Koláč upečený v troubě z těsta z polohrubé mouky, vaječných žloutků, cukru, mléka a prášku do pečiva, dále tvarohové náplně, borůvkového džemu nebo povidel. Povrch koláče je zdobený mřížkou ze základního těsta.
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky |
200 g | moučkového cukru |
200 g | Hery |
5 lžic | mléka |
2 ks | vaječné žloutky |
1 sáček | prášek do pečiva |
Na náplň: | |
750 g | měkkého tvarohu |
150 g | cukru krupice |
cca 250 ml | mléka |
1 sáček | vanilkový pudink |
1 sáček | vanilkový cukr |
4 ks | vaječné bílky |
2 ks | vaječné žloutky |
Ostatní: | |
papír na pečení | |
borůvkový džem nebo borůvková povidla |
Postup:
- Mouku smícháme s cukrem a práškem do pečiva, žloutky rozšleháme v mléce, zapracujeme do sypkých surovin spolu s Herou, vypracujeme těsto, které necháme v lednici v sáčku odpočinout.
- Připravíme náplň; Z vaječných bílků vyšleháme pevný sníh spolu se špetkou soli. Nejlépe pomocí elektrického šlehače spolu smícháme tvaroh s cukrem, vaječnými žloutky, mlékem a pudinkovým práškem. Do hladké hmoty pak opatrně zapracujeme pevný sníh.
- Těsto vytáhneme z lednice, oddělíme z něj třetinu, větší část rozválíme a přendáme na plech vyložený papírem na pečení.
- Na těsto na plechu rovnoměrně rozetřeme borůvkovým džeme, na ni připravenou náplň.
- Zbylé těsto rozválíme a rádýlkem nakrájíme na proužky, z těch vytvoříme na tvarohové náplni mřížku. Povrch koláče ještě dozdobíme kopečky borůvkového džemu.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180-190 °C tak 20-25 minut.