REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Moka dort Charlotte

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký dezert z domácích piškotů, smetany, želatiny, vajíček, cukru, instantní kávy, šlehačky a dalších ingrediencí. Jedná se o variaci na slavný Charlotte Malakoff.


Ingredience:
Na piškoty:
125 gpolohrubé mouky
125 gcukru
50 gsolamylu
2 ksvejce
2 lžícepiškotové strouhanky
1/2 lžičkyprášku do pečiva
Na náplň:
250 gsmetany
100 gcukru
5 ksplátků želatiny
4 ksvejce
1 sáčekvanilkového cukru
4 lžíceinstantní kávy
2 lžičkykakaa
špetka soli
Na dohotovení:
250 gšlehačky
2 lžícečokoládové drobenky
1 lžičkakakaa

Postup:

1. Nejprve si připravíme těsto na piškoty; Oddělíme bílky od žloutků, žloutky ušleháme s cukrem a 1 lžící teplé vody do pěny
2. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuha
3. Mouku smícháme se solamylem, piškotovou strouhankou a práškem do pečiva, prolisujeme do žloutkové pěny a opatrně zapracujeme, do vzniklého těsta zamícháme sníh z bílků
4. Plech na pečení vyložíme papírem na pečení, těsto naplníme do cukrářského sáčku, na plech vytlačíme piškoty asi na délku prstu, pečeme v troubě vyhřáté na 225 °C asi 8-10 minut
5. Po vyndání z trouby piškoty ihned sundáme z papíru a na mřížce necháme vychladnout
6. Připravíme si náplň; Želatinu připravíme podle návodu na obalu, u vajec oddělíme žloutky od bílků, žloutky dobře vymícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli a kakaem
7. Instantní kávu rozpustíme ve 4 lžících teplé vody, želatinu vymačkáme a rozpustíme v teplé kávě, přidáme do kakaového krému a postavíme na studené místo
8. Šlehačku ušleháme do tuha, zamícháme ji do krému, jakmile začne tuhnout
9. Vyšší skleněnou mísu z varného skla nebo přímo speciální dortovou formu na Charlotte lehce vymastíme, vyložíme pergamenem, formu naplníme krémem a postavíme minimálně na 2 hodiny do chladna
10. Část piškotů rozpůlíme, šlehačku ušlehanou do tuha naplníme do sáčku
11. Krém ze skleněné formy přendáme na dortový podnos, přepůlenými piškoty ozdobíme povrch dortu do tvaru hvězdice, k okrajům dortu opatrně přitlačíme střídavě půlky a celé piškoty, šlehačku nastříkneme kolem okraje a na přepůlených piškotech uděláme pusinky
12. Okraj a povrch dortu posypeme nastrouhanou čokoládou, celý dort poprášíme kakaem
13. Hotový dort můžeme ještě ozdobit lístky čerstvé meduňky, tenoučkými plátky citrónu nebo sezónním ovocem.

Poznámka:

Charlotte Malakoff – Tento piškotový smetano-jahodový dort vymyslel francouzský šéfkuchař Marie-Antoine Carême (1784-1833), který se hodně zasloužil o vzestup francouzské gastronomie. Jeho život poznamenala francouzská revoluce, jeho kariéru ovlivnil Napoleon, který, ač sám k jídlu lhostejný, chápal význam sociálních vztahů ve světě diplomacie, kam příjemné gastronomické zážitky patří. Kuchař byl podroben zkoušce; vařil na statku blízko Paříže, kde se realizovala nezávazná diplomatická setkání. Měl za úkol vytvořit roční menu, jež by se neopakovalo a využívalo jen sezonní produkty. Carême uspěl a po pádu Napoleona pokračoval v úspěšné kariéře v Londýně. Poté vyslyšel pozvání cara Alexandra I. a odjel do Petrohradu Carême dort údajně pojmenoval právě na počest svého nového ruského zaměstnavatele cara Alexandra I.. Název Charlotte odkazuje na carovu švagrovou, princeznu Charlotte Mecklenburg-Strelitz, manželku Jiřího III., krále Velké Británie a Skotska.Dort se stal později velmi populární v Americe, kde se dělala jeho jednodušší, čtvercová verze s divokými třešněmi a říkalo se jí „Charlotte russe”. Na východním pobřeží si ho v cukrárnách hojně kupovala americká středostavovská židovská populace, velkou propagátorkou tohoto dezertu s nádechem noblesy a celého francouzského vaření byla ve svých televizních show Julia Childová, kterou tak přesvědčivě ztvárnila Meryl Streep ve filmu Julie a Julia.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

To nejlepší z Českých luhů a hájů: Jak oslavit jaro s lokálními potravinami?

Jaro je obdobím květu a vůně přírody. Vychutnejte si jej naplno a vyzkoušejte lokální suroviny od českých farmářů, které jsou pro jaro typické a stávají se v poslední době stále oblíbenějšími. Jaké ingredience toto roční období nabízí, jak je můžete správně připravit a kde se můžete inspirovat? A proč stále více Čechů podporuje udržitelné lokální producenty?

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.