REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Moka dort Charlotte

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký dezert z domácích piškotů, smetany, želatiny, vajíček, cukru, instantní kávy, šlehačky a dalších ingrediencí. Jedná se o variaci na slavný Charlotte Malakoff.


Ingredience:
Na piškoty:
125 gpolohrubé mouky
125 gcukru
50 gsolamylu
2 ksvejce
2 lžícepiškotové strouhanky
1/2 lžičkyprášku do pečiva
Na náplň:
250 gsmetany
100 gcukru
5 ksplátků želatiny
4 ksvejce
1 sáčekvanilkového cukru
4 lžíceinstantní kávy
2 lžičkykakaa
špetka soli
Na dohotovení:
250 gšlehačky
2 lžícečokoládové drobenky
1 lžičkakakaa

Postup:

1. Nejprve si připravíme těsto na piškoty; Oddělíme bílky od žloutků, žloutky ušleháme s cukrem a 1 lžící teplé vody do pěny
2. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuha
3. Mouku smícháme se solamylem, piškotovou strouhankou a práškem do pečiva, prolisujeme do žloutkové pěny a opatrně zapracujeme, do vzniklého těsta zamícháme sníh z bílků
4. Plech na pečení vyložíme papírem na pečení, těsto naplníme do cukrářského sáčku, na plech vytlačíme piškoty asi na délku prstu, pečeme v troubě vyhřáté na 225 °C asi 8-10 minut
5. Po vyndání z trouby piškoty ihned sundáme z papíru a na mřížce necháme vychladnout
6. Připravíme si náplň; Želatinu připravíme podle návodu na obalu, u vajec oddělíme žloutky od bílků, žloutky dobře vymícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli a kakaem
7. Instantní kávu rozpustíme ve 4 lžících teplé vody, želatinu vymačkáme a rozpustíme v teplé kávě, přidáme do kakaového krému a postavíme na studené místo
8. Šlehačku ušleháme do tuha, zamícháme ji do krému, jakmile začne tuhnout
9. Vyšší skleněnou mísu z varného skla nebo přímo speciální dortovou formu na Charlotte lehce vymastíme, vyložíme pergamenem, formu naplníme krémem a postavíme minimálně na 2 hodiny do chladna
10. Část piškotů rozpůlíme, šlehačku ušlehanou do tuha naplníme do sáčku
11. Krém ze skleněné formy přendáme na dortový podnos, přepůlenými piškoty ozdobíme povrch dortu do tvaru hvězdice, k okrajům dortu opatrně přitlačíme střídavě půlky a celé piškoty, šlehačku nastříkneme kolem okraje a na přepůlených piškotech uděláme pusinky
12. Okraj a povrch dortu posypeme nastrouhanou čokoládou, celý dort poprášíme kakaem
13. Hotový dort můžeme ještě ozdobit lístky čerstvé meduňky, tenoučkými plátky citrónu nebo sezónním ovocem.

Poznámka:

Charlotte Malakoff – Tento piškotový smetano-jahodový dort vymyslel francouzský šéfkuchař Marie-Antoine Carême (1784-1833), který se hodně zasloužil o vzestup francouzské gastronomie. Jeho život poznamenala francouzská revoluce, jeho kariéru ovlivnil Napoleon, který, ač sám k jídlu lhostejný, chápal význam sociálních vztahů ve světě diplomacie, kam příjemné gastronomické zážitky patří. Kuchař byl podroben zkoušce; vařil na statku blízko Paříže, kde se realizovala nezávazná diplomatická setkání. Měl za úkol vytvořit roční menu, jež by se neopakovalo a využívalo jen sezonní produkty. Carême uspěl a po pádu Napoleona pokračoval v úspěšné kariéře v Londýně. Poté vyslyšel pozvání cara Alexandra I. a odjel do Petrohradu Carême dort údajně pojmenoval právě na počest svého nového ruského zaměstnavatele cara Alexandra I.. Název Charlotte odkazuje na carovu švagrovou, princeznu Charlotte Mecklenburg-Strelitz, manželku Jiřího III., krále Velké Británie a Skotska.Dort se stal později velmi populární v Americe, kde se dělala jeho jednodušší, čtvercová verze s divokými třešněmi a říkalo se jí „Charlotte russe”. Na východním pobřeží si ho v cukrárnách hojně kupovala americká středostavovská židovská populace, velkou propagátorkou tohoto dezertu s nádechem noblesy a celého francouzského vaření byla ve svých televizních show Julia Childová, kterou tak přesvědčivě ztvárnila Meryl Streep ve filmu Julie a Julia.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy