REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Paštika z pečeného masa a jater

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na kostičky pokrájený vepřový bůček nebo vepřový ořez upečený v troubě spolu s cibulí a kořením, ke konci i s kousky kuřecích jater. Vše zjemněné šlehačkou a dochucené stroužky česneku, mletým pepřem, solí a majoránkou, hmota pak rozmixovaná ručním ponorným mixérem. Skvělá domácí paštika, která nemá charakteristickou chuť ani vůni po játrech, které každý nemusí.


Ingredience:
400 gvepřového bůčku nebo vepřového ořez
400 gkuřecích jater
6 ksstroužků česneku
5 kskuliček nového koření
5 kskuliček jalovce
10 kskuliček černého pepře
3 ksbobkové listy
1 ksvelké cibule
150 mlsmetany
4 vrchovaté lžícesádla
voda nebo vývar na podlití
svazek čerstvého tymiánu
sušená majoránka
mletý pepř
sůl

Postup:
  1. Na rozpuštěném sádle přímo v pekáčku, ve kterém budeme péci maso, orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli a na kostičky pokrájené vepřové maso
  2. Vše osolíme, přidáme kuličky koření, bobkové listy a svazek tymiánu, jemně podlijeme vodou nebo vývarem, pečeme zaklopené, v troubě vyhřáté na 200-210 °C, do změknutí masa, tedy cca 40 minut, během pečení maso občas promícháme a dle potřeby podléváme vodou
  3. Asi 15-20 minut před koncem pečení přidáme do pekáčku k masu očištěná, na menší kousky nakrájená játra
  4. Pekáč vyndáme z trouby, veškeré koření vytáhneme z výpeku, pekáček dáme na zdroj tepla, přilijeme smetanu a vše chvíli provaříme
  5. Sundáme ze zdroje tepla, obsah pekáče důkladně rozmixujeme ručním tyčovým mixérem
  6. Hmotu dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, pepřem a solí, ještě teplou plníme do vhodných skleniček, necháme vychladnout
  7. Takto vyrobenou domácí paštiku skladujeme v lednici.
Doporučení:

Koření můžeme dát místo do pekáčku nejprve do látkového sáčku a až ten vložit do pekáče k masu, nebudeme pak muset koření vybírat z pekáče. Skvělé je na koření také použít sítko na sypaný čaj, opět nám sítko ušetří čas a nervy. :)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Hollandia rozšířila počet robotů ve výrobě. Nové řešení šetří lidské zdroje a pomáhá s fyzicky namáhavou prací

Společnost Hollandia Karlovy Vary implementovala do svého výrobního závodu v Krásném údolí další robotické řešení. V současnosti tak spolu s logistickým centrem využívá celkem pět robotů. Jejich hlavní úlohou je kromě nahrazení rutinních činností i snaha o ulehčení fyzicky náročné práce zaměstnancům. Ti se tak po implementaci robotických řešení mohou věnovat jiným činnostem.

číst dále ...

Domácí kuchyně za nízkou cenu až domů. Košík.cz začal rozvážet dotovaná hotová jídla, nabídku bude měnit každý týden

Na jedné straně stovky tisíc domácností v karanténě, na straně druhé gastronomické provozy, které jsou v současnosti závislé na rozvozu potravin a mají miliony korun v nezpracovaných zásobách. Online supermarket Košík.cz proto spustil novou platformu Hotovky Košík, která umožní lidem objednávat hotové jídlo s dovozem domů pomocí kurýrů DoDo. Jídlo, které je z prvotřídních surovin, bude s ohledem na situaci prodáváno i distribuováno za nákladovou cenu, tak aby si rodiny mohly dovolit nákup vícero porcí a pro rozvoz bude mimo jiné využito také dobrovolníků. O menu budou navíc rozhodovat sami zákazníci – měnit se bude každý týden.

číst dále ...

S kuchařem po Evropě – Portugalsko: Kalamáry plněné sýrem s grilovanou zeleninou

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tímto video receptem se podíváme do země nacházející se na Pyrenejském poloostrově – do Portugalska.

číst dále ...

Pečivo jako čerstvé i na velikonoční pondělí

Není nad čerstvé pečivo k snídani. Ne vždy má však člověk možnost zajít ráno do pekárny a dopřát si křupavé rohlíky či chléb. Jak se tedy o pečivo postarat, aby i na Velikonoční pondělí bylo jako čerstvé? Jak pečivo skladovat, aby již druhý den nezkamenělo nebo jej nezdobila plíseň? Stačí pár jednoduchých pravidel a na pečivu bude možné si pochutnávat i několik dní po jeho nákupu.

číst dále ...

Dvanáct tisíc franků tomu, kdo dokáže konzervovat potraviny

O tom, že je dobré mít doma zásoby potravin, jsme se momentálně všichni přesvědčili. Věděl to už Napoleon Bonaparte, který se v roce 1795 rozhodl odměnit kohokoliv, kdo najde způsob, jak uchovat čerstvé jídlo pro armádu. Výzvy se tehdy chopil pařížský kuchtík, který se nechal inspirovat vínem. Proč by se jídlo nedalo udržovat v lahvích? S touto myšlenkou si nedal pokoj celých patnáct let, až přišel na princip zavařování. Ještě tentýž rok na druhé straně kanálu La Manche přišel britský obchodník s nápadem, že místo skla použije plech. A začalo se vesele konzervovat.

číst dále ...

S kuchařem po Evropě – Irsko: Dušené skopové maso se zeleninou a bramborami

Video recept z irské kuchařky. S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tento recept nás zavede na ostrov, tentokrát na severozápadě Evropy – do Irska.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy