REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Moravský vrabec, kedlubnové zelí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě vypečné kousky libovějšího bůčku servírované se zelím z kedluben a knedlíky nebo vařenými brambory, úžasná variace na klasické „echt“ české jídlo.


Ingredience:
Na vrabce:
500 glibového bůčku bez kosti
2 lžícesádla
2 lžičkydrceného kmínu
5 ksstroužků česneku
2 kscibule
voda na podlévání
sůl
Na zelí:
2 ksvětší kedlubny
1 kscibule
50 guzeného špeku
ocet a cukr dle chuti
sůl
1 lžíce hladké mouky + trošku smetany (vody) na zátřepku

Postup:

1. Maso nakrájíme na větší kostky, vetřeme do nich utřený česnek, sůl a kmín
2. Do pekáčku dáme sádlo, cibuli nakrájenou na kostičky, podlejeme trochou vody a přiklopené dáme do trouby
3. Pečeme na 200 °C cca 1 hodinu, podléváme a otáčíme, pak odklopíme a další 30 minut necháme dojít na barvu, dle potřeby podléváme a otáčíme.

Příprava zelí: 1. Špek nakrájíme na kostičky a necháme vyškvařit
2. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a osmažíme ji dorůžova
3. Přidáme kedlubnu nahrubo nastrouhanou na slzičkovém struhadle, podlejeme trochou vody, osolíme, přidáme ocet a cukr dle chuti, dusíme doměkka
4. Nakonec přidáme zátřepku, ještě chvilku provaříme.

Poznámka:

Zátřepka je vlastně jíška z mouky a smetany. Ve sladké nebo kysané smetaně rozmíchaná hladká mouka.Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy