REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená kýta z kůzlete na hořčici se žemlovou nádivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marinovaná kýta z kůzlete, zprudka opečená, pak naditá tradiční rohlíkovou nádivkou a upečená v troubě velmi pozvolna, 4-6 hodin.


Ingredience:
1 kskůzlečí kýta (v celku)
250 gzakysané smetany
1 lžícehrubozrnné hořčice
1 lžícedijonské hořčice
snítka tymiánu
bílé víno
pepř
olej
sůl
Na nádivku:
4 ksrohlíky
3 ksvejce
1 ksvětší cibule
1 dclmléka
1 lžícesádla
250 guzeného boku nebo slaniny
muškátový oříšek
medvědí česnek
pepř
sůl
máslo a strouhanku na vysypání formy
Na sós:
0,5 dclbílého vína
1 dclsmetany
1 lžícemásla
1 kscibule

Postup:

1. Kůzlečí kýtu vykostěte, odblaňte a svažte provázkem
2. Ze zakysané smetany, hrubozrnné a dijonské hořčice, soli, pepře, tymiánu a bílého vína připravte marinádu, maso marinádou potřete a nechejte chvíli odležet
3. Na rozpáleném oleji zprudka opečte ze všech stran, poté dejte do trouby předehřáté na 75 °C na rošt, pod něj dejte plech na šťávu a pečte 4–
6 hodin podle velikosti
4. Nakrájené housky nebo rohlíky zalijte mlékem a nechejte nasáknout, mezitím na sádle orestujte cibuli a slaninu
5. K rohlíkům přidejte vyšlehané bílky a žloutky, sůl, pepř, muškátový oříšek, nasekaný medvědí česnek, slaninu s cibulí a vše smíchejte
6. Dejte do vymazané a strouhankou vysypané formy a pečte na 160 °C
7. Na másle zpěňte nakrájenou cibuli, zastříkněte bílým vínem, přidejte zbytek marinády, výpek z masa, zjemněte smetanou a nechejte provařit, můžete podávat také s vařenou karotkou.

Doporučení:

Rada sommeliera Davida Krále: „Kůzlečí maso má narůžovělou barvu a zvlášť při pomalém pečení se rozplývá na jazyku. Proto jsem k němu vybral růžové víno z vinařství Víno Mikulov – Sommelier Club Cabernet Sauvignon pozdní sběr 2011. Toto víno má ovocně sladkou a jednoduchou vůni s aromatem jahod, malin a červených bobulovin. Tóny jahod a červeného ovoce doplňují i čistou osvěžující chuť podpořenou svěží kyselinkou.“

Poznámka:

Zdroj: www.bohemiasekt.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy