Ryzce sami o sobě mají pikantní kořeněnou chuť, proto je to skvělé houba také na výrobu paštik. Houbové paštiky bývají skvělou alternativou pro všechny, co nemusí maso či droby, ale chutnat bude určitě i masožravcům!
Ingredience:
1000 g | ryzec borový (smrkový, lososový) |
2 ks | cibule |
2 dl | smetany |
koření provensálské bylinky | |
mletý černý pepř | |
mletý kmín | |
máslo | |
sůl |
Postup:
- Očištěné ryzce nakrájíme na menší kousky.
- Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené ryzce, osolíme, okmínujeme, dusíme 30 minut do měkka. Směs rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém.
- Přilijeme smetanu, podle chuti okořeníme provensálskými bylinkami, mletým pepřem. Směs vaříme za občasného míchání ještě 10 minut do zhoustnutí.
- Nalijeme do zapékací misky, kterou vymažeme máslem, ve vyhřáté troubě pečeme 15 minut, až se na povrchu utvoří kůrčička.
- Vychladnutou paštiku mažeme na chléb nebo pečivo.
Druhá varianta: povařenou teplou paštiku nalijeme do skleniček, nahoru přidáme lžičku másla, uzavřeme víčky. Sterilujeme při 90 C 30 minut. Sterilovaná paštika vydrží v lednici bez úhony 14 dnů.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek