REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Moka dort Charlotte

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký dezert z domácích piškotů, smetany, želatiny, vajíček, cukru, instantní kávy, šlehačky a dalších ingrediencí. Jedná se o variaci na slavný Charlotte Malakoff.


Ingredience:
Na piškoty:
125 gpolohrubé mouky
125 gcukru
50 gsolamylu
2 ksvejce
2 lžícepiškotové strouhanky
1/2 lžičkyprášku do pečiva
Na náplň:
250 gsmetany
100 gcukru
5 ksplátků želatiny
4 ksvejce
1 sáčekvanilkového cukru
4 lžíceinstantní kávy
2 lžičkykakaa
špetka soli
Na dohotovení:
250 gšlehačky
2 lžícečokoládové drobenky
1 lžičkakakaa

Postup:

1. Nejprve si připravíme těsto na piškoty; Oddělíme bílky od žloutků, žloutky ušleháme s cukrem a 1 lžící teplé vody do pěny
2. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuha
3. Mouku smícháme se solamylem, piškotovou strouhankou a práškem do pečiva, prolisujeme do žloutkové pěny a opatrně zapracujeme, do vzniklého těsta zamícháme sníh z bílků
4. Plech na pečení vyložíme papírem na pečení, těsto naplníme do cukrářského sáčku, na plech vytlačíme piškoty asi na délku prstu, pečeme v troubě vyhřáté na 225 °C asi 8-10 minut
5. Po vyndání z trouby piškoty ihned sundáme z papíru a na mřížce necháme vychladnout
6. Připravíme si náplň; Želatinu připravíme podle návodu na obalu, u vajec oddělíme žloutky od bílků, žloutky dobře vymícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli a kakaem
7. Instantní kávu rozpustíme ve 4 lžících teplé vody, želatinu vymačkáme a rozpustíme v teplé kávě, přidáme do kakaového krému a postavíme na studené místo
8. Šlehačku ušleháme do tuha, zamícháme ji do krému, jakmile začne tuhnout
9. Vyšší skleněnou mísu z varného skla nebo přímo speciální dortovou formu na Charlotte lehce vymastíme, vyložíme pergamenem, formu naplníme krémem a postavíme minimálně na 2 hodiny do chladna
10. Část piškotů rozpůlíme, šlehačku ušlehanou do tuha naplníme do sáčku
11. Krém ze skleněné formy přendáme na dortový podnos, přepůlenými piškoty ozdobíme povrch dortu do tvaru hvězdice, k okrajům dortu opatrně přitlačíme střídavě půlky a celé piškoty, šlehačku nastříkneme kolem okraje a na přepůlených piškotech uděláme pusinky
12. Okraj a povrch dortu posypeme nastrouhanou čokoládou, celý dort poprášíme kakaem
13. Hotový dort můžeme ještě ozdobit lístky čerstvé meduňky, tenoučkými plátky citrónu nebo sezónním ovocem.

Poznámka:

Charlotte Malakoff – Tento piškotový smetano-jahodový dort vymyslel francouzský šéfkuchař Marie-Antoine Carême (1784-1833), který se hodně zasloužil o vzestup francouzské gastronomie. Jeho život poznamenala francouzská revoluce, jeho kariéru ovlivnil Napoleon, který, ač sám k jídlu lhostejný, chápal význam sociálních vztahů ve světě diplomacie, kam příjemné gastronomické zážitky patří. Kuchař byl podroben zkoušce; vařil na statku blízko Paříže, kde se realizovala nezávazná diplomatická setkání. Měl za úkol vytvořit roční menu, jež by se neopakovalo a využívalo jen sezonní produkty. Carême uspěl a po pádu Napoleona pokračoval v úspěšné kariéře v Londýně. Poté vyslyšel pozvání cara Alexandra I. a odjel do Petrohradu Carême dort údajně pojmenoval právě na počest svého nového ruského zaměstnavatele cara Alexandra I.. Název Charlotte odkazuje na carovu švagrovou, princeznu Charlotte Mecklenburg-Strelitz, manželku Jiřího III., krále Velké Británie a Skotska.Dort se stal později velmi populární v Americe, kde se dělala jeho jednodušší, čtvercová verze s divokými třešněmi a říkalo se jí „Charlotte russe”. Na východním pobřeží si ho v cukrárnách hojně kupovala americká středostavovská židovská populace, velkou propagátorkou tohoto dezertu s nádechem noblesy a celého francouzského vaření byla ve svých televizních show Julia Childová, kterou tak přesvědčivě ztvárnila Meryl Streep ve filmu Julie a Julia.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Křupavé hranolky McCain sledují nejnovější kulinární trendy

Kdo by je nemiloval? Křupavé, voňavé, zlatavé hranolky s vynikající chutí brambor. Řeč je o hranolkách značky McCain, která jako první přinesla na český trh mražené hranolky do trouby. A právě teď můžete ochutnat něco nového! Dvě křupavé novinky McCain připravené podle nejnovějších kulinárních trendů: široké hranolky Steakhouse Frites a hranolky s křupavou slupkou Bistro Style! Pro tu nejlepší chuť a výjimečný zážitek na talíři.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy