Mrkev je skvělým základem pro džem. Nejen, že je dostupná celoročně, ale její sladká chuť a nádherná barva jsou pro džem přímo ideální. Děkujeme @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, připravila a vyfotila pro nás.
Ingredience:
500 g | mrkve |
200-500 g | cukru (dle chuti) |
3-4 ks | jablka |
2 ks | pomeranče |
1 ks | citron |
4 lžíce | šípků (mohou být čerstvé i sušené a lze je i zcela vynechat) |
1 sáček | Ovocný pektin Labeta |
Postup:
- Připravte si čisté, suché skleničky, ideálně předem vyvařené.
- Mrkev i jablíčka nastrouhejte, jablka můžete nechat i se slupkou, pokud vám nevadí.
- Šípky (pokud máte čerstvé) přepulte a vyberte z nich semínka, poté je několikrát propláchněte čistou vodou, a nakonec je nechte na několik hodin namočené ve vodě, byste se zbavili chloupků. Pak opět propláchněte.
- Do kastrůlku vložte nastrouhanou mrkev s jablíčky, čerstvé nebo sušené šípky, zasypte cukrem, podlijte vodou (cca 100 ml) a nechte dusit, až mrkev změkne.
- Z pomeranče a citronu vyždímejte šťávu.
- Citrusový pektin rozmíchejte se dvěma lžícemi cukru. Šťávy z citrusů i pektin přidejte do už změklé mrkve, a ještě dvě minutky společně vařte.
- Ještě horký džem přendejte do skleniček a otočte na pár minut dnem vzhůru.
Džem můžete i klasicky zavařit ve vodní lázni.
Poznámka:zdroj: www.labeta.cz