V sladkokyselém nálevu nakládané cukety spolu s cibulí a pažitkou.
Ingredience:
Na 5-6 velkých sklenic: | |
2,5 kg | cukety |
2 ks | velkých cibulí |
1 ks | svazku pažitky |
Na nálev: | |
500 ml | vody |
500 ml | bílého vinného octa |
3 lžíce | hořčičného semínka |
500 g | krystalového cukru |
50 g | cukru |
4 ks | snítek bylinek dle chuti (kopr, petrželová nať, celerová nať) |
Postup:
1. Cukety omyjeme, seřízneme špičky a nakrájíme na tenká kolečka, cibule oloupeme a nakrájíme na kostičky, potom vše dáme do velké mísy
2. V jiné míse smícháme vodu, bílý vinný ocet, sůl, cukr, hořčičné semínko a na drobno nasekané bylinky, pak nálevem zalijeme cukety s cibulí, vše dobře promícháme a přes noc necháme v chladném místě odpočinout
3. Pažitku omyjeme, nasekáme na jemno a rozdělíme do připravených čistých sklenic
4. Cukety s cibulí a nálevem vlijeme do velkého hrnce, přivedeme k varu a 5 minut necháme vařit na mírném ohni, ještě horké naplníme do sklenic, ihned uzavřeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru a necháme úplně vychladnout.