Klasický mřížkový koláč připravený z pšeničné celozrnné hladké mouky Pernerka a dalších surovin, plněný dvěma náplněmi, povidly a druhá půlka je naplněna mascarponovou náplní.
Ingredience:
450 g | pšeničné celozrnné hladké mouky Pernerka |
200 g | másla |
100 g | moučkového cukru |
2 ks | vejce |
1 sáček | kypřicí prášek do pečiva |
1 sáček | vanilkový cukr |
Na náplň: | |
250 g | mascarpone |
50 g | cukru |
1 ks | žloutek |
povidla |
Postup:
- Smícháme všechny sypké ingredience, poté přidáme vejce a máslo a zaděláme tužší těsto tak, aby se dalo rozválet.
- Z těsta odebereme cca dvě třetiny a vyválíme placku. Tu přesuneme na vymazaný a vysypaný plech.
- Půlku koláče pomažeme povidly a druhou půlku mascarponovou náplní (tu si nachystáme ta, že smícháme mascarpone s cukrem a žloutkem).
- Ze zbytku těsta vyválíme úzké plátky, které na koláč klademe do tvaru mřížky.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 25 minut, kontrolujeme.
zdroj: https://pernerka.cz/