REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Oplatkové těsto na trubičky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Těsto, z kterého můžeme připravit tenké křehké trubičky vhodné na plnění, například šlehačkou a podobně.


Ingredience:
1 kghladké mouky
100-200 gcukru moučka
1,5 lplnotučného mléka
2-4 ksžloutky

Postup:

1. Do mouky promíchané s cukrem zapracujeme žloutky a mléko, vypracujeme hladké těsto (čím chceme mít oplatky slabší, tím řidší musí být těsto a naopak, pokud chceme trubičky silnější, musíme umíchat hustší těsto)
2. Těsto rozetřeme na tukem vymazaný plech do větších kol a v troubě vyhřáté na 170-180 °C pečeme dozlatova
3. Po upečení kulatých oplatek potřeme tyto silně dobrým máslem a posypeme sypáním již dříve připraveným (je vždy lépe je nechat 2-3 dny rozležet, není to však podmínkou)
4. Zavíjení se provádí dvojím způsobem; buď posypanou oplatku dáme do teplých (hladkých) kleští změknout a ihned na kleštích pomocí dřevěné kulaté hůlky zavineme, nebo položíme posypanou oplatku na kulatý, dírkovaný plech, který umístíme na hrnec s vařící vodou a oplatku, která rychle změkne, pomocí hůlky zavineme, postupujeme-li tímto způsobem, musíme trubičky po zavinutí narovnat na drátěném sítku a dát do mírně vyhřáté trouby řádně vyschnout
5. Hotové trubičky pak plníme šlehačkou, případně jinou náplní.

Doporučení:

Sypání: Na obyčejné trubičky stačí cukr, citron, vanilka a skořice, na lepší druh smícháme cukr, vanilka, jemně krájené oloupané mandle, citron, rozinky. Chutné je také sypání z jemně pražených oříšků nebo griliáše.

Poznámka:

Chceme-li zavinout jednoduchou oplatku, docílíme křehkých jednoduchých trubiček, chceme-li ale trubičky silnější, pak na silněji posypanou oplatku s dobrým plněním přiložíme další oplatku, každou jednotlivou oplatku musíme potřít dobrým rozpuštěným máslem, teprve potom zavinujeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy