Cornichons jsou malé okurčičky do 5 cm oblíbené především ve Francii. Jsou křupavé a pikantní chuti, často až ostré, pokud jejich součástí jsou i chilli papričky.
Ingredience:
1000 g | malých okurek do 5 cm |
200 g | šalotky |
12 ks | stroužků česneku |
snítky estragonu | |
snítky kopru | |
Na 1 l nálevu: | |
2,5 dl | bílého vinného octa |
7,5 dl | vody |
150 g | cukru |
40 g | soli |
Postup:
- Okurky omyjeme, očistíme, zbavíme stopky a okvětí.
- Připravíme nálev, vše na nálev přivedeme k varu, ale dále nevaříme, sundáme ze zdroje tepla a necháme prochladnout.
- Na dno 500 ml sklenice dáme snítku kopru a estragonu.
- Okurčičky prokládáme šalotkami, plátky česneku (50 g šalotky a 3 stroužků na sklenici 500 ml).
- Zalijeme nálevem z vinného octa 2 cm pod okraj, zatáhneme víčka, sterilujeme 10 minut při 90 °C.
Na cornichons sbíráme naše tradiční české okurky nakládačky, ale plody sklízíme dříve, než stačí dorůst. Neměly by být větší, jak 5 cm! Na ostrou variantu stačí do každé sklenice přidat jednu nasekanou chilli papričku.
Poznámka:Text i foto: D. M.