REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Obrácený jablkový koláč s krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ze tří různých vrstev upečený základ na koláč, ten překlopený, potřený pudinkovým krémem a ozdobený čokoládovou polevou, servírovaný nakrájený na úhledné řezy.


Ingredience:
Na těsto:
200 ghladké mouky
200 gmoučkového cukru
100 mlvody
100 mloleje
2 lžícekakaa
1 lžícerumu
1 sáčekkypřící prášek do pečiva
1 sáčekvanilkový cukr
4 ksvejce
špetka soli do bílkového sněhu
Na jablečnou vrstvu:
1 kgjablek
100 gkrupicového cukru
2 lžícemleté skořice
Na krém:
1,5 sáčkuvanilkového pudinku Zlatý klas
250 gmásla
100 gkrupicového cukru
400 mlvody
dřeň z vanilkového lusku
Ostatní:
čokoládová poleva
pečící papír potřený máslem

Postup:

1. Jablka zbavíme slupek a vykrojíme jadřince, nakrájíme na plátky nebo půlplátky (podle velikosti jablek) asi 5 mm silné
2. Plech vyložíme papírem na pečení a zlehka přetřeme máslem
3. Jablka naskládáme těsně vedle sebe na papír, posypeme cukrem a skořicí, cukrem nešetříme, klidně můžete přidat i víc, během pečení krásně zkaramelizuje
4. Uděláme si těsto; žloutky vyšleháme s oběma cukry do pěny, přidáme vodu a olej a opět šleháme, pak přisypeme prosátou mouku s kypřicím práškem a opět krátce prošleháme, v jiné misce ušleháme s trošičkou soli bílky na pevný sníh, ten pak stěrkou nebo vařečkou zlehka vmícháme do těsta
5. Polovinu těsta přemístíme pomocí stěrky na jablka
6. Do druhé poloviny těsta přidáme kakao a rum, promícháme a opět s pomocí stěrky navrstvíme na světlé těsto
7. Dáme péci do trouby předehřáté na 180 °C, pečeme cca 20-25 minut, na mřížce pak necháme při pokojové teplotě vychladnout
8. A připravíme si krém; 200 ml vody uvedeme do varu a ve zbývajícím množství vody rozmícháme Zlatý klas nebo pudink, do vroucí vody nalijeme rozmíchaný pudink a krátce provaříme, necháme částečně vychladnout a vmícháme cukr, prošleháme
9. Máslo utřeme v robotu nebo šlehačem do pěny a přidáme dřeň z vanilkového lusku, spolu s chladným pudinkem vyšleháme hladký krém
10. Na upečený koláč položíme pečicí papír, odpovídající velikosti koláče, na ten přiklopíme tác a plech obratně na tento překlopíme, stáhneme pečicí papír, pod kterým jsou ta jablka, necháme zcela vychladnout a pak natřeme krémem
11. Dezert ještě dozdobíme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout v chladné místnosti nebo v lednici
12. Krájíme úhledně, ne jak já, uvaříme dobrou kávičku a pak si už jen pochutnáváme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou

Gastronomické klenoty z vašich regionů, které si podmaní vaše chutě! Přemýšleli jste někdy, jestli znáte dobře místo, kde právě žijete? Nejen krajinu a okolí, ale třeba také místní potraviny, regionální delikatesy? Přestože už jsou nejspíše některé z nich na seznamu vašich oblíbených, zkuste se příště v obchodě nebo na farmářském trhu poohlédnout i po jiných. Byla by škoda, kdyby vaší pozornosti unikly kvalitní a lahodné výrobky jenom proto, že je neznáte. Jakmile uvidíte na obalu malinký obrázek kruhu se zeleným zoubkovaným okrajem, s krajinou uprostřed a nápisem Regionální potravina, zbystřete. Tato značka kvality potravin zaručuje, že si opravdu pochutnáte. A navíc koupí výrobků s tímto logem podpoříte váš region.

číst dále ...

Vánoční dobroty s jogurtem: Zkuste netradiční verzi perníčků i odlehčený bramborový salát

S příchodem adventu ve většině českých domácností odstartovalo pečení prvního cukroví. Vyčlenili jste si letos i prostor na nějaké nové druhy? Zkuste třeba naše tipy na cukroví s netradiční ingrediencí: bílým jogurtem. Ten následně zužitkujete i při přípravě štědrovečerního menu – vyměňte jej třeba za hutnou majonézu a odlehčete si bramborový salát.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Recepty ze surovin ze sousedství

Příchod podzimu s sebou přináší i změnu našich chutí. Potřebujeme více energie a toužíme po něčem hutnějším. Mějte ovšem na paměti, že jídlo může být vydatné a zároveň po něm nemusíte přibrat 5 kilo. S tím souvisí třeba také výběr surovin. Jaké tedy ideálně použít? Vyzkoušejte některé ze sousedství, tedy lokální. Jsou čerstvé, chutné, voňavé a není třeba ujet tisíce kilometrů, aby k vám dorazily. Navíc ty nejlepší poznáte díky logu Regionální potravina, které garantuje domácí produkci i splnění nejpřísnějších požadavků na kvalitu. Zanechme ale slov a pojďme vařit.

číst dále ...

Nezdržujte se na home office s přípravou jídla! Vyzkoušejte 6 rychlých menu do 30 minut!

Epidemie koronaviru a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace… To vše nás letos donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Vaření však nemusí být „časožrout“. Máme pro vás nápady na rychlé recepty na kompletní menu, které zabere jen chvilku a celá rodina se bude olizovat až za ušima… 

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy