REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ořechový celozrnný chleba

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept z rubriky VIP recept v pořadu TV Nova Prásk prezentovaný kým jiným než Láďou Hruškou, který upekl chleba pro Michala Davida.


Ingredience:
3 vrchovaté hrnkycelozrnné žitné mouky
3 hrnkypšeničné hladké mouky
1/2 hrnkuvlažné vody
4 lžičkychlebového koření (směs fenyklu, koriandru, anýzu a kmínu)
4 lžičkysoli
1 lžičkacukru
1 kskostky droždí
1 dlvlažné vody
2 hrstivlašských ořechů

Postup:

1. Nejprve si připravíme kvásek; do hrníčku nalijeme 1 dl teplé vody, rozdrobíme jednu kostku droždí a nasypeme 1 lžičku cukru, zamícháme a kvásek necháme vzejít
2. Do mísy nasypeme obě mouky, koření a sůl, přidáme kvásek a 1/
2 hrnku vlažné vody, zamícháme, uhněteme bochánek, který dáme zpět do mísy a pod utěrkou necháme asi 45 minut kynout
3. Vykynuté těsto rukama rozprostřeme na větší kolo, nasypeme rozdrobené vlašské ořechy, které do těsta pěkně zapracujeme, vytvarujeme jeden velký bochánek
4. Bochánek rozdělíme na dva stejné díly, jeden díl vložíme do mokrého plátna do mísy, druhý dáme například do zapékací misky pod utěrku, necháme opět kynout cca 45 minut
5. Bochánky přendáme na plech vyložený papírem na pečení, ozdobně do kříže je nařízneme a vložíme do trouby
6. Pečeme nejprve v troubě vyhřáté na 225 °C tak 5 minut, potom chleby potřeme vodou a teplotu v troubě snížíme na 175 °C, pečeme dalších 60 minut.

Poznámka:

Další recepty Ládi Hrušky najdete zde: Recepty Ládi Hrušky z TV Nova rozvířily internetový svět gastronomie v Česku!.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy