Vtipná varianta klasických „utopenců“ nakrájených na kolečka a naložených spolu se zeleninou do sladkokyselého nálevu.
Ingredience:
1 kg | špekáčků |
4 ks | větší cibule |
1 ks | masité červené papriky |
1 ks | pálivé papriky, například feferonky |
Na nálev: | |
0,6 l | vody |
0,3 l | octa |
2 ks | bobkové listy |
4 lžíce | cukru |
2 lžíce | soli |
několik kuliček nového koření | |
několik kuliček černého pepře |
Postup:
1. Dáme vařit vodu s octem, jakmile nám začne voda vařit, přidáme sůl, cukr, koření, olej a necháme 4-5 minut povařit, pak vše necháme mírně vychladnout 2. Buřty oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka, stejně tak papriky zbavené jadřinců, oloupanou cibuli na plátky
3. Do sklenic vyskládáme po vrstvách buřty a cibulí s paprikami
4. Naplněné sklenice zalijeme ještě teplým nálevem (klidně i s kořením), dobře uzavřeme a necháme 3-4 dny uležet v chladničce.
Nálev si každý může přizpůsobit podle svých chuťových buněk. Místo červené papriky lze použít všechny papriky pálivé, ovšem pak to bude mít docela grády!
Poznámka:Foto: paní Štěpánka Hoďáková