Vyrobte si originální džem pro mlsné jazýčky podle receptu od Labety, v tomto případě z nektarinek, želírovacího přípravku JamFix 1:1 Labeta, cukru a šťávy z citronu nebo kyseliny citronové.
Ingredience:
1 kg | nektarinek |
400–900 g | cukru (dle chuti!)* |
1 balení | želírovacího přípravku JamFix 1:1 Labeta |
šťáva z 1 citronu nebo 1 lžička Kyseliny citronové Labeta |
Postup:
- Připravte si čisté, ideálně předem vyvařené, a suché skleničky.
- Nektarinky, pokud máte měkké, rovnou rozmixujte, ale pokud jsou tvrdší, nejprve je krátce na mírném stupni a podlité troškou vody povařte.
- JamFix smíchejte s cukrem a vsypte k rozmixovaným nektarinkám. Přidejte šťávu z citronu nebo 1-2 lžičky kyseliny citronové, promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček.
- Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru.
Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.
TIP: k nektarinkám se hodí i bylinky jako je máta, rozmarýn apod., nebo koření, např. vanilka.
Poznámka:*Cukru stačí méně, ale je třeba zohlednit, že cukr působí též jako konzervant, takže platí, že čím méně ho bude, tím rychleji se bude džem kazit!
zdroj: Labeta.cz