Už jste doma zkoušeli paštiku? Pokud ne, tak je možná právě teď ten správný čas. Můžete si ji připravit jako dobrůtku na domácí pohoštění ke sklence dobrého vína nebo použít jako dárek vyrobený doma, klidně jen tak pro radost. Tento recept s naším skvělým vínem jsme pro vás připravili ve spolupráci s food blogerkou Romanou Böhmovou alias naskokvkuchyni.
Ingredience:
1 kg | kuřecích jater |
200 g | přepuštěného másla |
250 ml | šlehačky |
200 ml | Porta Moravica, Vinselekt Michlovský |
1 hrst | čerstvých bylinek (např. tymián, rozmarýn, šalvěj, estragon) |
1 ks | větší cibule |
kuřecí vývar na podlití | |
brusinky | |
mandle | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Na přepuštěném másle orestujeme dozlatova jednu větší, najemno nakrájenou, cibuli.
- Játra důkladně odblaníme, nakrájíme na kostky, 2-3 cm velké, přidáme je k cibuli a zprudka orestujeme. Přidáme hrst nasekaných čerstvých bylinek a podlijeme červeným vínem Porta Moravica. Snížíme teplotu, podle potřeby podlijeme ještě trochu kuřecím vývarem a dusíme tak dlouho, až se výpek zredukuje.
- Teplé přendáme do mixéru, přidáme na kostky nakrájené máslo, cca 150 g a mixujeme. Postupně přiléváme šlehačku tak, aby vznikla jemná, krémová hmota.
- Podle chuti osolíme, opepříme a nalijeme do uzavíratelných sklenic. Posypat můžeme nasekanými mandlemi a brusinkami.
- Na pánvi rozpustíme zbylých 50 g másla s trochou rozmarýnu a tymiánu a tím paštiku zalijeme tak, aby se zamezilo přístupu vzduchu. Sklenice uzavřeme a necháme zchladnout.
Porta Moravica, Vinselekt Michlovský, 0,75l, 198 Kč – zakoupíte na www.michlovsky.com, Instagram: vinselekt_michlovsky
Kontakt na food blogerku Romanu Böhmovou alias naskokvkuchyni.
- Instagram: naskokvkuchyni
- www.naskokvkuchyni.cz