REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pařížská roláda

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečený korpus naplněný pařížskou šlehačkou, stočený do rolády a posypaný hoblinkami čokolády, vychlazený v ledničce.


Ingredience:
80 gkrupicového cukru
80 ghladké mouky
30 ghořké čokolády
3 ksvajec
1 kssáčku vanilkového cukru
Krém (pařížská smetana):
500 mlsmetany ke šlehání 33 %
50 gkrupicového cukru
40 gkakaa
Na ozdobení:
100 gčokoládových hoblinek
jahody

Postup:

1. Smetanu svaříme s krupicovým cukrem a kakaem, necháme ji vychladnout a uložíme přes noc do lednice (pařížskou šlehačku připravujeme nejlépe den předem)
2. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem do pěny, z bílků a krupicového cukru vyšleháme tuhý sníh, pak obě vaječné hmoty spojíme, nakonec vmícháme prosátou mouku a nastrouhanou hořkou čokoládu 3. Těsto rozetřeme na plech vyloženým pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 10 minut, po upečení přendáme korpus i s papírem na vál, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout, pak plát otočíme na čistý pečící papír a ten, na kterém se korpus pekl, velice opatrně odloupneme
4. Vychlazenou kakaovou smetanu vyšleháme, zhruba dvě třetiny šlehačky rozetřeme na upečený korpus a ten pak papírem stočíme do rolády
5. Moučník zabalený v papíře uložíme na hodinu do lednice, pak papír sejmeme a povrch rolády potřeme zbylou šlehačkou, posypeme hoblinkami čokolády a dozdobíme nakrájenými jahodami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy