REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Moravský vrabec, dušené červené hlávkové zelí, karlovarský knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Naložené kousky vepřového boku, ochucené česnekem, cibulí, solí a kmínem, upečené v troubě podlité vodou, později vývarem, servírované spolu s podušeným zelím a domácím knedlíkem.


Ingredience:
Pro čtyři osoby:
800 gvepřového boku
4 ksstroužky česneku
3 kscibule
hladká mouka
vývar
kmín
sůl
Na zelí:
1 kshlávky červeného zelí
2 ksmenší brambory
2 lžícesádla
kmín
ocet
cukr
sůl
Na knedlíky:
6 ksžemlí
3 ksvejce
2 hrstisekané petrželky
2 lžícehladké mouky
2 lžícemásla
smetana nebo mléko
pepř
sůl
potravinářská fólie, osolená voda na uvaření knedlíků

Postup:

1. Maso nakrájíme na kostky, osolíme a vmasírujeme utřený česnek, přidáme kmín a cibuli, necháme v lednici 12 hodin odležet
2. Pak podlijeme vodou a pečeme na středně vyhřátý stupeň trouby doměkka
3. Jakmile je maso měkké, sebereme přebytečný tuk, podlijeme vývarem, necháme zredukovat a zaprášíme hladkou moukou, ještě provaříme
4. Jednotlivé porce servírujeme spolu s karlovarským knedlíkem a dušeným červeným zelím.

Příprava zelí:
1. Nakrájené zelí přidáme na lehce osmaženou cibulku, kterou jsme si připravili na sádle, osolíme, posypeme kmínem, podlijeme, dusíme do měkka
2. Když je zelí měkké, přidáme dvě na jemno nastrouhané brambory
3. Provaříme, pak dochutíme cukrem a octem.

Příprava knedlíků:
1. Knedlíky připravíme tak, že si nakrájíme žemle na kostky a opečeme na másle
2. Žloutky ušleháme se zbylým máslem, z bílků vytvoříme sníh
3. Přidáme nasekanou petrželku, hrubou mouku, vše spojíme a zabalíme do potravinové fólie do formy válečku
4. Vaříme 25 až 30 minut v osolené vodě.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy