REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Moka dort Charlotte

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký dezert z domácích piškotů, smetany, želatiny, vajíček, cukru, instantní kávy, šlehačky a dalších ingrediencí. Jedná se o variaci na slavný Charlotte Malakoff.


Ingredience:
Na piškoty:
125 gpolohrubé mouky
125 gcukru
50 gsolamylu
2 ksvejce
2 lžícepiškotové strouhanky
1/2 lžičkyprášku do pečiva
Na náplň:
250 gsmetany
100 gcukru
5 ksplátků želatiny
4 ksvejce
1 sáčekvanilkového cukru
4 lžíceinstantní kávy
2 lžičkykakaa
špetka soli
Na dohotovení:
250 gšlehačky
2 lžícečokoládové drobenky
1 lžičkakakaa

Postup:

1. Nejprve si připravíme těsto na piškoty; Oddělíme bílky od žloutků, žloutky ušleháme s cukrem a 1 lžící teplé vody do pěny
2. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuha
3. Mouku smícháme se solamylem, piškotovou strouhankou a práškem do pečiva, prolisujeme do žloutkové pěny a opatrně zapracujeme, do vzniklého těsta zamícháme sníh z bílků
4. Plech na pečení vyložíme papírem na pečení, těsto naplníme do cukrářského sáčku, na plech vytlačíme piškoty asi na délku prstu, pečeme v troubě vyhřáté na 225 °C asi 8-10 minut
5. Po vyndání z trouby piškoty ihned sundáme z papíru a na mřížce necháme vychladnout
6. Připravíme si náplň; Želatinu připravíme podle návodu na obalu, u vajec oddělíme žloutky od bílků, žloutky dobře vymícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli a kakaem
7. Instantní kávu rozpustíme ve 4 lžících teplé vody, želatinu vymačkáme a rozpustíme v teplé kávě, přidáme do kakaového krému a postavíme na studené místo
8. Šlehačku ušleháme do tuha, zamícháme ji do krému, jakmile začne tuhnout
9. Vyšší skleněnou mísu z varného skla nebo přímo speciální dortovou formu na Charlotte lehce vymastíme, vyložíme pergamenem, formu naplníme krémem a postavíme minimálně na 2 hodiny do chladna
10. Část piškotů rozpůlíme, šlehačku ušlehanou do tuha naplníme do sáčku
11. Krém ze skleněné formy přendáme na dortový podnos, přepůlenými piškoty ozdobíme povrch dortu do tvaru hvězdice, k okrajům dortu opatrně přitlačíme střídavě půlky a celé piškoty, šlehačku nastříkneme kolem okraje a na přepůlených piškotech uděláme pusinky
12. Okraj a povrch dortu posypeme nastrouhanou čokoládou, celý dort poprášíme kakaem
13. Hotový dort můžeme ještě ozdobit lístky čerstvé meduňky, tenoučkými plátky citrónu nebo sezónním ovocem.

Poznámka:

Charlotte Malakoff – Tento piškotový smetano-jahodový dort vymyslel francouzský šéfkuchař Marie-Antoine Carême (1784-1833), který se hodně zasloužil o vzestup francouzské gastronomie. Jeho život poznamenala francouzská revoluce, jeho kariéru ovlivnil Napoleon, který, ač sám k jídlu lhostejný, chápal význam sociálních vztahů ve světě diplomacie, kam příjemné gastronomické zážitky patří. Kuchař byl podroben zkoušce; vařil na statku blízko Paříže, kde se realizovala nezávazná diplomatická setkání. Měl za úkol vytvořit roční menu, jež by se neopakovalo a využívalo jen sezonní produkty. Carême uspěl a po pádu Napoleona pokračoval v úspěšné kariéře v Londýně. Poté vyslyšel pozvání cara Alexandra I. a odjel do Petrohradu Carême dort údajně pojmenoval právě na počest svého nového ruského zaměstnavatele cara Alexandra I.. Název Charlotte odkazuje na carovu švagrovou, princeznu Charlotte Mecklenburg-Strelitz, manželku Jiřího III., krále Velké Británie a Skotska.Dort se stal později velmi populární v Americe, kde se dělala jeho jednodušší, čtvercová verze s divokými třešněmi a říkalo se jí „Charlotte russe”. Na východním pobřeží si ho v cukrárnách hojně kupovala americká středostavovská židovská populace, velkou propagátorkou tohoto dezertu s nádechem noblesy a celého francouzského vaření byla ve svých televizních show Julia Childová, kterou tak přesvědčivě ztvárnila Meryl Streep ve filmu Julie a Julia.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Bauer nebo Sacher

Bauer Hotel Group, který provozuje gastronomické ikony jako restauraci U Prince, Terasu U Prince a zážitkovou gurmánskou perlu DEER, představuje sladké novinky. Dlouholetým cukrářským mistrem je Vojta Řehák. Právě on před deseti lety vymyslel spolu s panem Bauerem dort plný hořké a bílé čokolády, který se podával a podává na Staroměstském náměstí v restauraci i horní terase U Prince. Základem mu byl rodinný recept rodiny Bauerů, který šéfcukrář Vojta předělal do moderního gastronomického dezertu. Nyní plně dostál mezinárodního věhlasu v hodnoceních nestranných tuzemských a zahraničních průvodců, že došlo k povýšení z dezertu na rodinný dezert.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy