Salát z Nice je příklad studeného salátu z jihu Francie, vhodný pro horké letní dny.
Ingredience:
350 g | konzervovaného tuňáka v oleji |
200 g | tvrdého sýra |
120 g | zelených vypeckovaných oliv |
5 hrnečků | vody |
3 hrnečky | suché, přebrané rýže |
1 krabička | sardelových řezů |
2 lžíce | oleje |
1 lžička | hrubě drcenného černého pepře |
3 ks | rajčata |
2 ks | vejce uvařená na tvrdo |
1 ks | sladké zelkené papriky |
sůl | |
Na zálivku: | |
2-4 lžíce | oleje (podle toho, kolik oleje použijeme z konzervy tuňáka) |
4 lžíce | francouzské, nebo jiné ostré hořčice |
1 lžíce | vinného octa (octa ze šalotek nebo estragonu) |
4 ks | prolisovaní stroužky česneku |
na špičku nože bílého pepře |
Postup:
1. Nejprve si připravíme zálivku; sklenici, do které jsme vložili přísady na zálivku dobře uzavřeme a řádně protřepáme, třepeme tak dlouho, až v ní nejsou bublinky, bude zakalená a bude mít hustotu řídké majonézy
2. Do litinového hrnce dáme na rozpálený olej rýži a opražíme ji, až začne mírně hnědnout, pak zalijeme horkou vodou, osolíme, přikryjeme a dusíme 18-20 minut
3. Když je rýže měkká, hrncem s pokličkou protřepeme, odklopíme a rýži necháme vypařit a vychladnout (musí být sypká a zrna se musí navzájem oddělovat)
4. Vychladlou rýži dáme do velké mísy, na rýži navrstvíme tuňáka, nadrobno nakrájená rajčata, papriku, na nudličky nakrájený sýr, vejce, sardele a olivy, zasypeme hrubým pepřem, přelijeme zálivkou a jemně, dvěma vidličkami, pěkně odspodu promícháme, případně přisolíme
5. Nadýchaný salát dáme na 1 hodinu do lednice vychladit (ne déle!, protože rajčata a další ingredience se pak stanou mazlavými a ztratí svoji křehkost).
1 hrneček je cca 2 dl