REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Odpalované těsto

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na odpalované těsto.


Ingredience:
100 gmásla nebo rostlinného tuku
150 ghladké mouky
250 mlvody
4 ksvajec
špetka soli
tuk na vymazání plechu

Postup:

1. Do nádoby odměříme vodu, přidáme sůl, máslo (nebo rostlinný tuk) a přivedeme k varu
2. Jakmile se voda začne vařit, vsypeme hladkou mouku, ihned zmírníme teplotu a dobře mícháme, aby se neutvořily žmolky
3. Na velmi mírném ohni a za stálého míchání těsto krátce spařujeme
4. Správně spařené těsto poznáme podle toho, že se začne oddělovat ode dna i stěn nádoby, je pevné a lesklé
5. Spařené těsto přendáme do studené mísy, mícháme ho a propracováváme, až částečně prochladne
6. Do těsta postupně zapracujeme jedno vejce po druhém a každé s těstem dobře spojíme, než přidáme další
7. Hotové odpalované těsto musí být husté, hladké a lesklé
8. Plech vymažeme tukem nebo vyložíme pečícím papírem a zdobícím sáčkem na něj stříkáme tvary podle daného receptu
9. Plech vložíme do hodně vyhřáté trouby (200-220 °C)
10. Rychlým zahřátím se v těstě vytvoří pára, která pečivo nafoukne
11. Po dobu 7 minut nesmíme troubu otevírat, abychom neporušili nabývání těsta, jinak by pečivo bylo nízké a tvrdé
12. Po uplynutí této doby teplotu zmírníme a pečivo dopékáme zvolna, aby nezůstalo uvnitř vláčné
13. Když je povrch zbarven dozlatova, necháme těsto v pootevřené troubě ještě asi 10 minut dosušit.

Doporučení:

– Všechny suroviny na odpalované těsto musíme přesně odměřit, nikdy je nedáváme jen od oka.- Křehké odpalované těsto připravíme, když místo másla použijeme vepřové sádlo.- Mouku nasypeme do vroucí vody najednou, jinak by se mohly utvořit žmolky, které už těžko rozmícháme.- Spařené těsto dáme do studené mísy a až po prochladnutí přidáváme jedno vejce po druhém. V horkém těstě by vejce mohla zřídnout a těsto by nebylo hladké.- Vejce by měla mít pokojovou teplotu, jinak se s těstem budou špatně spojovat.- Na jednom plechu pečeme vždy stejně velké tvary, aby byly všechny rovnoměrně propečené.- Pečivo dobře nabude, když do trouby postavíme hrnek s vodou.- Pečivo rozkrojíme ještě horké, jinak se bude lámat. Plníme ho až po vychladnutí.- Odpalované těsto plněné krémem je výborné, ale naplněné pečivo nesmí dlouho stát, protože zvlhne a ztratí svou křehkost.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy