Originální název tohoto receptu je Corned Beef, tedy v překladu hovězí v konzervě. Jedná se však o 10 dnů nakládané hovězí v kořeněném nálevu, pak 2-3 hodiny povařené doměkka. Za 2 světové války bylo ve Velké Británii distribuováno právě v konzervách, také proto ten název.
Ingredience:
2-2,5 kg | hovězího hrudí |
800 g | kostek ledu |
1 šálek | soli (košer) |
1/2 šálku | hnědého cukru |
2 lžíce | ledku |
1 lžička | semen hořčice |
1 lžička | černého pepře |
1/2 lžičky | mletého zázvoru |
12 ks | kuliček jalovce |
8 ks | kuliček nového koření |
8 ks | stroužků česneku |
2 ks | bobkové listy |
1 ks | celé skořice roztlučené na několik kousků |
1 ks | velké mrkve, nahrubo nasekané |
1 ks | stonku celeru nasekaného nahrubo |
1 ks | malé cibule rozkrájené na čtvrtky |
2 l | vody + voda na uvaření |
Postup:
1. Do velkého hrnce o objemu kolem 6-8 litrů nalijeme vodu, přidáme sůl, cukr, ledek, skořici, hořčičná semínka, pepř, hřebíček, nové koření, bobule jalovce, bobkový list a zázvor, přivedeme k varu a zprudka vaříme, dokud se sůl a cukr nerozpustí
2. Hrnec odstavíme ze zdroje tepla a nasypeme do něj kostky ledu, mícháme, dokud se led úplně nerozpustí
3. Jakmile se ochladí, umístěte do roztoku maso a necháme ho ležet v roztoku v lednici 10 dnů zaklopené, denně kontrolujte, abyste se ujistili, že je hovězí zcela ponořeno, vždy roztok promícháme
4. Po 10 dnech maso vytáhneme z nálevu a dobře opláchneme pod studenou vodou
5. Hovězí dáme do nového hrnce, přidáme cibuli, mrkev a celer, vše zalijeme vodou, aby bylo maso dostatečně potopené, vodu přivedeme k varu, pak teplotu zdroje snížíme na co nejmenší a maso dusíme 2,5 až 3 hodiny
6. Hovězí vytáhneme z hrnce a nakrájíme přes vlákno na tenké plátky.