REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Obrácený jablkový koláč s krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ze tří různých vrstev upečený základ na koláč, ten překlopený, potřený pudinkovým krémem a ozdobený čokoládovou polevou, servírovaný nakrájený na úhledné řezy.


Ingredience:
Na těsto:
200 ghladké mouky
200 gmoučkového cukru
100 mlvody
100 mloleje
2 lžícekakaa
1 lžícerumu
1 sáčekkypřící prášek do pečiva
1 sáčekvanilkový cukr
4 ksvejce
špetka soli do bílkového sněhu
Na jablečnou vrstvu:
1 kgjablek
100 gkrupicového cukru
2 lžícemleté skořice
Na krém:
1,5 sáčkuvanilkového pudinku Zlatý klas
250 gmásla
100 gkrupicového cukru
400 mlvody
dřeň z vanilkového lusku
Ostatní:
čokoládová poleva
pečící papír potřený máslem

Postup:

1. Jablka zbavíme slupek a vykrojíme jadřince, nakrájíme na plátky nebo půlplátky (podle velikosti jablek) asi 5 mm silné
2. Plech vyložíme papírem na pečení a zlehka přetřeme máslem
3. Jablka naskládáme těsně vedle sebe na papír, posypeme cukrem a skořicí, cukrem nešetříme, klidně můžete přidat i víc, během pečení krásně zkaramelizuje
4. Uděláme si těsto; žloutky vyšleháme s oběma cukry do pěny, přidáme vodu a olej a opět šleháme, pak přisypeme prosátou mouku s kypřicím práškem a opět krátce prošleháme, v jiné misce ušleháme s trošičkou soli bílky na pevný sníh, ten pak stěrkou nebo vařečkou zlehka vmícháme do těsta
5. Polovinu těsta přemístíme pomocí stěrky na jablka
6. Do druhé poloviny těsta přidáme kakao a rum, promícháme a opět s pomocí stěrky navrstvíme na světlé těsto
7. Dáme péci do trouby předehřáté na 180 °C, pečeme cca 20-25 minut, na mřížce pak necháme při pokojové teplotě vychladnout
8. A připravíme si krém; 200 ml vody uvedeme do varu a ve zbývajícím množství vody rozmícháme Zlatý klas nebo pudink, do vroucí vody nalijeme rozmíchaný pudink a krátce provaříme, necháme částečně vychladnout a vmícháme cukr, prošleháme
9. Máslo utřeme v robotu nebo šlehačem do pěny a přidáme dřeň z vanilkového lusku, spolu s chladným pudinkem vyšleháme hladký krém
10. Na upečený koláč položíme pečicí papír, odpovídající velikosti koláče, na ten přiklopíme tác a plech obratně na tento překlopíme, stáhneme pečicí papír, pod kterým jsou ta jablka, necháme zcela vychladnout a pak natřeme krémem
11. Dezert ještě dozdobíme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout v chladné místnosti nebo v lednici
12. Krájíme úhledně, ne jak já, uvaříme dobrou kávičku a pak si už jen pochutnáváme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy