REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Paštika z pečeného masa a jater

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na kostičky pokrájený vepřový bůček nebo vepřový ořez upečený v troubě spolu s cibulí a kořením, ke konci i s kousky kuřecích jater. Vše zjemněné šlehačkou a dochucené stroužky česneku, mletým pepřem, solí a majoránkou, hmota pak rozmixovaná ručním ponorným mixérem. Skvělá domácí paštika, která nemá charakteristickou chuť ani vůni po játrech, které každý nemusí.


Ingredience:
400 gvepřového bůčku nebo vepřového ořez
400 gkuřecích jater
6 ksstroužků česneku
5 kskuliček nového koření
5 kskuliček jalovce
10 kskuliček černého pepře
3 ksbobkové listy
1 ksvelké cibule
150 mlsmetany
4 vrchovaté lžícesádla
voda nebo vývar na podlití
svazek čerstvého tymiánu
sušená majoránka
mletý pepř
sůl

Postup:
  1. Na rozpuštěném sádle přímo v pekáčku, ve kterém budeme péci maso, orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli a na kostičky pokrájené vepřové maso
  2. Vše osolíme, přidáme kuličky koření, bobkové listy a svazek tymiánu, jemně podlijeme vodou nebo vývarem, pečeme zaklopené, v troubě vyhřáté na 200-210 °C, do změknutí masa, tedy cca 40 minut, během pečení maso občas promícháme a dle potřeby podléváme vodou
  3. Asi 15-20 minut před koncem pečení přidáme do pekáčku k masu očištěná, na menší kousky nakrájená játra
  4. Pekáč vyndáme z trouby, veškeré koření vytáhneme z výpeku, pekáček dáme na zdroj tepla, přilijeme smetanu a vše chvíli provaříme
  5. Sundáme ze zdroje tepla, obsah pekáče důkladně rozmixujeme ručním tyčovým mixérem
  6. Hmotu dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, pepřem a solí, ještě teplou plníme do vhodných skleniček, necháme vychladnout
  7. Takto vyrobenou domácí paštiku skladujeme v lednici.
Doporučení:

Koření můžeme dát místo do pekáčku nejprve do látkového sáčku a až ten vložit do pekáče k masu, nebudeme pak muset koření vybírat z pekáče. Skvělé je na koření také použít sítko na sypaný čaj, opět nám sítko ušetří čas a nervy. :)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Tipy na žhavé valentýnské recepty! Nezapomeňte, že láska prochází žaludkem…

„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ pravil irský dramatik George Bernard Shaw. Inu, poněkud cynické prohlášení, ale jen těžko lze popřít, že láska a jídlo spolu úzce souvisí. Proto také ke slavení svátku svatého Valentýna neodmyslitelně patří dobrá večeře! A správným výběrem jednotlivých chodů můžete proměnit společný večer v nezapomenutelné chvíle…

číst dále ...

Nutramino protein bar – Proteinová pochoutka, která hrdě konkuruje nezdravým čokoládovým tyčinkám

Honí vás mlsná, ale nechcete zase tak úplně porušit zásady zdravého životního stylu a stravování? Tak co takhle proteinová tyčinka s vysokým obsahem bílkovin? Vyzkoušejte novinku na Košík.cz Nutramino protein bar. Pochoutka, která na první pohled připomíná nezdravé čokoládové tyčinky, ale díky svému složení se řadí k jedničkám mezi proteinovými tyčinkami. Obsahuje 20 g bílkovin ze syrovátkového i sójového izolátu a mléka, doplněných o hebký karamel, jemně strouhaný kokos nebo pořádné kousky arašídů obalených v tenké polevě z mléčné čokolády… Nezní to jako něco, co má potenciál stát se vaším oblíbeným snackem během dne či po tréninku?

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Roter Hahn: 3 způsoby jak si letos užít svátek zamilovaných, Valentýna

Večeře při svíčkách už pro vás ztrácí kouzlo a tak přemýšlíte, jak si nejzamilovanější den v roce udělat zase jedinečný? Naplánujte si na svatého Valentýna neobyčejné dobrodružství a uneste svou milovanou polovičku do hor. Tři způsoby pobytů, které mají jedno společné – Jižní Tyrolsko, jen pokaždé jinak. Nádherná krajina přímo vybízí k společnému rozjímání a odpočívání daleko od ostatních lidí, městského ruchu a povinností. Načerpejte energii a užívejte si relax v útulných a luxusních apartmánech nebo vyrazte do dechberoucí přírody kolem.

číst dále ...

Co za vás zvládnou zelené superpotraviny

Chlorella, matcha, moringa, kelp, spirulina… Cizí slova, kterým se snadno naučíte. Zelená barva je barvou živých rostlin, vegetace, růstu a života jako takového. Barva lesů, trávy a mechu nás oslňuje svojí pozitivní energií. A zrovna tak, jako je pro člověka prospěšné vyrážet ven do přírody, prospívá mu i konzumace potravin, které tuto krásu přírody utváří. Miliony rostlinných druhů se skládají z různých látek a všechny mají svůj účel. Řada druhů vypadá i dnes na pohled stejně jako před dvěma sty lety, ovšem jejich přínos pro výživu člověka už tak zajímavý není. Na řadě míst ztratila půda své minerály a dostala jiné člověkem vytvořené chemické látky, které urychlovaly po desetiletí růst především obilných monokultur.

číst dále ...

Směs od Labety – Mazanec bez lepku

Mazat se s mazancem? Proč ne, když máte dost času. Se směsí od Labety je to ale taková hračka, že si tuhle sladkou dobrotu upečete i několikrát za rok, nejen na Vánoce. Navíc se jedná o bezlepkový produkt, takže ho můžete bez obav nabídnout i jakékoli návštěvě. Do těsta už stačí jen přidat mléko, máslo a žloutky. Dle chuti doplníte do těsta rozinky, kandované ovoce, ořechy nebo mandle. Pečení si pak můžete usnadnit v domácí elektrické pekárně. A je raz dva napečeno. Mazanec od Labety si zamilujete vy i celá vaše rodina stejně jako ten od babičky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy