáváním hrubé mouky
3. Těsto rozdělíme na stejné díly a vyválíme z nich knedlíkové šišky, které vkládáme do vařící osolené vody a zvolna vaříme asi 20-25 minut
4. Po zavaření knedlíky opatrně nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu
5. Uvařené knedlíky vyjmeme a nakrájíme na plátky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy