REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mraky se žloutkovým krémem a šlehačkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vynikající moučník především pro slavnostní chvíle z odpalovaného těsta. Se žloutkovým krémem a šlehačkou, sypaný moučkovým cukrem.


Ingredience:
Na těsto:
150 g100% tuku nebo sádla
150 ghladké mouky
250 mlvody
1/2 lžičkysoli
6 ksvajec
Na krém:
250 gmásla
100 gsušeného polotučného mléka
100 gmoučkového cukru
700 mlvody
3 ksvanilkové pudinky Originál Dr. Oetker
3 ksžloutků
2 ksšlehačky Olé
1 ksvanilkový cukr s pravou vanilkou (Dr. Oetker)
2 lžícerumu
A dále:
moučkový cukr na závěrečné posypání

Postup:

1. Těsto: do hrnce nalejeme studenou vodu, přidáme tuk, sůl a necháme tuk rozpustit
2. Jakmile voda vře, za stáleho a intenzivního míchání vsypeme mouku a „odpalujeme“ tak dlouho, dokud se těsto nelepí na vařečku ani stěny hrnce
3. To trvá cca 7 až 10 minut
4. Těsto necháme vychládnout
5. Pak po jednom vařečkou a důkladně zapracujeme vejce
6. Připravíme si dva klasické (nízké) plechy na pečení, které vymažeme sádlem, poté vlejeme studenou vodu a tu zase vylijeme
7. Těsto spravedlivě rozdělíme na poloviny a za pomocí stěrky rozetřeme v tenké vrstvě na plechy
8. Vložíme do trouby vyhřáté na 250 °C. a pečeme do růžova přibližně 7 minut -během pečení troubu neotvíráme, jinak budeme mít nížinu, a ne hory :-)
9. Těsto necháme vychládnout a mezitím si připravíme krém:
1. Máslo s moučkovým cukrem a rumem vyšleháme do bílé pěny
2. Do hrnce nalejeme 400 ml vody, přidáme vanilkový cukr a přivedeme k varu
3. Ve zbytku vody rozmícháme pudinkové prášky, sušené mléko a žloutky
4. Tuto směs nalejeme do vroucí vody a vaříme jako klasický pudink., potom vložíme do studené vody a za občasného míchání necháme zcela vychladnout
5. Pak ji po částech přidáme do ušlehaného másla
6. Na jednu placku rozetřeme žloutkový krém, na ten ušlehané šlehačky a to vše překlopíme druhou plackou – abychom ji z plechu znáze dostali, vezmeme si na pomoc dortový nůž, kterým opatrně „podebíráme“ upečenou placku
7. Necháme přes noc ztuhnout v lednici
8. Povrch poprášíme moučkovým cukrem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy