REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mrkvový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený dort z mrkve, mouky, vajec a dalších ingrediencí, potřený polevou, ozdobený marcipánem.


Ingredience:
600 gmrkve
400 gtmavého třtinového cukru
380 ghladké mouky
240 mlslunečnicového oleje
180 mlzakysané smetany
1 lžičkamleté skořice
1 lžičkanasekané pomerančové kůry
1/4 lžičkymletého muškátového oříšku
2 větší hrstinasekaných vlašských ořechů
1 sáčekkypřicího prášku do pečiva
3 ksvajec
máslo a mouka na formu
špetka soli
Na polevu:
2 lžičkyvanilkového extraktu
375 gsmetanového sýra Philadelphia
155 gmoučkového cukru
75 gmásla
Na ozdobu:
oranžový a zelený marcipán na tvorbu mrkviček

Postup:

1. Do velké mísy nasypeme třtinový cukr, hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva, přidáme špetku soli, mletou skořici, muškátový oříšek, na drobno nasekané vlašské ořechy a dobře vše promícháme
2. V jiné míse našleháme olej, vejce, zakysanou smetanu, na drobno nasekanou pomerančovou kůru, vmícháme k sypké směsi a dobře promícháme, nakonec přidáme oloupanou, nastrouhanou mrkev
3. Těsto dáme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C, pečeme asi 100 minut nebo dokud těsto ulpívá na zapíchnuté špejli, pak vyndáme a necháme zchladnout
4. Mezitím si připravíme polevu; změklé máslo, smetanový sýr, moučkový cukr a vanilkový extrakt ušleháme dohladka
5. Zhruba třemi čtvrtinami polevy potřeme dort včetně boků, zbytek polevy dáme do cukrářského sáčku a na vršku dortu uděláme bochánky, na které položíme marcipánové mrkvičky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy