REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mraky se žloutkovým krémem a šlehačkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vynikající moučník především pro slavnostní chvíle z odpalovaného těsta. Se žloutkovým krémem a šlehačkou, sypaný moučkovým cukrem.


Ingredience:
Na těsto:
150 g100% tuku nebo sádla
150 ghladké mouky
250 mlvody
1/2 lžičkysoli
6 ksvajec
Na krém:
250 gmásla
100 gsušeného polotučného mléka
100 gmoučkového cukru
700 mlvody
3 ksvanilkové pudinky Originál Dr. Oetker
3 ksžloutků
2 ksšlehačky Olé
1 ksvanilkový cukr s pravou vanilkou (Dr. Oetker)
2 lžícerumu
A dále:
moučkový cukr na závěrečné posypání

Postup:

1. Těsto: do hrnce nalejeme studenou vodu, přidáme tuk, sůl a necháme tuk rozpustit
2. Jakmile voda vře, za stáleho a intenzivního míchání vsypeme mouku a “odpalujeme” tak dlouho, dokud se těsto nelepí na vařečku ani stěny hrnce
3. To trvá cca 7 až 10 minut
4. Těsto necháme vychládnout
5. Pak po jednom vařečkou a důkladně zapracujeme vejce
6. Připravíme si dva klasické (nízké) plechy na pečení, které vymažeme sádlem, poté vlejeme studenou vodu a tu zase vylijeme
7. Těsto spravedlivě rozdělíme na poloviny a za pomocí stěrky rozetřeme v tenké vrstvě na plechy
8. Vložíme do trouby vyhřáté na 250 °C. a pečeme do růžova přibližně 7 minut -během pečení troubu neotvíráme, jinak budeme mít nížinu, a ne hory :-)
9. Těsto necháme vychládnout a mezitím si připravíme krém:
1. Máslo s moučkovým cukrem a rumem vyšleháme do bílé pěny
2. Do hrnce nalejeme 400 ml vody, přidáme vanilkový cukr a přivedeme k varu
3. Ve zbytku vody rozmícháme pudinkové prášky, sušené mléko a žloutky
4. Tuto směs nalejeme do vroucí vody a vaříme jako klasický pudink., potom vložíme do studené vody a za občasného míchání necháme zcela vychladnout
5. Pak ji po částech přidáme do ušlehaného másla
6. Na jednu placku rozetřeme žloutkový krém, na ten ušlehané šlehačky a to vše překlopíme druhou plackou – abychom ji z plechu znáze dostali, vezmeme si na pomoc dortový nůž, kterým opatrně “podebíráme” upečenou placku
7. Necháme přes noc ztuhnout v lednici
8. Povrch poprášíme moučkovým cukrem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy