REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Niceský salát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Salát z Nice je příklad studeného salátu z jihu Francie, vhodný pro horké letní dny.


Ingredience:
350 gkonzervovaného tuňáka v oleji
200 gtvrdého sýra
120 gzelených vypeckovaných oliv
5 hrnečkůvody
3 hrnečkysuché, přebrané rýže
1 krabičkasardelových řezů
2 lžíceoleje
1 lžičkahrubě drcenného černého pepře
3 ksrajčata
2 ksvejce uvařená na tvrdo
1 kssladké zelkené papriky
sůl
Na zálivku:
2-4 lžíceoleje (podle toho, kolik oleje použijeme z konzervy tuňáka)
4 lžícefrancouzské, nebo jiné ostré hořčice
1 lžícevinného octa (octa ze šalotek nebo estragonu)
4 ksprolisovaní stroužky česneku
na špičku nože bílého pepře

Postup:

1. Nejprve si připravíme zálivku; sklenici, do které jsme vložili přísady na zálivku dobře uzavřeme a řádně protřepáme, třepeme tak dlouho, až v ní nejsou bublinky, bude zakalená a bude mít hustotu řídké majonézy
2. Do litinového hrnce dáme na rozpálený olej rýži a opražíme ji, až začne mírně hnědnout, pak zalijeme horkou vodou, osolíme, přikryjeme a dusíme 18-20 minut
3. Když je rýže měkká, hrncem s pokličkou protřepeme, odklopíme a rýži necháme vypařit a vychladnout (musí být sypká a zrna se musí navzájem oddělovat)
4. Vychladlou rýži dáme do velké mísy, na rýži navrstvíme tuňáka, nadrobno nakrájená rajčata, papriku, na nudličky nakrájený sýr, vejce, sardele a olivy, zasypeme hrubým pepřem, přelijeme zálivkou a jemně, dvěma vidličkami, pěkně odspodu promícháme, případně přisolíme
5. Nadýchaný salát dáme na 1 hodinu do lednice vychladit (ne déle!, protože rajčata a další ingredience se pak stanou mazlavými a ztratí svoji křehkost).

Poznámka:

1 hrneček je cca 2 dl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy