REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Odpalované těsto

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na odpalované těsto.


Ingredience:
100 gmásla nebo rostlinného tuku
150 ghladké mouky
250 mlvody
4 ksvajec
špetka soli
tuk na vymazání plechu

Postup:

1. Do nádoby odměříme vodu, přidáme sůl, máslo (nebo rostlinný tuk) a přivedeme k varu
2. Jakmile se voda začne vařit, vsypeme hladkou mouku, ihned zmírníme teplotu a dobře mícháme, aby se neutvořily žmolky
3. Na velmi mírném ohni a za stálého míchání těsto krátce spařujeme
4. Správně spařené těsto poznáme podle toho, že se začne oddělovat ode dna i stěn nádoby, je pevné a lesklé
5. Spařené těsto přendáme do studené mísy, mícháme ho a propracováváme, až částečně prochladne
6. Do těsta postupně zapracujeme jedno vejce po druhém a každé s těstem dobře spojíme, než přidáme další
7. Hotové odpalované těsto musí být husté, hladké a lesklé
8. Plech vymažeme tukem nebo vyložíme pečícím papírem a zdobícím sáčkem na něj stříkáme tvary podle daného receptu
9. Plech vložíme do hodně vyhřáté trouby (200-220 °C)
10. Rychlým zahřátím se v těstě vytvoří pára, která pečivo nafoukne
11. Po dobu 7 minut nesmíme troubu otevírat, abychom neporušili nabývání těsta, jinak by pečivo bylo nízké a tvrdé
12. Po uplynutí této doby teplotu zmírníme a pečivo dopékáme zvolna, aby nezůstalo uvnitř vláčné
13. Když je povrch zbarven dozlatova, necháme těsto v pootevřené troubě ještě asi 10 minut dosušit.

Doporučení:

– Všechny suroviny na odpalované těsto musíme přesně odměřit, nikdy je nedáváme jen od oka.- Křehké odpalované těsto připravíme, když místo másla použijeme vepřové sádlo.- Mouku nasypeme do vroucí vody najednou, jinak by se mohly utvořit žmolky, které už těžko rozmícháme.- Spařené těsto dáme do studené mísy a až po prochladnutí přidáváme jedno vejce po druhém. V horkém těstě by vejce mohla zřídnout a těsto by nebylo hladké.- Vejce by měla mít pokojovou teplotu, jinak se s těstem budou špatně spojovat.- Na jednom plechu pečeme vždy stejně velké tvary, aby byly všechny rovnoměrně propečené.- Pečivo dobře nabude, když do trouby postavíme hrnek s vodou.- Pečivo rozkrojíme ještě horké, jinak se bude lámat. Plníme ho až po vychladnutí.- Odpalované těsto plněné krémem je výborné, ale naplněné pečivo nesmí dlouho stát, protože zvlhne a ztratí svou křehkost.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy