REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mraky se žloutkovým krémem a šlehačkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vynikající moučník především pro slavnostní chvíle z odpalovaného těsta. Se žloutkovým krémem a šlehačkou, sypaný moučkovým cukrem.


Ingredience:
Na těsto:
150 g100% tuku nebo sádla
150 ghladké mouky
250 mlvody
1/2 lžičkysoli
6 ksvajec
Na krém:
250 gmásla
100 gsušeného polotučného mléka
100 gmoučkového cukru
700 mlvody
3 ksvanilkové pudinky Originál Dr. Oetker
3 ksžloutků
2 ksšlehačky Olé
1 ksvanilkový cukr s pravou vanilkou (Dr. Oetker)
2 lžícerumu
A dále:
moučkový cukr na závěrečné posypání

Postup:

1. Těsto: do hrnce nalejeme studenou vodu, přidáme tuk, sůl a necháme tuk rozpustit
2. Jakmile voda vře, za stáleho a intenzivního míchání vsypeme mouku a “odpalujeme” tak dlouho, dokud se těsto nelepí na vařečku ani stěny hrnce
3. To trvá cca 7 až 10 minut
4. Těsto necháme vychládnout
5. Pak po jednom vařečkou a důkladně zapracujeme vejce
6. Připravíme si dva klasické (nízké) plechy na pečení, které vymažeme sádlem, poté vlejeme studenou vodu a tu zase vylijeme
7. Těsto spravedlivě rozdělíme na poloviny a za pomocí stěrky rozetřeme v tenké vrstvě na plechy
8. Vložíme do trouby vyhřáté na 250 °C. a pečeme do růžova přibližně 7 minut -během pečení troubu neotvíráme, jinak budeme mít nížinu, a ne hory :-)
9. Těsto necháme vychládnout a mezitím si připravíme krém:
1. Máslo s moučkovým cukrem a rumem vyšleháme do bílé pěny
2. Do hrnce nalejeme 400 ml vody, přidáme vanilkový cukr a přivedeme k varu
3. Ve zbytku vody rozmícháme pudinkové prášky, sušené mléko a žloutky
4. Tuto směs nalejeme do vroucí vody a vaříme jako klasický pudink., potom vložíme do studené vody a za občasného míchání necháme zcela vychladnout
5. Pak ji po částech přidáme do ušlehaného másla
6. Na jednu placku rozetřeme žloutkový krém, na ten ušlehané šlehačky a to vše překlopíme druhou plackou – abychom ji z plechu znáze dostali, vezmeme si na pomoc dortový nůž, kterým opatrně “podebíráme” upečenou placku
7. Necháme přes noc ztuhnout v lednici
8. Povrch poprášíme moučkovým cukrem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy