Svítek připravený z mozečku podušeného na cibulce, žloutků, sněhu z bílků, hrubé mouky, másla a dalších ingrediencí.
Ingredience:
100 g | vepřového mozečku |
60 g | hrubé mouky |
50 g | másla |
20 g | tuku |
3 ks | vajec |
1/2 ks | starší housky |
1 lžíce | mléka |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Mozeček si opláchneme, vložíme do cedníku a přelijeme vařící vodou, poté mozeček odblaníme a překrájíme na menší kousky
2. Cibuli si nakrájíme na drobno a vejce si rozdělíme na žloutky a bílky
3. V kastrůlku si rozehřejeme tuk, vložíme cibuli, mozeček a chvilku dusíme, poté necháme vychladnout
4. Housku si nakrájíme na kostičky a navlhčíme mlékem, z bílků si ušleháme tuhý sníh
5. Pak si utřeme máslo se žloutky a solí, přidáme vychladlý mozeček, nakrájenou housku navlhčenou mlékem, pepř a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků
6. Směs zahustíme moukou a rozetřeme na tukem vymazaný plech
7. Poté plech vložíme do předehřáté trouby a upečeme dorůžova
8. Vychladlý svítek nakrájíme na malé kostičky a podáváme k polévce zvlášť v misce.