Naložené kostky eidamu spolu s olivami, žampiony a papričkami. Skvělý svačinový salát, nebo i studený předkrm.
Ingredience:
500 g | eidamu 45 % |
200 g | sterilovaných žampionů |
200 g | sterilovaných paprik |
200 g | oliv |
3 ks | stroužky česneku |
1 ks | větší cibule |
olej na dolití | |
Na nálev: | |
250 ml | vody |
200 ml | octa |
2-3 lžíce | cukru |
Koření: | |
5 ks | kuliček černého pepře |
5 ks | kuliček nového koření |
3-4 ks | bobkové listy |
1 hrst | čerstvého tymiánu (může být i sušený) |
Postup:
1. Vodu s octem, cukrem a kořením svaříme
2. Přidáme cibuli nakrájenou na tenká kolečka, žampiony bez nálevu a necháme 20 minut luhovat
3. Eidam nakrájíme na kostičky, přidáme k němu scezené papričky, na půlky nakrájené olivy a plátky oloupaného česneku
4. Po vylouhování scedíme cibuli a žampiony i s kořením přidáme k sýru
5. Vše promícháme a naplníme do zavařovacích sklenic s uzávěry
6. Dolijeme olejem, aby byly všechny suroviny stejnoměrně ponořené a necháme v chladu uležet, nejlépe několik dní.
Ingredience ve sklenicích zalijeme jen olejem, nebo je můžeme do půlky zalít nálevem z vody, octa, cukru a koření, pak teprve sklenice dolijeme olejem, chuť sýra bude pikantnější.