V troubě vypečné kousky libovějšího bůčku servírované se zelím z kedluben a knedlíky nebo vařenými brambory, úžasná variace na klasické “echt” české jídlo.
Ingredience:
Na vrabce: | |
500 g | libového bůčku bez kosti |
2 lžíce | sádla |
2 lžičky | drceného kmínu |
5 ks | stroužků česneku |
2 ks | cibule |
voda na podlévání | |
sůl | |
Na zelí: | |
2 ks | větší kedlubny |
1 ks | cibule |
50 g | uzeného špeku |
ocet a cukr dle chuti | |
sůl | |
1 lžíce hladké mouky + trošku smetany (vody) na zátřepku |
Postup:
1. Maso nakrájíme na větší kostky, vetřeme do nich utřený česnek, sůl a kmín
2. Do pekáčku dáme sádlo, cibuli nakrájenou na kostičky, podlejeme trochou vody a přiklopené dáme do trouby
3. Pečeme na 200 °C cca 1 hodinu, podléváme a otáčíme, pak odklopíme a další 30 minut necháme dojít na barvu, dle potřeby podléváme a otáčíme.
Příprava zelí: 1. Špek nakrájíme na kostičky a necháme vyškvařit
2. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a osmažíme ji dorůžova
3. Přidáme kedlubnu nahrubo nastrouhanou na slzičkovém struhadle, podlejeme trochou vody, osolíme, přidáme ocet a cukr dle chuti, dusíme doměkka
4. Nakonec přidáme zátřepku, ještě chvilku provaříme.
Zátřepka je vlastně jíška z mouky a smetany. Ve sladké nebo kysané smetaně rozmíchaná hladká mouka.Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová
Moravský vrabec, dušené červené hlávkové zelí, karlovarský knedlík
Moravský vrabec, zelí, bramborový knedlík