Na kostičky pokrájený vepřový bůček nebo vepřový ořez upečený v troubě spolu s cibulí a kořením, ke konci i s kousky kuřecích jater. Vše zjemněné šlehačkou a dochucené stroužky česneku, mletým pepřem, solí a majoránkou, hmota pak rozmixovaná ručním ponorným mixérem. Skvělá domácí paštika, která nemá charakteristickou chuť ani vůni po játrech, které každý nemusí.
Ingredience:
400 g | vepřového bůčku nebo vepřového ořez |
400 g | kuřecích jater |
6 ks | stroužků česneku |
5 ks | kuliček nového koření |
5 ks | kuliček jalovce |
10 ks | kuliček černého pepře |
3 ks | bobkové listy |
1 ks | velké cibule |
150 ml | smetany |
4 vrchovaté lžíce | sádla |
voda nebo vývar na podlití | |
svazek čerstvého tymiánu | |
sušená majoránka | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
- Na rozpuštěném sádle přímo v pekáčku, ve kterém budeme péci maso, orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli a na kostičky pokrájené vepřové maso
- Vše osolíme, přidáme kuličky koření, bobkové listy a svazek tymiánu, jemně podlijeme vodou nebo vývarem, pečeme zaklopené, v troubě vyhřáté na 200-210 °C, do změknutí masa, tedy cca 40 minut, během pečení maso občas promícháme a dle potřeby podléváme vodou
- Asi 15-20 minut před koncem pečení přidáme do pekáčku k masu očištěná, na menší kousky nakrájená játra
- Pekáč vyndáme z trouby, veškeré koření vytáhneme z výpeku, pekáček dáme na zdroj tepla, přilijeme smetanu a vše chvíli provaříme
- Sundáme ze zdroje tepla, obsah pekáče důkladně rozmixujeme ručním tyčovým mixérem
- Hmotu dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, pepřem a solí, ještě teplou plníme do vhodných skleniček, necháme vychladnout
- Takto vyrobenou domácí paštiku skladujeme v lednici.
Koření můžeme dát místo do pekáčku nejprve do látkového sáčku a až ten vložit do pekáče k masu, nebudeme pak muset koření vybírat z pekáče. Skvělé je na koření také použít sítko na sypaný čaj, opět nám sítko ušetří čas a nervy. :)