REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená kýta z kůzlete na hořčici se žemlovou nádivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marinovaná kýta z kůzlete, zprudka opečená, pak naditá tradiční rohlíkovou nádivkou a upečená v troubě velmi pozvolna, 4-6 hodin.


Ingredience:
1 kskůzlečí kýta (v celku)
250 gzakysané smetany
1 lžícehrubozrnné hořčice
1 lžícedijonské hořčice
snítka tymiánu
bílé víno
pepř
olej
sůl
Na nádivku:
4 ksrohlíky
3 ksvejce
1 ksvětší cibule
1 dclmléka
1 lžícesádla
250 guzeného boku nebo slaniny
muškátový oříšek
medvědí česnek
pepř
sůl
máslo a strouhanku na vysypání formy
Na sós:
0,5 dclbílého vína
1 dclsmetany
1 lžícemásla
1 kscibule

Postup:

1. Kůzlečí kýtu vykostěte, odblaňte a svažte provázkem
2. Ze zakysané smetany, hrubozrnné a dijonské hořčice, soli, pepře, tymiánu a bílého vína připravte marinádu, maso marinádou potřete a nechejte chvíli odležet
3. Na rozpáleném oleji zprudka opečte ze všech stran, poté dejte do trouby předehřáté na 75 °C na rošt, pod něj dejte plech na šťávu a pečte 4–
6 hodin podle velikosti
4. Nakrájené housky nebo rohlíky zalijte mlékem a nechejte nasáknout, mezitím na sádle orestujte cibuli a slaninu
5. K rohlíkům přidejte vyšlehané bílky a žloutky, sůl, pepř, muškátový oříšek, nasekaný medvědí česnek, slaninu s cibulí a vše smíchejte
6. Dejte do vymazané a strouhankou vysypané formy a pečte na 160 °C
7. Na másle zpěňte nakrájenou cibuli, zastříkněte bílým vínem, přidejte zbytek marinády, výpek z masa, zjemněte smetanou a nechejte provařit, můžete podávat také s vařenou karotkou.

Doporučení:

Rada sommeliera Davida Krále: „Kůzlečí maso má narůžovělou barvu a zvlášť při pomalém pečení se rozplývá na jazyku. Proto jsem k němu vybral růžové víno z vinařství Víno Mikulov – Sommelier Club Cabernet Sauvignon pozdní sběr 2011. Toto víno má ovocně sladkou a jednoduchou vůni s aromatem jahod, malin a červených bobulovin. Tóny jahod a červeného ovoce doplňují i čistou osvěžující chuť podpořenou svěží kyselinkou.“

Poznámka:

Zdroj: www.bohemiasekt.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

Hrušky jako sladký symbol podzimu. Vychutnejte si je v lákavých receptech

I když letní měsíce utekly jako voda, období, kdy si můžeme užívat sezónní ovoce, ještě zdaleka nekončí! I pestrobarevný podzim v Česku totiž nabízí dobroty, s nimiž můžeme v kuchyni báječně čarovat. Sáhněte tentokrát třeba po hruškách a nechte se inspirovat našimi recepty!

číst dále ...

Naučte se péct kuře jako mistr

Křupavá kůžička, šťavnaté maso a skvělá chuť. Pečené kuře je na jídelníčku českých domácností stálicí. Umíte ho ale upéct tak, aby se opravdu povedlo na jedničku? Osvěžte si základní postupy a zjistěte, kde při přípravě možná děláte chyby. Každý z nás ročně sní téměř 30 kg drůbežího masa a z velké části se jedná především o kuřecí. Za jeho oblibou stojí hned několik faktorů – je lehce stravitelné, obsahuje hodně bílkovin a méně tuku než jiné druhy masa a najdeme v něm i řadu vitaminů a minerálů jako fosfor, hořčík či železo. Obrovskou výhodou je i jeho variabilita, protože kuře můžeme v kuchyni snadno zpracovat celé. A jak si ho co nejlépe upéct?

číst dále ...

Dozvuk letních barev v podzimní kuchyni! Dopřejte si dobroty z paprik, které potěší i náročné strávníky

Červené, zelené nebo žluté, někdy kulaté a jindy zase podlouhlé. Řeč je o šťavnatých paprikách, jejichž přirozená zralost trvá od srpna přibližně do poloviny října, a jsou tak skvělým způsobem, jak si alespoň trochu prodloužit letní sezónu. Navíc vás díky svému vzhledu dokonale připraví i na nadcházející pestrobarevný podzim. Nezbývá, než se pustit do příprav!

číst dále ...

Podzimní recepty s kvalitními potravinami

Léto je za námi a na dveře již klepe podzim. Stromy a keře začínají hrát různými barvami, zemědělci sklízejí jedny z posledních druhů zeleniny a ovoce a příroda se začíná připravovat na první mrazíky, které co nevidět dorazí. S příchodem chladnějších dnů postupně měníme nejen svůj šatník, ve kterém se začínají objevovat bundy a kabáty, ale i náš jídelníček začíná obsahovat více pokrmů, které zasytí a zahřejí. A právě proto jsme si pro vás připravili recepty, které se k tomuto počasí dokonale hodí. Bramboráčky na sádle s křenovým zelím, pečené kuře s rozmarýnovou omáčkou či karamelizovaná jablka s arašídovou drobenkou. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

Nejen na sv. Václava si připijte pivem aneb Střípky z historie zlatavého nápoje

To, že je sv. Václav patron českého národa, víme snad všichni. Možná ale někoho překvapí, že drží svou ochrannou ruku také nad pivovarnictvím. Co si z toho můžeme odvodit? Že i svatí mají rádi pivo. Musíme si ale uvědomit, že pivo dříve bylo úplně jiné. Pojďme si o něm říct pár zajímavostí.

číst dále ...

Bedla jedlá

Bedla jedlá je slovní hříčka, jako botanický druh totiž neexistuje. Všechny bedly ale jedlé nejsou, v ČR roste kolem 90 druhů bedel! Některé mírně jedovaté bedly bývají mohutné, jiné jsou veliké jen několik centimetrů a mohou způsobit lehké i vážné otravy. Měli, bychom sbírat jen bedly, které bezpečně poznáme a rostou v lese. Bedly sbírali už naši předkové a má i lidové názvy, například: paraplíčko, biskupská čepice, paraple, smrha, paloučnice, kuky, palazor.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy