Povidla připravená povařením přezrálých mirabelek s citronovou nebo pomerančovou kůrou a cukrem.
Ingredience:
1 kg | mirabelek |
50 g | cukru |
nastrouhaná citrónová nebo pomerančová kůra | |
voda na podlití | |
prášková konzervační směs (např. Petol) |
Postup:
1. Přezrálé mirabelky omyjeme, osušíme a necháme v teple zavadnout
2. Vypeckujeme je, podlijeme malým množstvím vody a s citrónovou nebo pomerančovou kůrou vaříme tak dlouho, až se jejich objem zmenší o čtvrtinu
3. Ke konci varu přidáme cukr
4. Když jsou povidla tak hustá, že nepadají se lžíce, var ukončíme, vyjmeme kůru a nalijeme do sklenic nebo kameninových nádob
5. Po vychladnutí povrch potřeme konzervačním roztokem (ten připravíme dle návodu na obalu)
6. Sklenice uzavřeme víčky nebo povážeme celofánem a uložíme na chladné místo.
PEKTOGEL je želírovací prostředek, dává pokrmům konzistenci a zvyšuje viskozitu řídkých potravin a potřebnou hustotu.
Poznámka:Více viz. škola vaření: Konzervace, zavařování, sterilace.