Koláč z bramborového těsta pokladený švestkami, posypaný ořechy a potřený vejcem, upečený dorůžova.
Ingredience:
250 g | vařených brambor |
250 g | polohrubé mouky |
150 g | cukru |
70 g | tuku na pečení |
1 ks | vejce |
1/2 ks | sáčku kypřicího prášku do pečiva |
vlašské ořechy na posypání | |
švestky na obložení | |
vejce na potření | |
mouka na vál | |
špetka soli |
Postup:
1. Vařené brambory nastrouháme, přidáme polohrubou mouku, cukr, změklý tuk, vejce, prášek do pečiva, špetku soli, promícháme a vypracujeme těsto
2. Připravené těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát, okraje plátu odřízneme a vyválíme z nich válečky na mřížku koláče
3. Plát přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, hustě ho pokryjeme vypeckovanými, na čtvrtky nakrájenými švestkami a posypeme nasekanými ořechy
4. Povrch překryjeme mřížkou z válečků těsta, okraje koláče i mřížku potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a upečeme dorůžova.
Místo švestek můžeme použít i zavařeninu, kterou potřeme plát těsta, podle chuti posypeme ořechy a překryjeme mřížkou.