Bok z kůzlete naříznutý, osolený, naditý směsí z orestovaných drobů, nasekané petrželky, vajec, v mléce máčených rohlíků a koření, upečený v troubě doměkka, občas přelitý mlékem.
Ingredience:
500-600 g | bok z kůzlete v celku (bez kosti) |
mléko | |
olej | |
sůl | |
Na nádivku: | |
100 g | jater z kůzlete |
100 g | ledvinek |
1-2 lžíce | mléka |
2 lžíce | másla |
2 ks | vejce |
2 ks | den staré housky |
1 hrst | nasekané zelené petrželky |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Maso z kůzlete důkladně odblaníme, zbavíme veškerého tuku, v mase pak vytvoříme kapsu, osolíme z venku i zevnitř
2. Připravenou kapsu v mase naplníme nádivkou, zajistíme jehlami nebo zašijeme potravinářskou nití
3. Vložíme na plech vymazaný olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C doměkka, během pečení občas pokrm poléváme mlékem
4. Upečený bok vyndáme z trouby, odstraníme jehly nebo provázek, nakrájíme na silnější plátky a můžeme podávat například s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.
Příprava nádivky:
1. Na másle zprudka orestujeme na kostičky nakrájená játra a ledvinky
2. Přidáme housku namočenou v mléce a po chvíli vymačkanou, vejce, nasekanou zelenou petrželku, směs osolíme, opepříme a důkladně promícháme.
Přebývající nádivku můžeme upéci společně s masem, položíme ji vedle naditého masa a upečeme společně s kapsou.