REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená kýta z kůzlete na hořčici se žemlovou nádivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marinovaná kýta z kůzlete, zprudka opečená, pak naditá tradiční rohlíkovou nádivkou a upečená v troubě velmi pozvolna, 4-6 hodin.


Ingredience:
1 kskůzlečí kýta (v celku)
250 gzakysané smetany
1 lžícehrubozrnné hořčice
1 lžícedijonské hořčice
snítka tymiánu
bílé víno
pepř
olej
sůl
Na nádivku:
4 ksrohlíky
3 ksvejce
1 ksvětší cibule
1 dclmléka
1 lžícesádla
250 guzeného boku nebo slaniny
muškátový oříšek
medvědí česnek
pepř
sůl
máslo a strouhanku na vysypání formy
Na sós:
0,5 dclbílého vína
1 dclsmetany
1 lžícemásla
1 kscibule

Postup:

1. Kůzlečí kýtu vykostěte, odblaňte a svažte provázkem
2. Ze zakysané smetany, hrubozrnné a dijonské hořčice, soli, pepře, tymiánu a bílého vína připravte marinádu, maso marinádou potřete a nechejte chvíli odležet
3. Na rozpáleném oleji zprudka opečte ze všech stran, poté dejte do trouby předehřáté na 75 °C na rošt, pod něj dejte plech na šťávu a pečte 4–
6 hodin podle velikosti
4. Nakrájené housky nebo rohlíky zalijte mlékem a nechejte nasáknout, mezitím na sádle orestujte cibuli a slaninu
5. K rohlíkům přidejte vyšlehané bílky a žloutky, sůl, pepř, muškátový oříšek, nasekaný medvědí česnek, slaninu s cibulí a vše smíchejte
6. Dejte do vymazané a strouhankou vysypané formy a pečte na 160 °C
7. Na másle zpěňte nakrájenou cibuli, zastříkněte bílým vínem, přidejte zbytek marinády, výpek z masa, zjemněte smetanou a nechejte provařit, můžete podávat také s vařenou karotkou.

Doporučení:

Rada sommeliera Davida Krále: „Kůzlečí maso má narůžovělou barvu a zvlášť při pomalém pečení se rozplývá na jazyku. Proto jsem k němu vybral růžové víno z vinařství Víno Mikulov – Sommelier Club Cabernet Sauvignon pozdní sběr 2011. Toto víno má ovocně sladkou a jednoduchou vůni s aromatem jahod, malin a červených bobulovin. Tóny jahod a červeného ovoce doplňují i čistou osvěžující chuť podpořenou svěží kyselinkou.“

Poznámka:

Zdroj: www.bohemiasekt.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Letní makové dobroty

Čas letních garden party je tady. Dejte si pauzu od grilovaného masa a připravte svěží sladké kombinace s mákem nebo lehké „zobání“ ve stylu nachos, se kterými zazáříte.

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Moře chutí na jazyku: PRAGUE MUSSEL WEEK přiveze do Prahy prvotřídní holandské slávky

Festival Prague mussel week přiveze ve dnech 23. až 29. září do Prahy moře i s jeho největšími dary. Do více než stovky pražských restaurací dorazí přes 16 tun holandských slávek špičkové kvality. Mušloví fandové i úplní nováčci je budou moci ochutnat ve speciálním menu, a to díky slevovým voucherům jen za poloviční cenu.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy