Domácí paštika z kuřecích jater, rybízového džemu, cibulek, portského a dalších ingrediencí.
Ingredience:
600 g | kuřecích jater |
350 g | studeného másla |
80 g | rybízového džemu |
40 g | másla + na vymazání formy |
1 lžíce | teplé vody |
1,5 lžičky | práškové želatiny |
2 hrsti | šalvějových lístků |
125 ml | portského |
8 ks | bobkových listů |
2 ks | malých cibulek |
2 ks | stroužků česneku |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Do misky dáme 1 lžíci teplé vody, přisypeme práškovou želatinu a necháme 5 minut bobtnat
2. Do rendlíku dáme rybízový džem, přivedeme k varu a vaříme půl minuty, pak sundáme z tepla, vmícháme želatinu a necháme ji rozpustit, potom necháme 20 minut chladnout, poté nalijeme na dno lehce vymazané formy na terinu o rozměrech 22×8 cm a dáme na 1-2 hodiny do ledničky chladit
3. Mezitím do pánve s rozehřátým máslem dáme oloupané na drobno nakrájené cibulky, oloupané stroužky česneku, na jemno nasekané lístky šalvěje, bobkové listy a chvíli opékáme, poté přidáme očištěná na kousky nakrájená játra, která zprudka opečeme, vlijeme portské a minutu povaříme
4. Pak ze směsi vyjmeme bobkové listy, dáme spolu se studeným máslem, solí i pepřem do mísy, vše rozmixujeme dohladka, protlačíme přes jemné síto a navrstvíme do formy na rybízový základ 5. Dáme chladit na 2 hodiny do ledničky, poté vyklopíme a podáváme s čerstvým chlebem.