Okurky s cibulí a paprikou ve sladkokyselém nálevu.
Ingredience:
700 g | okurek |
600 g | cibule |
400 g | paprik |
300 g | cukru krystal |
500 ml | octa |
3 lžíce | soli |
1 lžíce | hořčičných semínek |
2 lžičky | mleté kurkumy |
2 lžičky | semínek kopru nebo |
hrst zeleného kopru |
Postup:
1. Omyté okurky nakrájíme na kolečka asi 1 cm široká
2. Oloupanou cibuli nakrájíme na měsíčky, papriky zbavené semínek na nudličky
3. Vše vložíme do mísy, promícháme se solí, zakryjeme a necháme přes noc uležet
4. Druhý den ze zeleniny slijeme přebytek tekutiny (asi 250 ml si ponecháme) a směs propláchneme studenou vodou, pokud budou okurky příliš slané, opláchnutí je třeba zopakovat
5. Ve větším hrnci svaříme ocet, cukr, kurkumu a semínka, přivedeme k varu a asi 10 minut povaříme
6. Přisypeme zeleninu a nálev ochutnáme, uchovaný nálev přiléváme tak dlouho, dokud nebude směs dost slaná
7. V této fázi vše 1 minutu povaříme
8. Zeleninu plníme do horkých sklenic, ihned uzavřeme a po vychladnutí uložíme na chladném místě.
Zeleninu lze samozřejmě obměňovat, skvělé jsou takto upravené mrkve, paličky květáku apod.