REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ořechová hvězda z kynutého těsta se skořicí a rumem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynuté těsto je základem našich tradičních tvarohových, makových a povidlových buchet, ale jeho využití je mnohem širší především díky jeho tvárnosti a všestrannosti v párování chutí. Těsto můžeme plnit jakoukoliv náplní a vždy budeme vědět, že se trefíme. Proto jsme pro vás jako vánoční dezert připravili recept, který se mezi ostatním vánočním pečivem bude vyjímat. Pojďme si připravit ořechovou hvězdu se skořicí a rumem.


Ingredience:
Kynuté těsto:
250 ghladké mouky
50 gcukru krupice
10 gdroždí
125 mlmléka
100 mloleje
2 ksžloutky
sůl
Ořechová náplň:
250 gvlašských ořechů
60 gdrcených piškotů
220 mlmléka
5 lžictřtinového cukru
2 lžícevanilkového cukru
mletá skořice
rum

Postup:

Kynuté těsto

  1. Do vlažného mléka přidáme rozdrobené droždí, cukr a necháme vzejít kvásek.
  2. Do vzešlého kvásku zamícháme olej, žloutky, smícháme s moukou, vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme vykynout.

Ořechová náplň

  1. Mléko svaříme se všemi cukry, přidáme mleté ořechy, skořici a necháme vychladnout.
  2. Poté přidáme drcené piškoty a podle chuti rum.

Hvězda postup

  1. Vykynuté těsto rozdělíme na tři části, které vyválíme do kulaté placky a seřízneme dortovým kroužkem (budeme mít krásně kulatý tvar).
  2. První rozválenou placku položíme na pečicí papír, potřeme polovinou ořechové náplně, přikryjeme další plackou, potřeme zbytkem náplně a přiklopíme poslední plackou. Znovu seřízneme dortovým ráfkem.
  3. Doprostřed těsta položíme sklenici a těsto rozřízneme na 16 dílků. Každý cíp těsta několikrát otočíme, vždy jeden doprava, druhý doleva a špičky přilepíme k sobě.
  4. Celou hvězdu potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C cca 25 min. do zlatova.
  5. Ještě horkou hvězdu potřeme rozpuštěným máslem s rumem.
Doporučení:

Při přípravě kynutého těsta se neobejdete bez droždí. U droždí se jedná o živé kvasinky, které pomocí cukru tvoří oxid uhličitý, jemuž vděčíme za to, že nám těsto krásně vyběhne. Při nákupu droždí byste měli dávat pozor na obal, aby nebyl porušený. Doma si pak zkontrolujte, že po rozbalení má droždí krémovou barvu a mělo by se také snadno drolit. Uchovávejte jej v lednici v teplotě do 8 °C, jen tak si zachová své vlastnosti. Na 1 kg mouky vám vystačí 42 g čerstvého droždí nebo 10 g sušeného.

Hvězdu použijte jako sladkou dekoraci na vánoční tabuli. Po večeři ji na stole rozkrájejte a podávejte jako sladkou tečku s kávou nebo horkou čokoládou.

Poznámka:

zdroj: www.akademiekvality.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků