REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Obrácený jablkový koláč s krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ze tří různých vrstev upečený základ na koláč, ten překlopený, potřený pudinkovým krémem a ozdobený čokoládovou polevou, servírovaný nakrájený na úhledné řezy.


Ingredience:
Na těsto:
200 ghladké mouky
200 gmoučkového cukru
100 mlvody
100 mloleje
2 lžícekakaa
1 lžícerumu
1 sáčekkypřící prášek do pečiva
1 sáčekvanilkový cukr
4 ksvejce
špetka soli do bílkového sněhu
Na jablečnou vrstvu:
1 kgjablek
100 gkrupicového cukru
2 lžícemleté skořice
Na krém:
1,5 sáčkuvanilkového pudinku Zlatý klas
250 gmásla
100 gkrupicového cukru
400 mlvody
dřeň z vanilkového lusku
Ostatní:
čokoládová poleva
pečící papír potřený máslem

Postup:

1. Jablka zbavíme slupek a vykrojíme jadřince, nakrájíme na plátky nebo půlplátky (podle velikosti jablek) asi 5 mm silné
2. Plech vyložíme papírem na pečení a zlehka přetřeme máslem
3. Jablka naskládáme těsně vedle sebe na papír, posypeme cukrem a skořicí, cukrem nešetříme, klidně můžete přidat i víc, během pečení krásně zkaramelizuje
4. Uděláme si těsto; žloutky vyšleháme s oběma cukry do pěny, přidáme vodu a olej a opět šleháme, pak přisypeme prosátou mouku s kypřicím práškem a opět krátce prošleháme, v jiné misce ušleháme s trošičkou soli bílky na pevný sníh, ten pak stěrkou nebo vařečkou zlehka vmícháme do těsta
5. Polovinu těsta přemístíme pomocí stěrky na jablka
6. Do druhé poloviny těsta přidáme kakao a rum, promícháme a opět s pomocí stěrky navrstvíme na světlé těsto
7. Dáme péci do trouby předehřáté na 180 °C, pečeme cca 20-25 minut, na mřížce pak necháme při pokojové teplotě vychladnout
8. A připravíme si krém; 200 ml vody uvedeme do varu a ve zbývajícím množství vody rozmícháme Zlatý klas nebo pudink, do vroucí vody nalijeme rozmíchaný pudink a krátce provaříme, necháme částečně vychladnout a vmícháme cukr, prošleháme
9. Máslo utřeme v robotu nebo šlehačem do pěny a přidáme dřeň z vanilkového lusku, spolu s chladným pudinkem vyšleháme hladký krém
10. Na upečený koláč položíme pečicí papír, odpovídající velikosti koláče, na ten přiklopíme tác a plech obratně na tento překlopíme, stáhneme pečicí papír, pod kterým jsou ta jablka, necháme zcela vychladnout a pak natřeme krémem
11. Dezert ještě dozdobíme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout v chladné místnosti nebo v lednici
12. Krájíme úhledně, ne jak já, uvaříme dobrou kávičku a pak si už jen pochutnáváme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy