REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená husa, červené a bílé zelí, bramborový a houskový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Česká klasika, dozlatova upečená husička servírovaná s podušeným červeným a bílým zelím a dvěma druhy knedlíků, přelitá šťávou z výpeku.


Ingredience:
1 kshusy
30 gsoli
2 gkmínu
voda na podlití
Na červené zelí:
1 sklenicečerveného sterilovaného zelí
1 lžícesádla
1 kssyrové brambory
1 kscibule
kmín
cukr
sůl
Na dušené bílé zelí:
1 sklenicebílého kysaného zelí i s nálevem
2 lžícehladké mouky
1 ksvětší cibule
cukr
olej
sůl
Na kynutý houskový knedlík:
400 ghrubé mouky
1 hrnekvlažného mléka
1 ksrohlíku
1 ksvejce
1/2 kskostky kvasnic
1 lžičkacukru
1 lžičkasoli
mírně osolená voda na uvaření knedlíků
Na bramborové knedlíky:
800 gbrambor
150 ghrubé krupice
150 ghrubé mouky
50 gškrobové moučky
2 ksvejce
sůl
mírně osolená voda na uvaření knedlíků

Postup:

1. Očištěnou a opláchnutou husu mírně osolíme na povrchu i uvnitř, okmínujeme ji a vložíme do pekáče
2. Maso podlijeme trochou vody a zaklopenou upečeme, při teplotě kolem 180 °C, po obou stranách dozlatova (tučnější části během pečení propichujeme, aby se sádlo dobře vypeklo a přeléváme výpekem, aby se nám maso nevysušilo), ke konci pečení poklop odklopíme, abychom docílili křupavé kůrčičky
3. Upečenou husu z výpeku vyjmeme, naporcujeme ji a uchováme v teple
4. Sádlo z výpeku slijeme, výpek zalijeme trochou vařící vody, krátce povaříme a pak výpek přecedíme
5. Nakonec přidáme do výpeku část vypečeného sádla (15 g na 1 porci husy) a tímto výpekem jednotlivé porce podléváme, v případě potřeby ještě výpek dochutíme solí. Příprava červeného sterilovaného zelí:
1. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme zelí, kmín, sůl a dusíme asi 15 minut
2. Pak přidáme nastrouhanou bramboru (zelí zahustí), dochutíme cukrem a provaříme. Příprava bílého zelí:
1. Na dobře rozpáleném oleji zprudka osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli
2. Snížíme teplotu zdroje, zesklovatělou cibulku zaprášíme moukou a zamícháme
3. Po chvíli přidáme zelí i s nálevem, dusíme za občasného promíchání tak 10-15 minut, osolíme
4. Podle chuti přidáme cukr (zelí by mělo mít sladkokyselou chuť), promícháme, ještě chvíli podusíme a můžeme podávat. Příprava kynutých knedlíků:
1. Odebereme trochu vlažného mléka do kterého zamícháme cukr a rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek
2. Rohlík nakrájíme na malé kostičky, v míse je přelijeme zbytkem mléka ve kterém rozšleháme vejce, kostičky necháme nasáknout
3. K rohlíkům přidáme mouku, sůl, kvásek a vypracujeme těsto, to necháme vykynout nejlépe pod čistou hadrovou utěrkou, musí zdvojnásobit svůj objem
4. Z vykynutého těsta uděláme tři menší nohavice, nebo dvě větší nohavice, necháme ještě 15-20 minut kynout pod utěrkou
5. Knedlíky vložíme do mírně osolené vody a z každé strany vaříme cca 10 minut, potom knedlíky vytáhneme a okapané ne několika místech propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára. Příprava bramborových knedlíků:
1. Brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout a oloupeme. Na vále je nastrouháme, osolíme, přidáme škrobovou moučku, krupici a do středu rozklepneme vejce
2. Zpracováváme tužší těsto s postupným přidáváním hrubé mouky
3. Těsto rozdělíme na stejné díly a vyválíme z nich knedlíkové šišky, které vkládáme do vařící osolené vody a zvolna vaříme asi 20-25 minut
4. Po zavaření knedlíky opatrně nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu
5. Uvařené knedlíky vyjmeme a nakrájíme na plátky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy