REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Obrácený jablkový koláč s krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ze tří různých vrstev upečený základ na koláč, ten překlopený, potřený pudinkovým krémem a ozdobený čokoládovou polevou, servírovaný nakrájený na úhledné řezy.


Ingredience:
Na těsto:
200 ghladké mouky
200 gmoučkového cukru
100 mlvody
100 mloleje
2 lžícekakaa
1 lžícerumu
1 sáčekkypřící prášek do pečiva
1 sáčekvanilkový cukr
4 ksvejce
špetka soli do bílkového sněhu
Na jablečnou vrstvu:
1 kgjablek
100 gkrupicového cukru
2 lžícemleté skořice
Na krém:
1,5 sáčkuvanilkového pudinku Zlatý klas
250 gmásla
100 gkrupicového cukru
400 mlvody
dřeň z vanilkového lusku
Ostatní:
čokoládová poleva
pečící papír potřený máslem

Postup:

1. Jablka zbavíme slupek a vykrojíme jadřince, nakrájíme na plátky nebo půlplátky (podle velikosti jablek) asi 5 mm silné
2. Plech vyložíme papírem na pečení a zlehka přetřeme máslem
3. Jablka naskládáme těsně vedle sebe na papír, posypeme cukrem a skořicí, cukrem nešetříme, klidně můžete přidat i víc, během pečení krásně zkaramelizuje
4. Uděláme si těsto; žloutky vyšleháme s oběma cukry do pěny, přidáme vodu a olej a opět šleháme, pak přisypeme prosátou mouku s kypřicím práškem a opět krátce prošleháme, v jiné misce ušleháme s trošičkou soli bílky na pevný sníh, ten pak stěrkou nebo vařečkou zlehka vmícháme do těsta
5. Polovinu těsta přemístíme pomocí stěrky na jablka
6. Do druhé poloviny těsta přidáme kakao a rum, promícháme a opět s pomocí stěrky navrstvíme na světlé těsto
7. Dáme péci do trouby předehřáté na 180 °C, pečeme cca 20-25 minut, na mřížce pak necháme při pokojové teplotě vychladnout
8. A připravíme si krém; 200 ml vody uvedeme do varu a ve zbývajícím množství vody rozmícháme Zlatý klas nebo pudink, do vroucí vody nalijeme rozmíchaný pudink a krátce provaříme, necháme částečně vychladnout a vmícháme cukr, prošleháme
9. Máslo utřeme v robotu nebo šlehačem do pěny a přidáme dřeň z vanilkového lusku, spolu s chladným pudinkem vyšleháme hladký krém
10. Na upečený koláč položíme pečicí papír, odpovídající velikosti koláče, na ten přiklopíme tác a plech obratně na tento překlopíme, stáhneme pečicí papír, pod kterým jsou ta jablka, necháme zcela vychladnout a pak natřeme krémem
11. Dezert ještě dozdobíme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout v chladné místnosti nebo v lednici
12. Krájíme úhledně, ne jak já, uvaříme dobrou kávičku a pak si už jen pochutnáváme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy