Pečený dort z mrkve, mouky, vajec a dalších ingrediencí, potřený polevou, ozdobený marcipánem.
Ingredience:
600 g | mrkve |
400 g | tmavého třtinového cukru |
380 g | hladké mouky |
240 ml | slunečnicového oleje |
180 ml | zakysané smetany |
1 lžička | mleté skořice |
1 lžička | nasekané pomerančové kůry |
1/4 lžičky | mletého muškátového oříšku |
2 větší hrsti | nasekaných vlašských ořechů |
1 sáček | kypřicího prášku do pečiva |
3 ks | vajec |
máslo a mouka na formu | |
špetka soli | |
Na polevu: | |
2 lžičky | vanilkového extraktu |
375 g | smetanového sýra Philadelphia |
155 g | moučkového cukru |
75 g | másla |
Na ozdobu: | |
oranžový a zelený marcipán na tvorbu mrkviček |
Postup:
1. Do velké mísy nasypeme třtinový cukr, hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva, přidáme špetku soli, mletou skořici, muškátový oříšek, na drobno nasekané vlašské ořechy a dobře vše promícháme
2. V jiné míse našleháme olej, vejce, zakysanou smetanu, na drobno nasekanou pomerančovou kůru, vmícháme k sypké směsi a dobře promícháme, nakonec přidáme oloupanou, nastrouhanou mrkev
3. Těsto dáme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C, pečeme asi 100 minut nebo dokud těsto ulpívá na zapíchnuté špejli, pak vyndáme a necháme zchladnout
4. Mezitím si připravíme polevu; změklé máslo, smetanový sýr, moučkový cukr a vanilkový extrakt ušleháme dohladka
5. Zhruba třemi čtvrtinami polevy potřeme dort včetně boků, zbytek polevy dáme do cukrářského sáčku a na vršku dortu uděláme bochánky, na které položíme marcipánové mrkvičky.