REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Obrácený banánový koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláč z banánů, mouky, vajec, másla, cukru, jogurtu a dalších ingrediencí.


Ingredience:
200 ghladké mouky
200 ghustého řeckého jogurtu
200 gsvětlého třtinového cukru
100 gmletých mandlí
100 gzměklého másla
8 lžicjavorového sirupu
4 ksvajec
3 ksmenších zralých banánů
2 kslehce přezrálých banánů
2 ksvanilkových lusků
1 ksbalíčku kypřicího prášku do pečiva
javorový sirup na potření
změklé máslo na vymazání

Postup:

1. Změklým máslem vymažeme čtverhrannou koláčovou formu (o délce cca 20 cm) a dno vyložíme pečicím papírem
2. Na dno nalijeme javorový sirup, který vetřeme i do rohů a pak dno formy vyskládáme řeznou stranou dolů menšími, zralými, oloupanými, podélně rozříznutými banány
3. Ručním elektrickým šlehačem rozmixujeme změklé máslo, třtinový cukr, rozklepnutá vejce, dřeň z vanilkových lusků a jeden lehce přezrálý banán
4. Pak přimícháme druhý, na kostičky nakrájený přezrálý banán, prosátou hladkou mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva, mleté mandle a řecký jogurt
5. Těsto opatrně nalijeme na banány a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 45 – 60 minut nebo dokud těsto ulpívá na zapíchnuté špejli
6. Po upečení uděláme špejlí několik děr, potřeme ho javorovým sirupem, počkáme, až se vsákne a pak teprve koláč vyklopíme, papír sundáme a podáváme teplý.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Vzhůru za očistou! Letos to dokážete

Leden, měsíc plný výzev a odhodlání, je již dávno za námi. Ten čas ale letí, je tu již konec února a vy jste se svým předsevzetím stále na začátku? Velké množství jídla se pokoušíte nahrazovat drastickými dietami, ale očekávaný výsledek se míjí účinkem. Upusťte od tohoto nelidského mučení a vrhněte se s námi do rostlinné výzvy. Vždyť k nápravě máte dojít postupně, ne přecházet z extrému do extrému. Vyzkoušejte jarní očistu, která vás nakopne! Pomůže i záměna živočišných bílkovin za ty rostlinné. Zkuste to a zjistíte, že to není zase tak těžké.

číst dále ...

PODĚBRADKA – Video recept z YOU TUBE z kanálu “Když Vaří Babička”

Recepty od našich babiček máme všichni rádi. Jen se většinou neradi natáčejí na videa. Ale tahle babička to má jinak, ráda všem poradí, co si dobrého uvařit. Vyzkoušejte její recept na omáčku Poděbratku. Jde vlastně o takové vepřové kostky na paprice. V článku je i link na její kanál na YOU TUBE!

číst dále ...

To pravé namazané

Mezi hotové produkty Poctivé výroby Globus patří i vynikající pomazánky, které ocení nejeden gurmán. Těmi zpestříte nejenom svoji snídani nebo svačinu, ale třeba i jednohubky pro kamarády, kteří k vám domů dorazí na návštěvu.

číst dále ...

Banány Plantain dodají vašemu pokrmu tu pravou exotickou chuť

V Karibiku nebo Africe jsou banány Plantain neboli banány na vaření základní potravinou, které se ve zdejších kuchyních využívají stejně hojně jako u nás například banány. Na rozdíl od klasických žlutých banánů, které si dáváme běžně ke svačině, se Plantains musí uvařit, aby získaly svou specifickou chuť.

číst dále ...

České superpotraviny, které do vás napumpují energii

Mírná zima bez mrazu může být příjemná, ale pro naše zdraví velmi zrádná. Jakmile vysvitne sluníčko, už vytahujeme jarní kabátek a v tom štěstí ani nekoukneme na teploměr, který se pohybuje v číslech stále hodných zimní bundě a kulichu. Nenechte si zkazit den otravným nachlazením, vsaďte na ověřené zimní superpotraviny z českých zahrad a polí, které si rádi dáte každý den.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy