REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mrkvový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Receptů na mrkvový dort existuje mnoho, vyzkoušejte tuto verzi hrnkového receptu z nastrouhané mrkve, hladké mouky, konzervovaného a nadrceného ananasu, světle hnědého cukru, rozinek…


Ingredience:
3 hrnky (450 g)ručně strouhané mrkve
2,5 hrnku (310 g)hladké mouky + zvlášť 1 polévková lžíce
1 hrnek (200 g)světle hnědého cukru
1/2 hrnku (100 g)krystalového cukru
1 hrnek (225 g)konzervovaného a nadrceného ananasu
1 hrnek (150 g)rozinek
1 hrnek (240 ml)rostlinného oleje
2 lžičkymleté skořice
1 lžičkaprášku do pečiva
1 lžičkasoli
1/2 lžičkyjedlé sody
1/4 lžičkynového koření
3 ksvelká vejce
Na polevu:
2 hrnky (240 g)moučkového cukru
2 hrnky (200 g)drcených vlašských ořechů
1 hrnek (225 g)nesoleného másla
340 gsmetanového sýra
1,5 lžičkyvanilkového extraktu

Postup:
  1. Předehřejte troubu na 180˚C. Vymažte 3 kulaté formy o průměru 20 cm a vyložte je pečícím papírem.
  2. Nastrouhejte mrkev na struhadle s menšími otvory. Odložte stranou.
  3. Do velké mísy prosejte 2,5 hrnku (310 g) mouky, skořici, nové koření, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. Promíchejte dohromady.
  4. V samostatné velké míse ušlehejte hnědý cukr, cukr krystal a vejce elektrickým ručním mixérem na střední rychlost, dokud se nespojí.
  5. Za chodu mixéru postupně přilévejte rostlinný olej. Při středně nízkých otáčkách mixéru přidávejte k přísadám postupně ⅓ moučné směsi. Šlehejte, aby se směs spojila. Přestaňte míchat, jakmile je vidět jen malé množství mouky.
  6. V malé misce promíchejte rozinky se zbývající lžící mouky. Do těsta přidejte rozinky, nastrouhanou mrkev a ananas a gumovou stěrkou je promíchejte. Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených forem a uhlaďte vršek.
  7. Pečte 25-30 minut, dokud vidlička zapíchnutá do středu koláče nevyjde čistá.
  8. Koláče nechte vychladnout na drátěné mřížce, dokud nejsou na dotek chladné. Vyjměte koláče z formy a nechte je zcela vychladnout na mřížce.
  9. Připravte polevu: Máslo, smetanový sýr a vanilku vyšlehejte ve velké míse elektrickým ručním mixérem na středně nízkých otáčkách. Jakmile se spojí, míchejte 30 sekund na středně vysoké rychlosti, dokud nebude hmota lehká a nadýchaná.
  10. Po ½ hrnku (60 g) přidávejte moučkový cukr a šlehejte při středně nízkých otáčkách, aby se každý přídavek spojil.
  11. Sestavte dort: Zkontrolujte, zda je vrchní část každého dortu rovná. Pokud tomu tak není, zarovnejte koláče zubatým nožem.
  12. Položte 1 vrstvu dortu na servírovací talíř nebo na dortový stojan. Lžící na něj naneste ¼ polevy a rozetřete ji do rovnoměrné vrstvy. Přidejte další vrstvu dortu a potřete ji další ¼ polevy. Poslední vrstvu dortu položte nahoru, aby byl povrch velmi rovný. Zbytek polevy rozetřete na vrchní část a boky.
  13. Jemně vtlačte vlašské ořechy do polevy po stranách dortu.
  14. Nechte 30-60 minut chladit, aby poleva ztuhla, pak nakrájejte a podávejte.
Poznámka:

Recept k článku: Tradice a zvyky českých Velikonoc

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy