REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ohnivá pánev s polentovými placičkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na pánvi připravená pikantní směs z kousků krkovice, zeleniny, hub a dalších surovin, servírovaná s na oleji opečenou polentou. Recept od Karolíny Kamberské


Ingredience:
250 gvepřové krkovice
8 ksžampionů
6 ksstroužků česneku
2 ksmrkve
2 kscibule
2 ksbobkové listy
1 konzervavelkých červených fazolí
1 konzervakrájených rajčat
1 velká hrstrukoly
1 dclčerveného vína
3 lžíceolivového oleje
2 lžícesušeného oregana + čerstvé na ozdobu
1 lžičkatřtinového cukru
chilli
pepř
sůl
Na polentu:
1 baleníinstantní polenta
2 lžícestrouhaného parmazánu
1 hrstlístků čerstvého tymiánu a oregana
1 ksstroužek česneku
voda
sůl
Na pečení polenty:
3 lžíceolivového oleje
2 ksstroužky česneku

Postup:
  1. Den předem si připravte polentu podle návodu na obalu (použijte výrobcem předepsané množství vody, aby byla správně hustá). Až se vám polenta rozpustí v horké vodě, vmíchejte sůl, prolisovaný česnek, parmazán, tymián a oregano, ochutnejte a případně dochuťte, aby byla chuť dobrá a výrazná. Pak si vyložte potravinovou fólií např. formu na srnčí hřbet nebo jinou podobnou, nalijte do ní polentu, uhlaďte, zakryjte fólií i shora a dejte přes noc odpočívat do chladničky
  2. Druhý den si nejprve připravte ohnivou pánev: vepřové maso nakrájejte na nudličky, cibuli na půlkolečka, mrkev na na tenká kolečka a žampiony na plátky. Na velké pánvi si rozpalte olivový olej. Na něj dejte na cibuli a jakmile zesklovatí, přidejte i maso a mrkev. Opékejte dokud se maso nezatáhne (změní barvu z růžové na šedou). Přidejte žampiony a opékejte i s nimi další cca 3 minuty. Pak přidejte cukr, víno, sůl, pepř, chilli, bobkové listy, sušené oregano, rajčata a česnek a nechte na mírném plameni probublávat cca 5 minut. Na závěr vmíchejte hrst propláchnuté rukoly, vypněte plamen a zakryjte pokličkou. Zatímco budete dodělávat polentu, chuť jídla se rozvine. Pokud by vám příprava placiček trvala dlouho, můžete samozřejmě směs na pánvi přihřát
  3. Placičky dodělejte tímto způsobem: Plech vyložte pečicím papírem. Vyndejte vychlazenou polentu, nakrájejte ji na plátky, potřete je z obou stran olivovým olejem, do kterého jste prolisovali česnek. Položte je na papír, dejte do trouby a použijte gril shora. Několik minut grilujte, až povrch mírně zezlátne. Pak placičky opatrně otočte a ogrilujte i z druhé strany. Totéž můžete udělat na pánvi, ale verze z trouby mi připadá efektivnější
  4. Ohnivou směs z pánve podávejte s polentovými placičkami, ozdobte čerstvým oreganem.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy