Recept na bezlepkový pokrm, kaši z ovesných vloček, quinoa lupínků, mléka, vlašských ořechů, medu a ovoce.
Ingredience:
50 g | Klíčených quinoa lupínků Semix |
50 g | Klíčených ovesných vloček Semix |
400 ml | mléka |
1 hrst | vlašských ořechů |
1 lžíce | medu |
čerstvé ovoce (banán, borůvky…) |
Postup:
- Ovesné vločky s quinoa lupínky zalijeme mlékem a vaříme za stálého míchání do změknutí.
- Do uvařené kaše přidáme na ochucení lžíci medu (nebo cukr, javorový, datlový či rýžový sirup) a vše dobře promícháme.
- Nakonec si kaši dochutíme a ozdobíme.
- Vlašské ořechy si nakrájíme na menší kousky a posypeme jimi kaši, ovoce přidáme dle libosti, skvěle se hodí borůvky a banán.
Lékaři většinou doporučují lidem, kterým byla diagnostikována celiakie, aby po dobu půl roku až roku nekonzumovali žádný oves, ani jeho bezlepkovou variantu. Pokud se stabilizovaný celiak rozhodne do jídelníčku bezlepkový oves zařadit, mělo by se tak dít pod dohledem lékaře, který pravidelnými odběry krve bude hlídat reakci imunitního systému. Pokud budou testy v pořádku, pak je certifikovaný bezlepkový oves vhodnou volbou pro zpestření jídelníčku.
Poznámka:Recept k článku: Bezlepkový oves