Základní recept na sněhové těsto s ořechy.
Ingredience:
150 g | pískového cukru |
150 g | moučkového cukru |
30 g | škrobové moučky |
8 ks | bílků |
100 g | nastrouhaných vlašských ořechů |
nebo lískových ořechů |
Postup:
1. Z bílků ušleháme velmi pevný sníh a vyšleháme pískový cukr
2. Do hustého sněhu lehce vmícháme prosátý moučkový cukr spolu se škrobovou moučkou a zlehka vmícháme asi 100 g nastrouhaných vlašských ořechů nebo lískových ořechů.
3. Z hmoty tvoříme lžičkou nebo zdobícím sáčkem různé tvary na pečící papír položený na plechu nebo tukem vymazaný plech
4. Abychom měli tvary pravidelné, můžeme je předem na moukou nebo cukrem lehce poprášený plech vyznačit formičkami
5. Pokud použijeme papírna pečení, tvary si na něj v pravidelných odstupech předkreslíme
6. Před pečením poprášíme pečivo moučkovým cukrem.
7. Sněhovou hmotu na plechu nenecháváme stát, ale hned ji vkládáme do mírně předehřáté trouby (asi 120 °C), po krátkém zapečení teplotu snížíme na 80 °C a zvolna pečeme či spíše sušíme 1-3 hodiny (podle velikosti pečiva)
8. Dvířka trouby necháme mírně pootevřená, aby mohla unikat pára
9. Pečivo ze sněhového těsta vyžaduje spíše vrchní teplo než spodní. Dáme-li ho do příliš vyhřáté trouby, popraská a ztrácí tvar
10. Upečené a vychladlé sněhové pečivo ukládáme v suchu, protože snadno zvlhne.
Bílky nejlépe ušleháme, když mají pokojovou teplotu. Pevný sníh připravíme, když do bílků přidáme špetku soli nebo trochu studené vody. Ušlehaný sníh nenecháme nikdy dlouho stát, protože stáním řídne. Sníh je správně ušlehaný, když tvoří pevné špičky. Pozor, sníh je možno také přešlehat a pak zřídne.Aby dvířka trouby byla při sušení bílkového pečiva mírně otevřená, vložíme do nich vařečku. Správně upečené těsto zůstane bílé, je křehké a uvnitř mírně vláčné.
Poznámka:Více o sněhovém těstě najdete zde: Cukroví a moučníky ze sněhového těsta.