Receptů na mrkvový dort existuje mnoho, vyzkoušejte tuto verzi hrnkového receptu z nastrouhané mrkve, hladké mouky, konzervovaného a nadrceného ananasu, světle hnědého cukru, rozinek…
Ingredience:
3 hrnky (450 g) | ručně strouhané mrkve |
2,5 hrnku (310 g) | hladké mouky + zvlášť 1 polévková lžíce |
1 hrnek (200 g) | světle hnědého cukru |
1/2 hrnku (100 g) | krystalového cukru |
1 hrnek (225 g) | konzervovaného a nadrceného ananasu |
1 hrnek (150 g) | rozinek |
1 hrnek (240 ml) | rostlinného oleje |
2 lžičky | mleté skořice |
1 lžička | prášku do pečiva |
1 lžička | soli |
1/2 lžičky | jedlé sody |
1/4 lžičky | nového koření |
3 ks | velká vejce |
Na polevu: | |
2 hrnky (240 g) | moučkového cukru |
2 hrnky (200 g) | drcených vlašských ořechů |
1 hrnek (225 g) | nesoleného másla |
340 g | smetanového sýra |
1,5 lžičky | vanilkového extraktu |
Postup:
- Předehřejte troubu na 180˚C. Vymažte 3 kulaté formy o průměru 20 cm a vyložte je pečícím papírem.
- Nastrouhejte mrkev na struhadle s menšími otvory. Odložte stranou.
- Do velké mísy prosejte 2,5 hrnku (310 g) mouky, skořici, nové koření, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. Promíchejte dohromady.
- V samostatné velké míse ušlehejte hnědý cukr, cukr krystal a vejce elektrickým ručním mixérem na střední rychlost, dokud se nespojí.
- Za chodu mixéru postupně přilévejte rostlinný olej. Při středně nízkých otáčkách mixéru přidávejte k přísadám postupně ⅓ moučné směsi. Šlehejte, aby se směs spojila. Přestaňte míchat, jakmile je vidět jen malé množství mouky.
- V malé misce promíchejte rozinky se zbývající lžící mouky. Do těsta přidejte rozinky, nastrouhanou mrkev a ananas a gumovou stěrkou je promíchejte. Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených forem a uhlaďte vršek.
- Pečte 25-30 minut, dokud vidlička zapíchnutá do středu koláče nevyjde čistá.
- Koláče nechte vychladnout na drátěné mřížce, dokud nejsou na dotek chladné. Vyjměte koláče z formy a nechte je zcela vychladnout na mřížce.
- Připravte polevu: Máslo, smetanový sýr a vanilku vyšlehejte ve velké míse elektrickým ručním mixérem na středně nízkých otáčkách. Jakmile se spojí, míchejte 30 sekund na středně vysoké rychlosti, dokud nebude hmota lehká a nadýchaná.
- Po ½ hrnku (60 g) přidávejte moučkový cukr a šlehejte při středně nízkých otáčkách, aby se každý přídavek spojil.
- Sestavte dort: Zkontrolujte, zda je vrchní část každého dortu rovná. Pokud tomu tak není, zarovnejte koláče zubatým nožem.
- Položte 1 vrstvu dortu na servírovací talíř nebo na dortový stojan. Lžící na něj naneste ¼ polevy a rozetřete ji do rovnoměrné vrstvy. Přidejte další vrstvu dortu a potřete ji další ¼ polevy. Poslední vrstvu dortu položte nahoru, aby byl povrch velmi rovný. Zbytek polevy rozetřete na vrchní část a boky.
- Jemně vtlačte vlašské ořechy do polevy po stranách dortu.
- Nechte 30-60 minut chladit, aby poleva ztuhla, pak nakrájejte a podávejte.
Recept k článku: Tradice a zvyky českých Velikonoc