Vykostěná kuřecí stehna (čtvrtky) osolená, okořeněná pepřem, potřená prolisovanými stroužky česneku, naplněná nádivkou z kostiček olomouckých tvarůžků a anglické slaniny, zarolovaná do tvaru závitků, upečená v troubě doměkka spolu s jablky. Závitky servírované se šťouchanými brambory.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | kuřecí čtvrtky (nohy) |
2 ks | balíčky olomouckých tvarůžků (kolečka) |
4 ks | jablek |
1/2 ks | másla |
200 g | anglické slaniny |
1 palice | česneku |
voda | |
pepř | |
sůl | |
Ostatní: | |
párátka nebo potravinářský provázek |
Postup:
- Kuřecí nohy vykostíme, mírně naklepeme, snažíme se, aby zůstalo maso co nejvíce v celku, aby se nám dobře balili jednotlivé závitky.
- Připravené plátky osolíme z obou stran, okořeníme pepřem, z vnitřní strany pak do masa vetřeme prolisované stroužky česneku.
- Syrečky a anglickou slaninu nakrájíme na drobné kostičky, obojí promícháme (trochu anglické slaniny si necháme do brambor), směs pak naplníme jednotlivé plátky masa, ty zarolujeme, vytvarujeme závitky, které zajistíme párátky nebo potravinovým provázkem.
- Jablka rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme stopek a jadřince, vyskládáme je na plech spolu s kuřecími rolkami, na každou rolku poklademe kus másla.
- V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme doměkka mírně podlité vodou, nejprve zaklopené, posledních 30 minut odklopené, pěkně na bravu, během pečení závitky několikrát přeléváme šťávou z výpeku.
- Oloupané brambory uvaříme, v mírně osolené vodě, doměkka, slijeme vodu, s vrchovatou lžící másla a zbylými kostičkami slaniny brambory rozšťoucháme.
- Jednotlivé závitky servírujeme podlité šťávou z výpeku spolu se šťouchanými brambory, jako ozdobu na talíře přikládáme pečená jablka.